Site icon TrikalaVoice

“Παγκόσμια μέρα Καρδιάς 2019”

Μπορούμε όλοι να είμαστε Ήρωες Καρδιάς…Αυτό είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με αφορμή την 29η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.  Η καθιέρωση αυτής της ημέρας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, αναφορικά με την καρδιαγγειακή νόσο, την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα απ’ οτι από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Υπολογίζεται ότι 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2016, που αντιπροσωπεύουν το 31% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Από αυτούς τους θανάτους, το 85% οφείλεται σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030, εντούτοις, το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί.

Η καρδιά,  παρότι είναι ο ισχυρότερος μυς του σώματος, μπορεί να γίνει ευάλωτη από συνήθεις παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υιοθέτηση ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η αρτηριακή υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και το υψηλό σάκχαρο αίματος, ενώ σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει και η κληρονομικότητα. Ο έλεγχος αυτών των βασικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ειδικότερα:

 

Μελέτες έδειξαν πως οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις οφείλονταν συνήθως σε αυξημένη αρτηριακή πίεση σε ποσοστό 13%, ενώ ακολουθούν  το κάπνισμα (9%), η αυξημένη γλυκόζη αίματος (6%), ο καθιστικός τρόπος ζωής (6%) και η παχυσαρκία (5%).

Υπάρχουν όμως και ορισμένοι κοινωνικοί παράγοντες, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάποιες από τις συμπεριφορές που υιοθετούν οι άνθρωποι όπως κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και διατροφή διαμορφώνονται από τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η κοινωνία. Η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης έχει
αρνητικές συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και γενικότερα στην πορεία της υγείας του πληθυσμού.
Βάσει πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν τη συχνότερη αιτία θανάτου, σε ποσοστό 40%.  Εντούτοις, ο κίνδυνος θανάτου είναι 2,5 φορές υψηλότερος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ότι στις χώρες υψηλού.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς συνιστά:

Η προσπάθεια ελέγχου και τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου είναι σημαντική όχι μόνο για τον υγιή πληθυσμό, αλλά και για τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ή σε χειρουργική επέμβαση.
Στην 1η ΤΟΜΥ Τρικάλων εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και δίδονται συστάσεις προσαρμοσμένες στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής και των άλλων διεθνών Καρδιολογικών Εταιρειών.

 

Η Διεπιστημονική Ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Τρικάλων

Επιστημονικά Υπεύθυνη: Γενική Ιατρός Νάτσινα Δήμητρα

Exit mobile version