Τοπικά

Ο Τρικαλινός Παναγιώτης Πάτρας βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη της Οδησσού

Ο Παναγιώτης Πάτρας, επί σειρά ετών διευθυντής του ΚΕΝΑΚΑΠ, ο οποίος ζει και εργάζεται από το 2014 στη  Μολδαβία “τόλμησε” το περασμένο Σαββατοκύριακο “εκδρομή” στην Οδησσό, η οποία και δοκιμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες από τα πυρά των Ρώσων.

 

Δείτε πως περιγράφει ο ίδιος την εμπειρία του:

“Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκεφτήκαμε την Οδησσό! Ο φίλος Basil Nikas, ελληνοαμερικάνος που έχει από την αρχή του πολέμου συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό πλέον των 500 Ουκρανών αμάχων από την Ζαπορίζια, το Χάρκοβο, την Μαριούπολη και την Χερσώνα, μας είχε διαβεβαιώσει ότι η πόλη είναι πλέον ασφαλής στο κέντρο τουλάχιστον. Παρόλα αυτά στο διάστημα των 2 ημερών που είμασταν εκεί τέσσερις φορές ήχησαν οι σειρήνες και στην πρώτη περίπτωση το Σάββατο στην πραγματικά μεγαλοπρεπή Όπερα αναγκαστήκαμε να κατέβουμε όλοι στο υπόγειο καταφύγιο ενώ στην δεύτερη περίπτωση λίγο μετά τις σειρήνες την Κυριακή στις 4 το απόγευμα και ενώ βρισκόμασταν σε μια ….. ιδιωτική έκθεση εναντίον του πολέμου με έργα ουκρανών καλλιτεχνών ο ρωσικός πύραυλος έσκασε σε κοντινή απόσταση σε ένα χωριό λίγο έξω από την Οδησσό. Το κτήριο κυριολεκτικά σείσθηκε ολόκληρο …… και τα χρειαστήκαμε λιγάκι! Καταλάβαμε όμως γιατί πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν την Οδησσό και ζουν σε κοντινές πόλεις στην Μολδαβία (στο λεωφορείο γνωρίσαμε μερικές γυναίκες με τα παιδιά τους που μένουν για ασφάλεια στο Κισινάου και ήρθαν να δουν τους στρατιώτες άντρες τους το Σαββατοκύριακο)!
Στο ταξίδι πολλά μπλόκα ελέγχου, σταματούν τα οχήματα και …. συνήθως γυναίκες με στολή και το … Καλάσνικοφ στον ώμο, πραγματοποιούν ελέγχους διαβατηρίων με ένα ….. ταμπλετάκι που σε ταυτοποιεί. Είναι απίστευτο το πόσες γυναίκες οπλισμένες υπηρετούν στο στρατό, τις βλέπεις παντού να φυλάνε σταθμούς, δημόσια κτήρια, σε πλατείες, κλπ. Φωτογραφίες απαγορεύονται φυσικά, όλα τα μαγαζιά κλείνουν στις 10.00 το βράδυ και η τουριστική κίνηση λιγοστή, οι παραλίες είναι μη προσβάσιμες αφού έχουν σε πολλά σημεία ναρκοθετηθεί και τα νερά έχουν νάρκες!
Είναι η 5η φορά που επισκέπτομαι την Οδησσό αλλά πρώτη σε εμπόλεμη κατάσταση. Παραμένει το ίδιο όμορφη με αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που αποπνέουν τα κτήρια της και οι δρόμοι της και η ιστορία της! Αλλά δεν μπορεί να μην σκέφτεσαι το πόσο υποφέρουν οι κάτοικοι της ακόμα και όταν σου χαμογελούν κοιτάζοντας σε”!

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης