Site icon TrikalaVoice

Οικολογική καταστροφή στον Βυτουμά. Μολύνθηκε και αποψιλώθηκε πλατανόδασος (φώτο)

Νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή καταγράφεται στην περιοχή μας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα του “μεταχρωματικού έλκους” το οποίο θανατώνει μαζικά αιωνόβιους πλάτανους. Η εισβολή της ασθένειας στην  Ελλάδα, αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα φυσικά οικοσυστήματα πλατάνου, αλλά και για δένδρα που φύονται σε κατοικημένες περιοχές.

 

 

Η ασθένεια έχει πάρει μεγάλη έκταση νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρα πλατάνου. Το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2003, από το Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, στην Καλαμάτα και μέσα σε μια δεκαετία επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα με πρώτη καταγραφή στην περιοχή μας το 2010.

Πριν μερικές εβδομάδες ο μύκητας C. platani να μόλυνε το σπάνιας ομορφιάς μικρό πλατανόδασος του Βαλτινού το οποίο αποψιλώθηκε προκειμένου να προστατευτούν τα υγιή δέντρα της περιοχής.
Ο ίδιος ιός πιθανότατα μόλυνε και τα πλατάνια κατά μήκος του Βυτουμίτη ποταμού και όπως καταγράφει το trikalavoice.gr αποψιλώθηκε και αυτό.
Exit mobile version