Ροή Τοπικά

Προσφορά από το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Η 16η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας και της θρεπτικής διατροφής για όλο τον κόσμο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ας προβληματιστούμε σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες μας και το διατροφικό μας μέλλον.

Το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας θέλοντας να επισημάνει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην υγεία,  προσφέρει στην προνομιακή τιμή των 20€:

  • Λιπομέτρηση
  • Επίσκεψη σε διατροφολόγο
  • Εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής

Τηλέφωνα για ραντεβού: 2410 996014 & 2410 996000. Η προσφορά ισχύει για ραντεβού που θα κλειστούν έως 31/10/2020.

Επιλέγουμε την υγιεινή διατροφή

Δώδεκα μόλις χρόνια μας χωρίζουν από τη χρονιά ορόσημο, το 2030, που θα πάψει η πείνα και ο υποσιτισμός να απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη σε αυτό το πλανήτη.  Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιμονή και προσπάθεια στις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας πριν την επίτευξη του τελικού στόχου, την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, όλοι είμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο συνδεδεμένοι, οι επιλογές μας και ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει με απόλυτο τρόπο όλο το πλανήτη. Με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, η παραγωγή τροφής πρέπει να γίνει αποδοτικότερη με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μειούμενων φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο τρόπος ζωής μας, το τι παράγουμε, το τι καταναλώνουμε και το πώς διαχειριζόμαστε τη τροφή αλλά και τα απόβλητα μας, έχουν μια ανεξίτηλη επίδραση στο περιβάλλον. Ζούμε σε μία εποχή, καμπή, για το παγκόσμιο κλίμα και ο χρόνος μοιάζει να στερεύει. Είναι η ώρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών. Της μεγιστοποίησης της συνεργασίας όλων των φορέων και της στράτευσης όλων στην κοινή προσπάθεια της εξάλειψης της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, που  συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας διατροφικής πρότασης χωρίς τη σπατάλη πόρων, με τα απαραίτητα υλικά και με επάρκεια  θρεπτικών  συστατικών. Επιτυγχάνοντας τον βασικότερο  σκοπό που δεν είναι άλλος από την θεμελίωση μιας επαρκούς διατροφής με σεβασμό στο κόσμο που ζούμε χωρίς την υπονόμευση του μέλλοντός μας.

Διατροφικές επιλογές

  1. Προσθέστε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης στη διατροφή σας.
  2. Περιορίστε τα επεξεργασμένα δημητριακά, τη ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι.
  3. Αλλάξτε τα επεξεργασμένα, “λευκά”, τρόφιμα με πιο θρεπτικές, “σκουρόχρωμες”

Επιλογές.

  1. Γνωρίστε τα λιπαρά: τα ακόρεστα είναι καλύτερα από τα κορεσμένα και τα τρανς.

Επιλογές για τον πλανήτη

  1. Σκεφτείτε το περιβάλλον και μειώστε το διατροφικό σας αποτύπωμα. Εξετάστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων που καταναλώνετε, για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα απαιτούν περισσότερους φυσικούς πόρους, όπως το νερό για να παραχθούν.
  2. Διαφοροποιήστε τη διατροφή σας ακολουθώντας μια πιο παραδοσιακή, τοπική και εποχική διατροφή.
  3. Καταναλώστε ψάρια που έχουν αλιευθεί ή εκτραφεί με βιώσιμο τρόπο.
  4. Διατηρήστε φρέσκα τα τρόφιμα και μειώστε τη σπατάλη τροφίμων.

Επιλογές ζωής 

  1. Φάτε με παρέα και μαγειρέψτε στο σπίτι. Είναι καλό για την υγεία σας.
  2. Προσπαθήστε να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες τροφίμων. Η κατανόηση των ετικετών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια υγιεινή διατροφή και σας βοηθούν να καθορίσετε πόσο θρεπτικό είναι ένα προϊόν.

 

  1. Αθληθείτε καθημερινά τουλάχιστον 30 λεπτά. Οι ενήλικες θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 2,5 ώρες στη σωματική άσκηση κάθε εβδομάδα. Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά στη σωματική άσκηση κάθε μέρα, μέσω παιχνιδιού, αθλητισμού, μετακίνησης ή σωματικής αγωγής.
  2. Απαιτήστε περισσότερες και πιο θρεπτικές επιλογές για το γεύμα στην εργασία.
  3. Μιλήστε στους συνανθρώπους σας. Μοιραστείτε την γνώση και το σεβασμό για την τροφή. Η τροφή μας συνδέει όλους. Βοηθήστε τους ανθρώπους να συνδεθούν ξανά με τα τρόφιμα και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ανδρομάχη – Ειρήνη Μπάλλα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & την Παχυσαρκία

Συνεργάτης ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης