Τοπικά

Οι… Καλικάτζαροι βγήκαν στο Ξυλοπάροικο Τρικάλων (video-φώτο)

Διατηρώντας την παράδοση ετών, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, βγήκαν τα… καρκατζάλια στο λιλιπούτειο χωριουδάκι, στα ριζά του Κόζιακα. Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr  από νωρίς το πρωί στήθηκαν έξω από το Ναό της Αγίας Παρασκευής Ξυλοπαροίκου κι ύστερα με τις κουδούνες και τις φωνές τους χάλασαν τον κόσμο και επισκέφτηκαν όλα τα σπίτια του χωριού για το… κέρασμα (…κουραμπιέδες, γλυκάκια και… χαρτζιλίκι!!!).

Οι κάτοικοι του Ξυλοπαροίκου έφτασαν στις αρχές του περασμένου αιώνα από τη Δυτική Μακεδονία (οι περισσότεροι δε από την ακριτική Σλίμιτσα) και κράτησαν ζωντανά τα ήθη και τα από αιώνων έθιμά τους.

Οι καλικάντζαροι είναι δαιμόνια, τα λαϊκότερα και πλουσιότερα σε περιεχόμενο. Ελληνική δοξασία (αρχαίας καταγωγής) «δαιμόνιων» που σύμφωνα με σύγχρονη δοξασία εμφανίζονται κατά το (Δωδεκαήμερο) (25 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι είναι άτακτοι και τους αρέσουν τα παιχνίδια.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης