Τοπικά

“Ο εθελοντισμός είναι ανωτερότητα και πατριωτισμός”

Του Αποστόλη Β.Παππά

                                                                                         Δημοτικού Συμβούλου

                                                                                          Δήμου Τρικκαίων. 

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ», ήταν ο τίτλος άρθρου της ΑΥΓΗΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο εθελοντισμός είναι έννοια με μεγάλο εύρος. Δεν είναι γέννημα του νεοφιλελευθερισμού για να είναι ο φερετζές αυτού.

Έκανε την εμφάνιση του από τα πρώτα κιόλας βήματα της οργανωμένης κοινωνίας, από τότε δηλαδή που ο άνθρωπος άφησε την κατά μόνας διαβίωση και επέλεξε την ομαδική. Εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως σε όλα τα πολιτικοκοινωνικά συστήματα που γνώρισε ο πλανήτης. Γιατί; Γιατί ο εθελοντισμός ούτε επιβάλλεται ούτε γεννάται από το σύστημα, το κάθε φορά υπάρχον, αλλά εκπηγάζει από την εσωτερική διάθεση του ανθρώπου.

Ο εθελοντισμός δεν εκπορεύεται  από ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα, αλλά κινητοποιείται και ενεργοποιείται από μια εσωτερική ηθική προσταγή. Είναι μια συνιστώσα της προσωπικότητας. Μερικά παραδείγματα.

Το φιλελληνικό κίνημα που δημιουργήθηκε κατά την επανάσταση ου 1821 δεν εδράζεται στη βάση του εθελοντισμού; Ποιος νεοφιλελεύθερος οίστρος έσπρωξε όλους αυτούς προς τη χώρα μας να αγωνισθούν, και μάλιστα πολλοί εξ αυτών να θυσιαστούν; Κάποιος μπορεί και να αναρωτηθεί. Μα τότε δεν υπήρχε νεοφιλελευθερισμός; Που ξέρεις, ίσως κάποια σπέρματα και κάποιες αφανείς χθόνιες δυνάμεις αυτού να υπήρχαν σε πρώιμη κατάσταση και να έκαναν τη δουλειά τους. Όλα να τα περιμένεις, από το κακό τον νεοφιλελευθερισμό.

Οι γιατροί χωρίς σύνορα δεν ενεργούν στη βάση του εθελοντισμού;

Ή μήπως είναι ο νεοφιλελευθερισμός που τους καθοδηγεί;

Το κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισέληνου δεν γεννήθηκε από την εθελοντική διάθεση του Ερρίκου Ντυνάν και κάποιων άλλων; Δεν διεσπάρη κατόπιν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και δεν γιγαντώθηκε επειδή εθελοντές το αγκάλιασαν; Δεν συνεχίζει να υπάρχει επειδή εθελοντές το κρατούν στη ζωή;

Ακόμη και αυτές οι δεκάδες χιλιάδες Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα πάνω στην εθελοντική διάθεση κάποιων δεν στήθηκαν; Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συνεργάσθηκε με κάποιες εξ αυτών, έστω και ατύπως, όταν η ένταση των μεταναστευτικών ροών ήταν μεγάλη προς τη χώρα μας, ανεξαρτήτως αν κάποιες εξ αυτών κατηγορήθηκαν για σκοτεινή οικονομική  διαχείριση; Τον νεοφιλελευθερισμό εξυπηρετούσαν και αυτές;

Όλα αυτά ξεπήδησαν από τη μήτρα του νεοφιλελευθερισμού; Το πιστεύετε σοβαρά αυτό;

Η κίνηση των νοσηλευτριών να αφήσουν οικειοθελώς τα σπίτια τους, για να συνδράμουν τους συναδέλφους στη μάχη κατά του κορωνοϊού με κίνδυνο μάλιστα να μολυνθούν και να νοσήσουν είναι μια πράξη στην υπηρεσία του νεοφιλελευθερισμού; Ασφαλώς όχι. Είναι μια πράξη ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ. Είναι μία πράξη ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ. Είναι μία πράξη ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑΣ. Κυρίως είναι μια πράξη ΠΗΓΑΙΑ.Και αν δεν μπορούμε για τον οποιονδήποτε λόγο να τις μιμηθούμε, τουλάχιστον ας μην τις λοιδωρούμε.

Να δεχθούμε, ότι ο εθελοντισμός πολλές φορές συμπληρώνει τα κενά και τις αδυναμίες της πολιτείας; Εντάξει, να το δεχθούμε. Αυτό όμως συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, και δεν είναι προϊόν του νεοφιλελευθερισμού. Μέχρι όμως νάρθει η ιδανική σοσιαλιστική πολιτεία που θα επιλύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα, που η ζωή μας θα είναι μόνο τραγούδια και χαρές, ας μην τον πυροβολούμε. Ας τον αφήσουμε να κάνει την δουλειά του. Προσέφερε, προσφέρει και έχει πολλά ακόμη να δώσει.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης