Τοπικά

Οι εκλογές στο KINΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο αντίκτυπος στο πολιτικό σύστημα

Του Νίκου Μουστάκα

Έχει μείνει ένα μικρό διάστημα πλέον για να φτάσουμε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Εκλογές που αποτελούν ορόσημο για την εξέλιξη διαφορών καταστάσεων. Από το αποτέλεσμα και τη συμμετοχή θα εξαρτηθεί η ημερομηνία ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών η οποία θα επηρεάσει άρδην με την σειρά της τον στρατηγικό σχεδιασμό όλων των ΚΟΜΜΑΤΩΝ.

 

Πλέον, έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτεί το ΚΙΝΑΛ αν θέλει να επιβιώσει στις επερχόμενες εκλογές και να μην συντριβεί στις συμπληγάδες της απλής αναλογικής και των διπλών εκλογών. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας παρουσιάζει μια και μόνη δυνατή προοπτική. Φυγή προς τα εμπρός ξεπερνώντας την τοξικότητα του παρελθόντος και επαναπατρισμό ψηφοφόρων. Από την μία, ψηφοφόρων που δυσανασχετούν με διάφορες πολιτικές της ΝΔ αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπόρεσαν να βρουν πολιτική στέγη σε άλλα κόμματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούνται με την πολιτική τακτική που ακολουθείται από την ηγεσία του με όλες τις ακρότητες και τις πρακτικές του περιθωριακού ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Αλλά ας εξετάσουμε τα ζητήματα ξεχωριστά και συντεταγμένα.

Το ευρωπαϊκό περιβάλλον 

Η Ευρώπη πλέον δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής και της πανδημικής κρίσης. Η πανδημία ωστόσο, έφερε στο προσκήνιο ζητήματα που ούτε η οικονομική κρίση είχε αναδείξει. Ζητήματα όπως η εφοδιαστική επάρκεια των χωρών και της Ευρώπης εν συνόλω, υγειονομική πολιτική που αντιμετωπίζει πανδημίες και υγειονομικές κρίσεις, ενεργειακή επάρκεια με αποφυγή υπέρμετρων εξωτερικών εξαρτήσεων, εμβάθυνση της δημοκρατικότητας των αποφάσεων, εμβάθυνση στην έννοια της ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την υπερπήδηση των προβλημάτων και τέλος οικονομική πολιτική που δεν στηρίζεται αυστηρά στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων αλλά θα ενισχύει τις αδύναμες χώρες να ανταποκριθούν. Όλα τα παραπάνω βρίσκουν ένα βήμα έκφρασης και εργαλείο υλοποίησης τους στις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Φάνηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι τα κράτη δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων και πρέπει να παρεμβαίνουν προς συμφέρον των πολιτών τους. Επιβεβαιώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο πως όλες οι χώρες χρειάζονται ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας στην υπηρεσία του πολίτη και πως μόνης της η δημόσια ή η ιδιωτική παροχή υγείας δεν επαρκεί. Χρειάζεται μια σαφέστατη και οριοθετημένη συνεργασία με στόχο το κοινό καλό. Επίσης, φάνηκε πως η προσκόλληση σε οικονομικά συμφέροντα μόνο λίγων ισχυρών κρατών δημιουργεί ισχυρά προβλήματα στην υπόλοιπη ομάδα των κρατών.

Το εθνικό περιβάλλον 

Σε εθνικό επίπεδο είναι κάτι πέρα από προφανές ότι πλέον η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει έναν πρωταγωνιστή. Την κυβέρνηση. Με τα πολλά λάθη της και τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων. Στο σημείο όμως που μπαίνει η σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πλάστιγγα γέρνει προς τη κυβέρνηση. Και αυτό είναι που οδηγεί την ΝΔ σε ακόμα περισσότερη αλαζονεία, καθυστερήσεις, λάθη με αποτέλεσμα να θυμίζει ξανά και ξανά ολοένα και περισσότερο τον κακό της εαυτό. Αυτό την οδηγεί στο να ολιγωρεί στα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας όπως ακρίβεια, ασφάλεια και ενέργεια.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 

Σε αυτό το πλαίσιο οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ αποτελούν κομβικό πολιτικό σημείο αναδιαμόρφωσης του πολιτικού παιχνιδιού. Η σημασία της διαδικασίας αυτής ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Άνθρωπος που έρχεται από τα κάτω της κοινωνικής βάσης. Ως βαθιά Δημοκράτης άνθρωπος σέβεται και αποζητά τον ειλικρινή και ευθύ δημοκρατικό διάλογο. Χωρίς υπεκφυγές και με προτάσεις που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος(πχ υποχρεωτικός εμβολιασμός στους δημόσιους υπαλλήλους πρώτης γραμμής). Με προτάσεις που εκτείνονται από το δημογραφικό πρόβλημα έως την εξωτερική πολιτική της χώρας(πχ κοινωνικές κατοικίες για νεαρά ζευγάρια στα πρότυπα της Πορτογαλίας/ νέο Ελσίνκι με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρόβλημα και τη χορήγηση βίζας). Η εμπειρία του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του επιτρέπει επίσης να διαβάζει και να γνωρίζει εγκαίρως τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Ένα άκρως σημαντικό όπλο στη βιογραφική του φαρέτρα είναι και η σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης RescuEU(πχ φωτιές, πλημμύρες, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης). Χωρίς εξαρτήσεις και πολιτική φθορά μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να προχωρήσει σε συγκρούσεις όπου χρειάζεται, με σχέδιο και πρόγραμμα.

Επίσης, η ηλικία αν και παίζει μικρο ρόλο, ωστόσο του επιτρέπει να αποτελεί αξιόπιστο εκφραστή των αιτημάτων της νεότερης γενιάς αλλά και να αφουγκράζεται αποτελεσματικά τους μεγαλύτερους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν εγγύηση για μια επιτυχημένη επόμενη μέρα του ΚΙΝΑΛ εφόσον εκλεγεί. Επίσης, αποτελούν ισχυρούς πυλώνες για την προσπάθεια να εκφραστεί ο χώρος που ασφυκτιά από το σαθρό και ατελή δικοματισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, όλα τα παραπάνω και το μετριοπαθές προφίλ του επιτρέπει να απευθύνεται και σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ανθρώπους που ψήφισαν ΝΔ μόνο και μόνο για να μην έρθει Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματική ανανέωση αποτελεί επομένως μοναδική επιλογή εάν το ΚΙΝΑΛ και ο κόσμος της κεντροαριστεράς επιθυμεί πραγματικά να πάει παρακάτω σαν χώρος, να μην αναλωθεί σε περαιτέρω εσωστρέφεια και να είναι χρήσιμο και ισχυρή δύναμη αξιοπιστίας απέναντι στην ΝΔ η οποία δεν δυσκολεύεται καθόλου από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την ίδια την καθημερινότητα.

Σε αυτή την μάχη επομένως θα είμαστε #mazi με το Νίκο Ανδρουλάκη ‼️

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης