Τοπικά

Πανηγυρίζει η Μονή Ορφανού Οιχαλίας

Πανηγυρίζει το διήμερο της ερχόμενης Τετάρτης και Πέμπτης η Μονή Ορφανού στο Όρος Ορφανός στην περιοχή της Οιχαλίας. Μονή αφιερωμένη στην Παναγία που η Εκκλησία μας τιμά στις 8 Σεπτεμβρίου την γέννηση της Θεομήτορος, της Μητέρας όλων των Χριστιανών, την ελπίδα και το στήριγμα όλων των ανθρώπων.

 

Το μοναστήρι της Οιχαλίας επί αιώνες βρίσκεται κτισμένο στην κορυφή του Όρους Ορφανός της Οιχαλίας. Σε μια μοναδική τοποθεσία και σε ύψος 900 μέτρων με «πιάτο» όλο τον κάμπο της Οιχαλίας, της Φαρκαδόνας και του όμορου νομού Καρδίτσας στο βάθος.

Ένα μοναστήρι με πλούσια ιστορία, που αποτελεί από τους σημαντικότερους πνευματικούς φάρους της περιοχής μας, ένα πνευματικό στήριγμα χιλιάδων ανθρώπων που το επισκέπτονται.

Το μοναστήρι της Οιχαλίας άντεξε στο χρόνο. Οι Πατέρες που πέρασαν από εκεί όλα τα χρόνια από την ίδρυση του έως σήμερα προσέφεραν πολλά. Προσευχήθηκαν νυχθημερόν, γονάτισαν στην Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, πάλεψαν με τα προβλήματα, δάκρυσαν με τις λύπες των ανθρώπων και χάρηκαν με τις χάρες τους. Ωστόσο έμειναν προσηλωμένοι στο στόχο αυτό της προσευχής και της υποστήριξης της ανθρώπινης ψυχής και με την βοήθεια της Παναγίας, προστάτιδας του Μοναστηριού εκπλήρωσαν το έργο τους.

Σήμερα στο μοναστήρι διαβιεί ένας ταπεινός και αξιοσέβαστος ιερομόναχος, ο Αρχιμανδρίτης, π. Βαρνάβας Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ακούραστα φροντίζει το μοναστήρι κρατώντας άσβεστο το καντήλι της Παναγίας μας.

Δέχεται την αγάπη όλων των επισκεπτών, ακούει με προσοχή και συμβουλεύει τους πιστούς, που σπεύδουν να εξομολογηθούν στο πετραχήλι, του πνευματικού τους, όλα εκείνα που βαρύνουν την ψυχή τους.

Όλο αυτό τον κόσμο αναμένεται να δεχτεί στις 7:30 του απογεύματος της Τετάρτης, ο Πατέρας Βαρνάβας κατά την εορτή του μοναστηριού, αλλά και ανήμερα της εορτής το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής στις 7:30 το απόγευμα αναμένεται να τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής στις 7:30 το πρωί αναμένεται να ψαλεί ο Όρθρος για να ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας αυτής αναμένεται να προσφερθεί παραδοσιακός κοφτός.

Για την μεταφορά των πιστών που αδυνατούν να ταξιδέψουν με δικό τους μεταφορικό μέσο ανήμερα της εορτής θα ναυλωθεί λεωφορείο το οποία θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία των Τρικάλων στις 7:00 το πρωί και την πλατεία της Οιχαλίας 20 λεπτά αργότερα, στις 07:20 π.μ. Το κόστος μεταφοράς ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά άτομο.

Ο κόσμος που αναμένεται να επισκεφτεί το Μοναστήρι το διήμερο αναμένεται να είναι πολύς. Εκατοντάδες Οιχαλείς κάθε χρόνο παρατείνουν τις διακοπές του για να επισκεφτούν το Μοναστήρι και να ζητήσουν την βοήθεια και την στήριξη της Παναγίας. Το έχουν ως τάμα, αντλώντας δύναμη από την Παναγία, που ακούει, βλέπει, χαίρεται και πονά, όπως η μάνα με τα παιδιά της.

Ταυτόχρονα οι πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και η αναβίωση εθίμων έξω από το μοναστήρι, την παραμονή της εορτής έως τα ξημερώματα, αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες ανθρώπους από την Οιχαλία και ευρύτερα. Το έθιμο της φωτιάς έξω από το μοναστήρι, και πολλά άλλα, πραγματικά αποτελούν μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς, σε ένα χώρο που μένει αξέχαστος από την πνευματική οντότητα αλλά την ομορφιά του.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης