Τοπικά

Παράκληση απόψε στην Παναγία Ελευθερώτρια

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου στις 7.00 το απόγευμα, θα τελεσθεί  Ιερά Παράκληση ενώπιον της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Ελευθερώτριας στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρικάλων.

 

Η λέξη,  Παράκληση παράγεται από το ρήμα παρακαλώ και δείχνει την αγάπη που έχει ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός προς την «μεθόριο» μεταξύ κτιστού και ακτίστου, την «μετά Θεόν Θεό» όπως την αποκαλεί ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Θαυματουργός, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης.

Έτσι, όταν εμείς οι άνθρωποι παρακαλούμε, σημαίνει ότι ζητάμε από κάποιον κάτι με ένταση ψυχική. Αυτή είναι και η έννοια της Παρακλήσεως προς την Παναγία μας.

Της ζητάμε να μεσιτεύει προς τον Υιόν της, να βρούμε έλεος και σωτηρία. Ζητούμε επίσης διάφορα αιτήματα, τα οποία μας εκπληρώνει, προς το συμφέρον.

Όμως το ρήμα παρακαλώ έχει και άλλη έννοια, όταν αναφέρεται προς τον Θεό μας. Όταν ο Θεός παρακαλεί το ανθρώπινο γένος, τότε το ρήμα σημαίνει ότι ο Θεός μας παρηγορεί.

Με αυτήν την έννοια, το τρίτο πρόσωπο της Παναγίας Τριάδος, του Θεού μας, ονομάζεται Παράκλητος, δηλαδή παρηγορητής. Υπάρχει και η λέξη παρακλήτωρ, που αναφέρεται και αυτή στην Θεότητα.

Στους προφήτες, συναντούμε την φράση: «παρακαλείτε, παρακαλείτε τον λαόν μου, λέγει Κύριος Παντοκράτωρ».

Και η Παναγία Ελευθερώτρια, η Κυρία Θεοτόκος,  η οποία υποδέχεται όλες αυτές τις ημέρες και αγκαλιάζει τους “κοπιώντες και πεφορτισμένους ανθρώπους” όπου με την Χάρη της τους αναπαύει σκορπώντας πλούσια τα δώρα της, σε όποιον ταπεινά έρχεται να προσκυνήσει το Άγιο Εικόνισμά της, ευχόμαστε να καταστεί παράκλησις για όλα τα τέκνα της, τους Χριστιανούς, μα πιο πολύ τους Ορθοδόξους λαούς, για τους οποίους είναι η Μάννα, η Ελπίδα και παρηγοριά, η Μόνη Θεοτόκος, “ἥν ἀκαταπαύστως μεγαλύνωμεν”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης