Τοπικά

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Τρικάλων για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η άνευ ιατρικής συνταγής προμήθεια αντιβιοτικών ήταν μια πάγια συνήθεια στη χώρα μας  και η εσφαλμένη και αλόγιστη χρήση τους -ορθότερα η κατάχρησή τους-είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της μικροβιακής αντοχής, δηλαδή την αύξηση των ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά, βακτηρίων, με αποτέλεσμα τη μείωση της δραστικότητάς τους. Με απλά λόγια η κατάχρηση σε παρελθόντα χρόνο είχε ως συνέπεια αναποτελεσματικές θεραπείες για όποιον μελλοντικά χρειαζόταν να λάβει αντιβιοτική αγωγή. Η ανθεκτικότητα των βακτηρίων  στα αντιβιοτικά  είναι ζήτημα που αφορά την κοινότητα διότι έχει ως επακόλουθο την ανάπτυξη λοιμώξεων οι οποίες είναι δύσκολο να θεραπευθούν. Η αλόγιστη κατανάλωση των αντιβιοτικών με τις προαναφερθείσες συνεπακόλουθες συνέπειες, θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Η Ελλάδα, δυστυχώς, κατέχει μια θλιβερά υψηλή θέση στον κατάλογο των χωρών που παρατηρείται υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει η-κατόπιν χρόνιων αιτημάτων σύσσωμου του υγειονομικού κόσμου-θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών. Έτσι από την 1 Σεπτεμβρίου 2020 όλα τα αντιβιοτικά θα δίνονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις οποίες όμως ο θεράπων ιατρός όταν δίνει χειρόγραφη συνταγή, θα αιτιολογεί την αδυναμία έκδοσης ηλεκτρονικής και θα αναγράφει επ’ αυτής όλα τα στοιχεία που αναγράφονται και στην ηλεκτρονική συνταγή. Παραβάσεις της νομοθεσίας θα τιμωρούνται αυστηρά.

Ως ΔΣ του ΟΣΤ λοιπόν καλούμε τόσο τους συναδέλφους να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς τους για τη νέα αυτή κατάσταση όσο και τους πολίτες να κατανοήσουν την αναγκαιότητα του μέτρου και να το σεβαστούν χωρίς να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.

 

Εκ του ΔΣ του ΟΣΤ

 

Ο Πρόεδρος

 

Ντουρτούνης Κωνσταντίνος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης