Τοπικά

Οι εργαζόμενοι μιλούν για το “δράμα” της Υγείας στα Τρίκαλα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ν. Τρικάλων πριν από μερικές μέρες εξέδωσε ένα κείμενο προκειμένου να στηλιτεύσει μια δυσάρεστη πραγματικότητα για το μέλλον της ΜΥ – ΠΕΔΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

 

Τα θέματα που θίχτηκαν, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο ενόχλησαν τους αρμοδίους και ειδικά τον υπεύθυνο της μονάδας, αν κρίνουμε από το περιεχόμενο και το ύφος του απαντητικού κειμένου. Πρόκειται για ένα κείμενο που βρίθει ατεκμηρίωτων απαντήσεων, ανακριβειών και προσωπικών ειρωνικών αιχμών. Εκφράζουμε ξεκάθαρα την έντονη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία μας, σε ένα κείμενο όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η αναντιστοιχία των λόγων και της πραγματικότητας.

 

Απομονώθηκαν εσκεμμένα συγκεκριμένα σημεία από το δελτίο τύπου – καταγγελία των εργαζομένων της ΠΦΥ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και σκοπίμως δεν έγινε αναφορά στο βασικότερο θέμα για το οποίο ο σύλλογος προέβη στην έκδοση του συγκεκριμένου δελτίου τύπου. Κι αυτό είναι ασφαλώς η υποστελέχωση , αποδυνάμωση και υποβάθμιση της συγκεκριμένης μονάδας υγείας.

 

Στο απαντητικό κείμενο του υπεύθυνου της μονάδας δόθηκε έμφαση στο θέμα των μετακινήσεων ειδικά του νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο και μάλιστα χλευαστικά έγινε λόγος για «ξεβόλεμα» κάποιων, ακόμα και για «πρωτοχορευτές» σε έναν «χορό» όπου, όμως, οι διαδιακασίες για την «κλήρωση» των συμμετεχόντων υπήρξαν αδιαφανείς, άρα διάτρητες και γιατί όχι αμφισβητήσιμες ως προς την εγκυρότητά τους από το σύνολο του προσωπικού.

 

Ασφαλώς και δεν είναι δυνατό να απαντήσουμε γραπτώς σε όλα τα θέματα που έθιξε ο υπεύθυνος της μονάδας του ΠΕΔΥ, όμως θα σταθούμε στα εξής: Γιατί ο κος Μουργελάς δεν αναφέρει ότι από το σύνολο των νοσηλευτών, για τους οποίους κάνει λόγο, λείπουν ήδη κάποιοι από διετίας με αποσπάσεις και άδειες άνευ αποδοχών; Γιατί δεν αναφέρει ότι από το σύνολο των παρασκευαστών του μικροβιολογικού εργαστηρίου, μία παρασκευάστρια είναι από διετίας αποσπασμένη στο ΚΥ Καλαμπάκας και άλλη μία έρχεται κατά καιρούς με τρίμηνες μετακινήσεις από το ΠΕΔΥ Πρέβεζας; Γιατί δεν αναφέρει ότι με δικές του αποφάσεις αλλά και της 5ης ΥΠΕ, το νοσηλευτικό προσωπικό παράλληλα με τα νοσηλευτικά του καθήκοντα  καλύπτει διάφορες επιτροπές, στελεχώνει το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των ραντεβού, ασχολείται με προμήθειες υλικού και φαρμάκων, εκτελεί χρέη γραμματείας και πολλά άλλα ή ότι στη μονάδα υπηρετούν μόνο δύο! (2) διοικητικοί υπάλληλοι; Γιατί δεν αναφέρει ότι στα ιατρεία, πάλι με δική του απόφαση, απασχολούνται δύο (2) νοσηλευτές για να παρέχουν νοσηλευτική και ταυτόχρονα γραμματειακή υποστήριξη, προκειμένου να έχουν οι γιατροί τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα περισσότερους πολίτες; Οι πολίτες που καθημερινά προσέρχονται στη μονάδα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό καθώς, συχνά, προκειμένου να εξεταστούν, παίρνουν αριθμό προτεραιότητας με νούμερο 60 ή 70 σε ένα ωράριο μόλις 7 ωρών.

 

Διακρίνουμε πραγματικά μεγάλη «αγωνία» του υπευθύνου της μονάδας για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, σε αντιδιαστολή, όμως, με τη λειτουργία της μονάδα της οποίας και προΐσταται. Εύλογα αναρωτιέται κανείς, αν θα μπορούσε άραγε να συνδράμει κι ο ίδιος καλύπτοντας κάποια κενά των εφημεριών της ΩΡΛ κλινικής, ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας και της Λάρισας, όπως άλλωστε πράττουν ήδη και άλλοι γιατροί των ΚΥ και του ΠΕΔΥ.

Η πλειοψηφία του προσωπικού της μονάδας έχει τουλάχιστον 25ετή προϋπηρεσία στην ΠΦΥ. Καθημερινά στην επικοινωνία μας με τους πολίτες αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά τους, γινόμαστε αποδέκτες των παραπόνων τους, βιώνουμε τις αγωνίες τους και την ανασφάλειά τους για το μέλλον της ΠΦΥ το οποίο διαφαίνεται ζοφερό και αμφίβολο σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στις αρχικές μας θέσεις. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε για τις μετακινήσεις νοσηλευτών στο Νοσοκομείο, που έχουν άλλωστε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ούτε και για τις συνθήκες με τις οποίες έγιναν, ούτε στοχεύουμε στον εντυπωσιασμό και την παραπληροφόρηση. Απαιτούμε σθεναρά να αντιμετωπιστεί με σεβασμό το αίτημά μας για στελέχωση της μονάδας με ειδικότητες παιδιάτρου, γυναικολόγου, καρδιολόγου, ακτινολόγου, ψυχιάτρου και γενικής ιατρικής, ώστε να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα, να προσφέρουμε την αρωγή μας στους πολίτες που απευθύνονται σ’ εμάς για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Απαιτούμε την καθημερινή λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου και την άμεση αντικατάσταση του παρωχημένου εργαστηριακού εξοπλισμού του Μ/Β εργαστηρίου( άλλες μονάδες ΠΕΔΥ της 5ης ΥΠΕ έχουν ήδη λάβει σύγχρονο εξοπλισμό). Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την κωλυσιεργία των ιθυνόντων και την έλλειψη ανταπόκρισης,  στα αγωνιώδη αιτήματα του συλλόγου για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Είμαστε διατεθειμένοι να αντιπαρατεθούμε δημοσίως, για να μας δοθούν τεκμηριωμένες και σοβαρές απαντήσεις, να αναδειχτούν και να αποδοθούν επιτέλους οι ευθύνες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ Σ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης