Τοπικά

Ο θρύλος ενός Αρχοντικού στο Βαρούσι (φώτο)

Η παλιά πόλη των Τρικάλων χαρακτηρίζεται από σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, υπάρχει ωστόσο ένα που έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο και κρύβει μια ιστορία 200 ετών.

Αναφερόμαστε στο Αρχοντικό Αναγνωστιάδη που στέκει μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαρουσίου. Οι τοίχοι του έχουν δει και έχουν καταγράψει τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Ο άρχοντας Χρήστος Αναγνωστιάδης, με καταγωγή από την Καστανιά Καλαμπάκας, επέστρεψε στα Τρίκαλα ως δικηγόρος λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα. Έχοντας πολυσχιδή επιχειρηματική δράση ως έμπορος στη Ρουμανία και στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ως έμπορος, αγόρασε εκτάσεις-χωράφια, που έμελλε να μετεξελιχθούν σε σύγχρονη πόλη, εδώ, αλλά και στα Ζαβλάνια. 

Το Αρχοντικό του στο Βαρούσι δέσποζε την εποχή εκείνη. Με τη σύζυγό του Αρετή απέκτησαν 7 παιδιά, τον Κώστα, στρατηγό του πυροβολικού, τη Χαρίκλεια, σύζυγο του γερουσιαστή Σωτήρη Γιαννούση, τη Όλγα, σύζυγο του δικηγόρου Αλέξανδρου Καραγιάννη, τη Φούλα, θανούσα στα 19 της χρόνια, τον Γιώργο, δικηγόρο της Πιπίτσας Νακοπούλου, τον Κίμωνα και τον Αλέξανδρο, υπάλληλο της Νομαρχίας Τρικάλων.

Από το Αρχοντικό του πέρασαν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής, στρατιωτικής ζωής της χώρας την εποχή εκείνη. Διανυκτέρευσε δε κατά την παραμονή του στα Τρίκαλα ο αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, μαζί με τους επιτελείς του. Μάλιστα προς τιμήν του ονομάστηκε η οδός όπου στέκει το Αρχοντικό “Παύλου Μελά”.

Η οικογένεια Μοράκη που διαμένει σήμερα στο Αρχοντικό (σ.σ. η Αρετή, κόρη του Αλέξανδρου Αναγνωστιάδη, μαζί με το σύζυγό της, αρχιτέκτονα Γιώργο Μοράκη και τους δυο γιους τους Γρηγόρη και Αλέξανδρο) διατηρεί για ιστορικούς λόγους και το κρεβάτι που κοιμήθηκε τις μέρες εκείνες ο Παύλος Μελάς.

Η ίδια οικογένεια έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για μετατροπή του Αρχοντικού σε παραδοσιακό κατάλυμα, προσδοκώντας να δώσει σε αυτό μια νέα πνοή και να το διατηρήσει για τις επόμενες πολλές δεκαετίες.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης