Ροή Τοπικά

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής σήμερα στο Μουσείο Τσιτσάνη

Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, το Βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος και οι Εκδόσεις Ηριδανός σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την ποιητική συλλογή της Μαρίας Σύρρου «λογότυπα», το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 7:00 μ.μ., με κεντρική ομιλήτρια τη φιλόλογο Λίλια Τσούβα. Την παρουσίαση θα συντονίσει και θα διαβάσει ποιήματα της συλλογής η Θεοδώρα Κ. Σαργιώτη. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας.

***
Στα «λογότυπα» η Μαρία Σύρρου επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα χνάρια μιας ήδη μακρόχρονης κρίσης μέσα από βιώματα ρουτίνας μοιρασμένα σε δύο ισοβαρείς ενότητες, τις «αντιλογίες» και τις «αποτυπώσεις». Τα 24 ποιήματα που δομούν τη συλλογή αποκαλύπτουν τη φλέγουσα όψη μιας εσώτερης διαδρομής, με αφετηρία της την άνοιξη του 2016 και απόληξη το καλοκαίρι του 2017. Εξιδανικεύσεις, συμβιβασμοί και αρνήσεις διαλέγονται με τη διάχυτη αβεβαιότητα και αντιπαλεύουν το κατεστημένο υπερέχον άλλοτε με διάθεση καταγγελτική, άλλοτε περιπαικτική, προσμονής ή και παραίτησης.

Στο σκηνικό χώρο των ποιημάτων —όπου η συντελεσμένη από χρόνια παρακμή ιστορείται εικονογραφικά με την ολοκληρωτική επικράτηση των πεζών γραμμάτων— η εναλλαγή εποχών, τόπων και τοπίων παρασύρει αθόρυβα το χώρο και το χρόνο, συρρικνώνοντας το παρόν στο κέντρο μιας νοητής σφαίρας, ενός διάφανου εσώτερου εγώ, απ’ όπου η θέα εκτίθεται πανοραμική. Το όλον, ως άφθαρτη αξία και πρότυπο ιδεατό, μολονότι επιχειρεί να «στεγάσει» τα ποιήματα, μέσω των τίτλων τους, τα εγκαταλείπει στην υποκειμενικότητα και τη φθορά.

Τη διαλογική αυτή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους τίτλους και τους στίχους των ποιημάτων —μέσω της αναγωγής από το γενικό στο μερικό— επιχειρεί να υπονομεύει ο τίτλος της συλλογής («λογότυπα»), επιζητώντας να αποδυναμώσει την ισχύ των προτύπων και να τα μεταλλάξει σε τυποποιημένες γενικότητες.

Η γλυκόπικρη αίσθηση που διαποτίζει το περιβάλλον των ποιημάτων της συλλογής δεν υπόσχεται να ανασύρει τη ματαιωμένη ελπίδα αλώβητη και κραταιά, επιχειρεί ωστόσο να επενδύσει το άδηλο μέλλον με τη δύναμη της απροκάλυπτης αλήθειας.
***
Η Μαρία Σύρρου γεννήθηκε στο Βόλο, το 1966. Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο στην Αθήνα. Εργάστηκε, από το 1988, ως συντάκτρια/επιμελήτρια ύλης (ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9.84, ρ/σ ΑΝΤΕΝΝΑ, περ. ΕΙΝΑΙ, περ. ΣΙΝΕΜΑ, εφ. ΗΜΕΡΗΣΙΑ, εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.λπ.). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με την παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή (Επιδαύρια 1994). Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Επιλήσμονες» (εκδ. Μανδραγόρας, Αθήνα 2016) και «λογότυπα» (εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 2019). Ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά («Άνευ», «Απόπλους», Θράκα», «Μανδραγόρας», «Περί Ου», «Φρέαρ», «Fractal» κ.λπ.).
***
Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής «λογότυπα» είναι της αρχιτέκτονος Μιχαέλας Γκαβριλίου [«En Face», mixed media artwork: πλαστικό σε πλεξιγκλάς (τεχνική 3d printing) και σινική μελάνη σε καμβά, 80×60 εκ., 2018].

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης