Τοπικά

Παρουσιάζονται τα “Τρικαλινά” και “Θεσσαλικά Μελετήματα” του Φ.Ι.ΛΟ.Σ.

Μεθαύριο, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη  (Κτίριο Παλαιών Φυλακών) στα Τρίκαλα, θα γίνει η παρουσίαση των επιστημονικών περιοδικών «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» τ. 38ος (2018), το οποίο εκδίδει ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, και «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» τ.  8ος (2018), το οποίο εκδίδει η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας.

Για τα «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» θα μιλήσει ο κ. Δημήτρης Καραθάνος, συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και για τα «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» η κ. Ελένη Τζαβέλλα, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Οιχαλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Δημήτρης Χορταργιάς, δημοσιογράφος – πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας, καθώς και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος αυτής.

Η μετάφραση τρικαλινών ποιητών στα βουλγαρικά, η σχέση του Βασίλη Τσιτσάνη με τα ρωμαϊκά ερωτικά άσματα, ο εντοπισμός βαλκανισμών στο τρικαλινό ιδίωμα, η κατάληψη της Θεσσαλίας το 1917 από τους Γάλλους “Συμμάχους” (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό), νεκρικά έθιμα της περιοχής, η πολιτιστική παρουσία τρικαλινών στην Κοζάνη στην μεταπολεμική περίοδο, η περιοχή του Ασπροποτάμου στο «Οδοιπορικό του ’43» του Γιάννη Μπεράτη, η διοικητική οργάνωση της περιοχής μας στα χρόνια του Αλή πασά, η εγκατάσταση προσφύγων στη Θεσσαλία στις αρχές του 20ού αι., θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας, καθώς και θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και συντήρησης έργων σε ναούς και μονές περιλαμβάνονται στον 38ο τόμο του περ. «ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ» και αποτελούν ένα μέρος από τις εισηγήσεις στο 11ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών (Νοέμ. 2017).

Μελέτες που αφορούν σε σημαίνοντα πρόσωπα της Θεσσαλίας της περιόδου της Τουρκοκρατίας αλλά και μετά, στοιχεία για την οθωμανική απογραφή του 1454/55 σε έντεκα χωριά στα ριζά των Χασίων (παραγωγή, φόροι, ονόματα κατοίκων κ.ά.), πώς οργανώθηκαν η Θεσσαλία και η Ήπειρος μετά την απελευθέρωσή τους (1881), παρουσίαση της “Βοτανικής” (1838) του Διονυσίου Πύρρου, στο Θεσσαλικό Γεωργικό Ταμείο και στον ρόλο του στην εγκατάσταση ακτημόνων, αλλά και σε εξαίρετες τοιχογραφίες καρδιτσιώτικου ναού (18ου αι.) δημοσιεύονται στον 8ο (2018) τόμο των «ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΩΝ». Και στα δύο επιστημονικά αυτά περιοδικά υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεμάτων και είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα βρει πολλά που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης