Τοπικά

Ξεκινά το τμήμα του Ε-65 από Τρίκαλα μέχρι Εγνατία-Ο χάρτης του έργου

Πέρασε και από το  Ελεγκτικό Συνέδριο  η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, το οποίο με  προϋπολογισμό 442 εκατ. € και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ολοκληρώσει τον οδικό άξονα Κεντρικής Ελλάδας και θα ενώσει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό.

 

Το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία, μήκους 70,5 χλμ., θα κατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό με νέα χάραξη, μετά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετώπισε η αρχική και θα βγαίνει στο Κηπουριό Γρεβενών.

Είκοσι γέφυρες

Από τεχνικής απόψεως, το τμήμα περιλαμβάνει δύο σήραγγες (στο 137ο χλμ. και στο 176ο χλμ.), 20 γέφυρες και 6 ανισόπεδους κόμβους (Βασιλική, Καλαμπάκα, Γρεβενά, Οξύνεια, Αγιόφυλλο – Καρπερό και Εγνατία).

Επίσης θα περιλαμβάνει δύο σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό), έναν μετωπικό σταθμό διοδίων (Οξύνεια) και τρεις πλευρικούς (στους κόμβους Τρικάλων, Καλαμπάκας και Αγιόφυλλου – Καρπερού).

athina-metsovo-se-4-ores-me-tin-oloklirosi-toy-e650

Οσον αφορά την εξέλιξη του έργου, σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες του τμήματος, ενώ από το 111ο χλμ. έως και το 136ο χλμ. έχουν υλοποιηθεί οι τεχνικές μελέτες, έχουν ολοκληρωθεί απαλλοτριώσεις (για το υπόλοιπο βρίσκονται σε εξέλιξη), οι μετακινήσεις δικτύων και οι αρχαιολογικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι το βόρειο ήταν το ένα από τα δύο τμήματα του Ε65 που «κόπηκαν» κατά την επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης το 2013. Το μεσαίο (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από το 2017, ενώ το νότιο (Λαμία – Ξυνιάδα) βρίσκεται σήμερα υπό κατασκευή, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται το 2022. Το βόρειο τμήμα είναι ημιτελές: από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα είχε κατασκευαστεί το 25% (γεγονός που θα κάνει δυνατή και την ταχύτερη παράδοσή του, αν αυτό συμφωνηθεί), ενώ η πρόοδος του υπολοίπου βρίσκεται στο 7%.

Με τον νέο δρόμο η διαδρομή από τη Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά έναντι 3 ωρών σήμερα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης