Τοπικά

Πέφτουν οι γέφυρες επικοινωνίας… Μην τριτώσει το κακό!

Θεόδωρος Θάνος- Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημότης Δήμου Μετεώρων

 

Μεταξύ των καταστροφών που προκάλεσε ο Ντάνιελ ήταν και η  γέφυρα της Διάβας, με την οποία τα χωριά των Δημοτικών Διαμερισμάτων Κλεινοβού, Καστανιάς και Ασπροποτάμου, επικοινωνούσαν με την Καλαμπάκα.

Ως εναλλακτική λύση, αξιοποιήθηκε ο δρόμος μέσω Μουργκανίου και με τη χρήση της γέφυρας της Παραλλαγής , η οποία βρίσκεται στο ποτάμι μεταξύ των χωριών: Ελάφι και Μεγάλη Κερασιά. Η διαδρομή για Καλαμπάκα έγινε μακρύτερη και με περισσότερη χρονική διάρκεια αλλά, με λίγη υπομονή, υπήρχε αυτή η λύση. Τότε όλοι αναφέρθηκαν στη στέρεη κατασκευή της γέφυρας αυτής, αλλά επισήμαναν και τα προβλήματά της, γιατί τόσα χρόνια είχε [και έχει] αφεθεί στο έλεος του Θεού. Όμως, δεν έγινε καμία παρέμβαση, ίσως και κανένας έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασής της [ως συνήθως], παρά τα φανερά προβλήματά της.

Προσωπικά χρησιμοποιώ τη γέφυρα αυτή όταν έρχομαι από τα Γιάννενα, όπου εργάζομαι, στο χωριό μου τη Χρυσομηλιά. Αρκετές φορές είδα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα (νομίζω τα λένε τριαξονικά[;]) να τη χρησιμοποιούν για τη διέλευσή τους. Αναρώτηθηκα αν η γέφυρα αντέξει…

Επίσης, έβλεπα κάθε φορά να «ανακατεύουν» τα χαλίκια της ποταμιάς για να ελέγξουν τη ροή του νερού [;] και να μην καταστραφεί η γέφυρα. Από τον τρόπο των εργασιών, φαντάζομαι ότι οι εργασίες γινόταν χωρίς κάποια περιβαλλοντική μελέτη [αλλά ας μην είμαι καχύποπτος, μπορεί να κάνω λάθος].

Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι από την Παρασκευή η γέφυρα της Παραλλαγής θα είναι κλειστή [η εύκολη λύση], αλλά με ποια εναλλακτική επιλογή; Όσοι/ες από τις; Δημοτικές Ενότητες Κλεινοβού, Καστανιάς και Ασπροποτάμου θέλουν να πάνε Καλαμπάκα, αναγκαστικά θα πάνε μέσω Σαρακήνας-Θεόπετρας. Το αστείο είναι ότι αν θέλουν να πάνε σε κάποιο χωριό των Δημοτικών Ενοτήτων Χασίων και Μαλακασίου ή Γιάννενα [όπως εγώ] χρειάζεται πλέον να κατέβουν Σαρακήνα-Θεόπετρα και να γυρίσω πάλι πίσω. Δηλαδή, να κάνω 30 περίπου χιλιόμετρα επιπλέον για να γυρίσω  στο ύψος της γέφυρας από την άλλη μεριά του ποταμιού!

Τώρα πλέον έμεινε η γέφυρα της Σαρακήνας για το «πέρασμα» του ποταμιού. Δεν ξέρω αν αντέξει κι αυτή ή αν θα τριτώσει το κακό.

Ή για να είμαι πιο ακριβής, το κακό έχει τριτώσει με την καταστροφή του ιστορικού γεφυριού της Σαρακήνας, για την αποκατάσταση του οποίου επικρατεί απόλυτη σιωπή…

Σιωπή για το γεφύρι της Σαρακήνας… και δεν βλέπω τον λόγο γιατί ακόμα δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης της επικοινωνίας μέσω γέφυρας από τη Διάβα. Τι πρέπει να καλοκαιριάσει; τι είναι χειμαδιό;

Οι αντοχές των κατοίκων των Δημοτικών Ενοτήτων Κλεινοβού, Καστανιάς και Ασπροποτάμου δοκιμάζονται πολλαπλώς… και οι αντοχές έχουν όρια. Πρέπει η αποκατάσταση των γεφυριών να ξεκινήσει άμεσα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης