Τοπικά

“Πλειστηριασμοί: Ο Μητσοτάκης σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου”

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς ανοίγει την κεντρική πύλη της … «κολάσεως» δίνοντας το ελεύθερο στα funds να βάλουν στη λαιμητόμο περίπου 700.000 δανειολήπτες.  Αν ξεκινήσουν μαζικοί πλειστηριασμοί, για τους οποίους πιέζουν τα funds, δεκάδες χιλιάδες οικονομικά ευάλωτοι συμπολίτες μας θα χάσουν τα σπίτια τους και θα βρεθούν στο δρόμο. Θα προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει. H κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύση γιατί η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, μέχρι τις εκλογές. Δυστυχώς, ακόμη και για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση  να κάνει το παραμικρό, αλλά έστειλε τους δανειολήπτες στα χέρια των servicers και των τραπεζών για ιδιωτικές συμφωνίες!

Ρωτήθηκε στην Κοζάνη κατά πόσο η κυβέρνηση θα βοηθήσει τον συνεπή δανειολήπτη να σώσει το σπίτι του και απάντησε, μεταξύ άλλων: «Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος,  οι ιδιωτικές διευθετήσεις μεταξύ των πολιτών, των τραπεζών και των servicers. Αυτοί ρυθμίζουν. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί προφανώς, όταν κάποιος ρυθμίζει τις οφειλές του, δεν υπάρχει η απειλή πλειστηριασμού». Στην ουσία, είπε στους δανειολήπτες «βρείτε τα με τα κοράκια για να μη χάσετε τα σπίτια σας».

Είναι πρωτοφανές να μη θέλει ένας πρωθυπουργός και μία κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη να λύσει ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και να επιλέγει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Και είναι πραγματική κοροϊδία γιατί ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι οι servicers και οι τράπεζες δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να κάνουν τέτοιες συμφωνίες. Οχυρώνονται πίσω από το επιχείρημα, «έχουμε εξασφαλίσεις και εγγυήσεις» με στόχο κυρίως τα ακίνητα των ευάλωτων και προτιμούν να βγάζουν τα σπίτια σε πλειστηριασμό επειδή κερδίζουν περισσότερα! Αν δεν το ξέρει ας ρωτήσει τον βουλευτή του τον Πάτση ή τον υιό Ντογιάκο που άρχισε κιόλας να στέλνει κατασχετήρια μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου – που βγήκε σε χρόνο ρεκόρ (9 μέρες) για τα ελληνικά δεδομένα! – ή κάποιον άλλο από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που επιδίδονται στο ευγενές σπορ της κερδοσκοπίας μέσω πλειστηριασμών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσπαθεί  να διαχειριστεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το ενδεχόμενο να χάσουν τα μοναδικά σπίτια τους όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια (που είχαν πάρει σε ευνοϊκές συνθήκες κυρίως πριν το 2010)  λόγω της κρίσης, είτε επειδή έχασαν τις δουλειές τους, είτε  επειδή μειώθηκαν οι αποδοχές τους. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αποφύγει το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών. Καταφεύγει στη μόνιμη  δικαιολογία: Φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ! Διαδίδει ψευδώς ότι το θεσμικό καθεστώς με το οποίο θα γίνουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και συμπληρώνει προκλητικά ότι οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι διαφορετική και πρέπει να την ξέρουν οι πολίτες: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε το 2015 με τον νόμο Σταθάκη τον προηγούμενο νόμο Κατσέλη και κατάφερε να προστατέψει πλήρως την πρώτη κατοικία, παρά τις πιέσεις της Τρόικα, μέχρι το τέλος του 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διατήρησε τον Νόμο Κατσέλη- Σταθάκη για ένα ακόμη εξάμηνο. Γι’ αυτό μέχρι τον Ιούλιο του 2020 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Συνεπώς, οι πλειστηριασμοί που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τους οποίους επικαλείται παραπλανητικά η κυβέρνηση για να θολώσει τα νερά, δεν αφορούσαν σε πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά σε προσημειωμένα περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η κυβερνητική προπαγάνδα αποκρύπτει τις δύο κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις οποίες στηρίχθηκε η ευνοϊκή για τα funds απόφαση του Αρείου Πάγου: 1) Την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και 2) την παράκαμψη του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη, με την οποία επανέφεραν το θεσμικό καθεστώς του 2003. Σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα πλέον ούτε της ρύθμισης των δανείων, ούτε και της φορολόγησης των funds για τα ακίνητα πού πωλούνται με πλειστηριασμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μαζί με την υπόσχεση να αποκαταστήσει τις πολλές αδικίες που αφήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα διαχειριστεί με κοινωνική ευαισθησία το θέμα των πλειστηριασμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη δεσμεύτηκε δημόσια όχι μόνο ότι θα προστατέψει την πρώτη κατοικία αλλά θα διευκολύνει και τους ασθενέστερους οικονομικά δανειολήπτες να εξυπηρετούν το δάνειο τους κανονικά. Και θα το κάνει επειδή έχει αποδείξει ότι ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου δεν του ταιριάζει.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης