Τοπικά

Οι «πόλεις που θέλουμε» στο επίκεντρο της επίσκεψης Μητσοτάκη στα Τρίκαλα

Με έμφαση στο μέλλον των πόλεων μπροστά στις υπαρκτές προκλήσεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Δήμο Τρικκαίων και τα Τρίκαλα την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

 

Ο κ. Μητσοτάκης σε ανοιχτή συζήτηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου στο Μουσείο Τσιτσάνη, αρχικώς του έδωσε συγχαρητήρια για όσα σημαντικά που υλοποιεί. Στη συνέχεια εστίασε σε άξονες που αφορούν στις «πόλεις που θέλουμε». Συγκεκριμένα, στη βιωσιμότητα, στην προσβασιμότητα, στην ανθεκτικότητα, στη βελτίωση δεικτών για τις περιφερειακές ανισότητες, σε συνδυασμό με τα συνολικά πεπραγμένα της κυβέρνησης, αναφερόμενος ειδικά στο πλήθος έργων , όπως τόνισε, που υλοποιούνται στα Τρίκαλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση (σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδα),  αλλά και ειδικότερα, στην κατοχύρωση των Τρικάλων ως τουριστικού προορισμού, με τα μεγάλα έργα (όπως ο Ε65) να διευρύνουν αυτό το τουριστικό πεδίο.
Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο πρωθυπουργός στα όσα συμβαίνουν στα Τρίκαλα, δίνοντας συγχαρητήρια στον κ. Παπαστεργίου και τονίζοντας ότι «μετράς τις αλλαγές με το χαμόγελο των ανθρώπων».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων από την πλευρά του αναφέρθηκε στην κοινωνία των Τρικάλων και στο πώς το ίδιο το Μουσείο αποτελεί παράδειγμα και τρόπο λειτουργίας της πόλης, σε επίπεδο συνεργασιών: σε θητείες διαφορετικών δημάρχων το κτήριο μετατράπηκε από φυλακές σε Μουσείο Τσιτσάνη, ενώ τόνισε ότι σύντομα θα γίνει και «πράσινο» ενεργειακά.
Ειδικά για τις αλλαγές που υλοποιούνται, επεσήμανε ορισμένες εξ αυτών, όπως:
– το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που υλοποιείται στα Τρίκαλα με 130 εκ. ευρώ,
– την ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στιες 100 Εξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της ΕΕ μέχρι το 2030
– τις εφαρμογές που μέσω της τεχνολογίας υλοποιούνται στον Δήμο, προς όφελος των πολιτών. Μάλιστα σε πραγματικό χρόνο έδειξε στο πρωθυπουργό ορισμένες από τις συγκεκριμένες δράσεις, όπως το «Πρώτο Trappaizei», με το οποίο οι πολίτες κλείνουν… θέση στα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, το «20000» για τα αιτήματα πολιτών κ.α.
Η συζήτηση περιστράφηκε και σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις εκπροσώπων εταιρειών τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στα Τρίκαλα, ιδρυθείσες από τρικαλινούς. Η πρώτη για την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένου προσωπικού σε συνδυασμό με τη σύνδεση ΑΕΙ –και η δεύτερη για την ενίσχυση πόλεων και χωριών της επαρχίας, προκειμένου να φιλοξενούν νέους ανθρώπους που θα γυρίζουν στον τόπο τους και θα εργάζονται σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός απαντώντας εστίασε στη μείωση της ανεργίας, την ανάγκη να αξιοποιούνται ακόμη καλύτερα τα προγράμματα κατάρτισης (παραδείγματα έδωσε ο πρόεδρος της ΔΥΠΑ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης), τη σύνδεση των δεξιοτήτων με τα προσωπικά οράματα, την αύξηση των μισθών ως συνέπεια της βελτίωσης της πορείας των εταιρειών, αλλά και το τρίπτυχο υγεία – εκπαίδευση – συνδεσιμότητα για τις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου.

Μουσείο Τσιτσάνη

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη νέα έκθεση του Μουσείου Τσιτσάνη από τον Δήμαρχο Τρικκαίων και την πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Ερευνας – Μουσείου Τσιτσάνη, τ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Νικολέτα Μπρουζούκη. Η ίδια δώρισε στον πρωθυπουργό ένα βιβλίο για τον Τσιτσάνη, ενώ δώρο επέδωσε και ο κ. Παπαστεργίου («μουσικό κουτί»).

ΚΕΠ – Βόλτα στην πόλη

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ΚΕΠ Του Δήμου Τρικκαίων, το πρώτο, στο οποίο υλοποιήθηκε σχεδιασμός για την αλλαγή του τρόπου υποδοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ σε εμφανές σημείο είναι τοποθετημένο και το νέο λογότυπο. Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκε η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Σοφία Αλεστά και οι εργαζόμενες, με παρόντα τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Κ. Λεωνίδα Χριστόπουλο.
Στη συνέχεια και, κατευθυνόμενος στο Μουσείο Τσιτσάνη, ο πρωθυπουργός περπάτησε στο μεγάλο έργο ανάπλασης στις όχθες του ποταμού Ληθαίου. Έργο πολύ σημαντικό για πεζούς και ποδηλάτες στα Τρίκαλα, σε μήκος 2,5 χλμ., με προϋπολογισμό 3,1 εκ. € (από ΠΕΠ Θεσσαλίας, ΠΔΕ και ΕΤΠΑ). Το έργο συμπεριλαμβάνεται στο ύψους 130 εκ. € πρόγραμμα έργων που υλοποιούνται, ολοκληρώθηκαν ή εντάχθηκαν προς υλοποίηση στον Δήμο Τρικκαίων, από διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, «Φιλόδημος», «Αντώνης Τρίτσης», Δημοτικοί Πόροι).
Προηγήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στο προεκλογικό περίπτερο της ΝΔ, στον πεζόδρομο της Ασκληπιού, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία. Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, παρόντων των  κ.κ. Θανάση Κοντογεώργης – Γραμματεας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θάνου Πετραλιά – ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αλεξάνδρας Σδούκου – ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Δημήτρη Σκάλκου – ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Ευθύμιου Μπακογιάννη – ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Dr. Κώστα Μπαγινέτα – ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Παυλίνας Καρασιώτου – ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λεωνίδα Χριστόπουλου – ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Μάριου Θεμιστοκλέους – ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σπύρου Πρωτοψάλτη – Διοικητής ΔΥΠΑ.
Στο περιθώριο της συζήτησης στο Μουσείο Τσιτσάνη ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους τρικαλινούς πρωταθλητές Κώστα Ζήκο (100 μ. ανδρών) και Φανή Τζέλη (τάε κβο ντο).
Κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Τρίκαλα παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι του κόμματος για τη Βουλή (Κώστας Σκρέκας, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Λιούτας, Ηλίας Βλαχογιάννης, Μικέλης Χατζηγάκης, Χαρά Ξάνθη), ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο πρ. Υφυπουργός Νίκος Λέγκας, ο πρ. βουλευτής και Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος, αυτοδιοικητικοί, στελέχη φορέων και οργανισμών, κομματικά στελέχη της ΝΔ, πολίτες.
Από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων παραβρέθηκαν στο Μουσείο Τσιτσάνη οι αντιδήμαρχοι Σοφία Αλεστά, Γιώργος Καταβούτας, Μιχάλης Λάππας, Τάκης Παζαΐτης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Ακης Αναστασίου, ο πρόεδρος της «Αστική Ανάπτυξη ΑΕ» Γ. Ζιώγας, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Δημοσίων Σχέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης Εφη Λεβέντη και Βασίλης Κρανιάς, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Τρικκαίων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης