Τοπικά

Παρέμβαση επιστημόνων για το φράγμα της Μεσοχώρας

Δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» για το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας

 

(Φάνης Γέμτος – Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης) *

 

Και πάλι συζητήσεις για την Μεσοχώρα, επαφές και δηλώσεις (δες ΜΜΕ – 18/10/2019) την νέα πολιτική περίοδο που ζούμε, ξανά και ξανά η επιχειρηματολογία για την σημασία του έργου, νέες υποσχέσεις ότι επιτέλους θα λειτουργήσει.

Ως γνωστόν, από το 2001 έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί οι τεχνικές εργασίες στο φράγμα της ΔΕΗ στην Μεσοχώρα και έχουν πλήρως ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλι-σμός στην  μονάδα παραγωγής ενέργειας (ΥΗΣ) στη θέση Γλύστρα επί του Άνω Αχελώου.

Τόσα χρόνια, μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, τις αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές, τα τεχνητά εμπόδια, το μίσος και τις αντιστάσεις κάποιων «οικολογικών» οργανώσεων και κομμάτων, το έργο αυτό περίμενε υπομονετικά να τελειώσουν οι περιπέτειές του.

Τελικά, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας αλλά και της λογικής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το καλοκαίρι του 2017, έδωσε την απαιτούμενη αδειοδότηση, ώστε να δρομολογηθούν οι ενέργειες λειτουργίας της Μεσοχώρας. Υποσχέθηκαν μάλιστα οι αρμόδιοι (Υπουργός κ. Φάμελλος, Πρόεδρος ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης) ότι το έργο θα λειτουργήσει τον Ιούλιο 2019 ! (δηλώσεις σε ΜΜΕ, Αύγουστος 2017 ). Το αποτέλεσμα όμως των υποσχέσεών τους μας είναι πλέον γνωστό ….

Όπως τελικά προκύπτει από τις εξελίξεις, η αδειοδότηση του 2017 έγινε μάλλον με κρύα καρδιά. Απόδειξη είναι ότι ενώ οι όροι της αδειοδότησης απαιτούσαν και την συνδρομή της Πολιτείας στο έργο της ΔΕΗ, είτε με διοικητικές ενέργειες (π.χ. απαλλοτριώσεις, χωρο-ταξικά σχέδια, κ.α), είτε με πολιτικές κινήσεις, ώστε να παρασχεθούν στους κατοίκους διαβεβαιώσεις για δίκαιες αποζημιώσεις, τίποτε από αυτά δεν συνέβη έως σήμερα.

Το έργο της Μεσοχώρας βρίσκεται πάλι «στον αέρα» και ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την ακινησία είναι η συνεννόηση με τους κατοίκους για ικανοποιητικές, συμφωνημένες αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους. Παλαιότερα, ήδη από το 1999, αυτό είχε γίνει με απόφαση της Βουλής και οι κάτοικοι, σχεδόν στο σύνολό τους, είχαν αποδεχθεί τις αντίστοιχες τιμές. Χωρίς συμφωνία τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει η ΔΕΗ, και απολύτως λογικά, δεν θα προβεί σε ενέργειες και εργασίες που θα προκαλούν δαπάνες, χωρίς να έχει την βεβαιότητα ότι θα φθάσει, σύντομα και με ασφάλεια, στον στόχο λειτουργίας του υδροηλεκτρικού σταθμού.

Η απελθούσα κυβέρνηση, όπως φαίνεται, άσχετα με τις «υποσχέσεις» και για δικούς της λόγους (εσωτερικές αντιδράσεις κ.λ.π.), δεν είχε πρόθεση να διευκολύνει την ΔΕΗ στις δυσκολίες με τους κατοίκους, παρότι, υποτίθεται προστάτευε τα συμφέροντα της ΔΕΗ, αγωνίστηκε για την διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της και άλλα παρόμοια. Αγνόησε τις απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ από την μη λειτουργία της Μεσοχώρας και έτσι μετά την αδειοδότηση την εγκατέλειψε μόνη της  να «βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Αγνόησε επίσης παντελώς (ούτε καν απάντησε) το σχετικό υπόμνημα – πρόταση του Δημάρχου Πύλης που υποβλήθηκε στον κ. Σταθάκη (24/11/2017), με αυτό ακριβώς το θέμα των κατοίκων.

Ας ελπίσουμε τώρα ότι η νέα κυβέρνηση θα ενεργήσει αποτελεσμα-τικά, με την συνδρομή αλλά και την συν-ευθύνη της αυτοδιοίκησης και των άλλων φορέων της Θεσσαλίας.

Η πραγματική πολιτική  βούληση όλων των εμπλεκόμενων θα αποδειχθεί με την άμεση ενεργοποίηση τους για την τακτοποίηση του προβλήματος των αποζημιώσεων. Όλα τα άλλα, θετικές δηλώσεις, καλλιέργεια ελπίδων κ.λ.π. τα ζήσαμε, τα χορτάσαμε και βεβαίως αποτέλεσμα δεν είδαμε.

Περιμένουμε λοιπόν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις η Μεσοχώρα να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατόν, σε πείσμα εχθρών και «φίλων».

Όμως είναι βέβαιο ότι περίοδος χάριτος για την Μεσοχώρα δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Οκτώβριος 2019

 

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

* Ο Κώστας Γκούμας είναι γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε,

* Ο Τάσος Μπαρμπούτης είναι μηχανικός, πρ. Γεν. Γραμματέας ΤΕΕ/Κ-Δ Θεσσαλίας, μέλος Δ.Σ. Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης