Τοπικά

“Ουδέν κακό, αμιγές καλού”

Ο κοροναϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Ποιος το περίμενε πριν από λίγο καιρό ότι η καθημερινότητά μας θα άλλαζε άρδην. Αναστολή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, κλείσιμο σχολείων, δραστική μείωση ή και κατάργηση δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, κλείσιμο των καταστημάτων (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), ακόμα και των καφενείων και καφετεριών, αναστολή και των θρησκευτικών ακολουθιών.

Το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» κυριαρχεί παντού, σε όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Καλούμαστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εξόδους μας παραμένοντας τις περισσότερες ώρες στο σπίτι μας, ιδιαίτερα όσα άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σκοπός ο περιορισμός και η ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού ώστε να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία. Το ερώτημα είναι πώς ο μέσος Έλληνας, που είναι μαθημένος να περνάει αρκετό χρόνο στα καφέ, θα μπορέσει να αντέξει την κλεισούρα.

Αλλά «ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως λέει και το γνωστό ρητό. Κακό το κλείσιμο, αν και για το καλό μας. Μας δίνεται όμως η ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που δεν κάναμε πρώτα ή δεν τα κάναμε τόσο πολύ. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να γεμίσουμε το χρόνο μας εποικοδομητικά.

Για παράδειγμα, ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διευρύνουμε και να βελτιώσουμε την επικοινωνία των μελών της οικογένειάς μας. Οι σύζυγοι μπορούν να μιλήσουν περισσότερο μεταξύ τους και με τα παιδιά τους. Να συζητήσουν διάφορα θέματα, ακόμα και τα πιο απλά και ανούσια. Γιατί όχι να παίξουν και επιτραπέζια παιχνίδια.

Ένα δεύτερο πράγμα είναι το διάβασμα βιβλίων, ειδικά αν το είχαμε παραμελήσει τελευταία. Η μελέτη ενός καλού βιβλίου ή περιοδικού πάντα ηρεμεί, ξεκουράζει και βοηθάει πνευματικά.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να τηλεφωνήσουμε σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, ιδίως σε εκείνα που έχουμε καιρό να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Με τον τρόπο αυτό, και τον χρόνο μας θα γεμίσουμε και θα βγάλουμε μια κοινωνική υποχρέωση – αν το δούμε έτσι – και θα αισθανθούμε όμορφα και ζεστά μιλώντας με αγαπημένα μας πρόσωπα.

Επίσης μια πολύ σημαντική και ουσιαστική ενασχόληση είναι η ενδοσκόπηση,  η περισυλλογή. Η αυτοεξέταση θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα ελαττώματα και τα πλεονεκτήματά μας, τα χαρίσματά μας. Να αποκτήσουμε το «γνώθι σαυτόν» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Τέλος, η παραμονή στο σπίτι μας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσουμε την προσευχή μας, ειδικά τώρα που οι ναοί είναι κλειστοί και δεν τελούνται ακολουθίες. Άλλωστε, τώρα μας χρειάζεται περισσότερο η προσευχή για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να παρακαλέσουμε τον Θεό να δώσει λύση στα προβλήματά μας.

Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης