Τοπικά

Π. Δριτσέλη: “Δόγμα «Νόμος και τάξη»: Άλλο ένα Βατερλώ της Κυβέρνησης”

 Ούτε μια προεκλογική δέσμευση δεν κατάφερε να τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα κυβερνητικά ναυάγια να διαδέχονται το ένα, το άλλο. Μια Κυβέρνηση που φαίνεται να έχει αποτύχει σε όλα τα στοιχήματα που η ίδια είχε θέσει, εξαπολύοντας μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο διακυβέρνησης του, δεν μπορεί παρά να μετρά αντίστροφα. Και αυτό γιατί, προφανώς, ούτε καμιά ανάκαμψη της οικονομίας είδαμε, ούτε καμιά στήριξη της μεσαίας τάξης διαπιστώσαμε, ούτε, βεβαίως, κάποιον εκσυγχρονισμό βιώσαμε.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, «στραπάτσο» για τη ΝΔ δεν είναι άλλο από την κατάρρευση του δόγματος «νόμος και τάξη», με το οποίο  επί χρόνια, τα στελέχη της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δηλητηρίαζαν το δημόσιο διάλογο περί δήθεν ανικανότητας και ιδεολογικών αγκυλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας την πολιτική αντιπαράθεση σε άλλο επίπεδο. Θυμίζω ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε επανειλημμένως προκαλέσει συζητήσεις στην Βουλή για το ζήτημα της ασφάλειας, υιοθετώντας ακραία ρητορική και επενδύοντας στον φόβο.

Η αμετροέπεια της, όμως, και η μικροπολιτική λογική της δεν άργησαν να φανούν. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε κυβέρνηση η ΝΔ, μόνο επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά επένδυσε στη λειτουργία της  Ελληνικής Αστυνομίας. Παρά τις χιλιάδες προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες, παρά τα νέα σώματα, παρά την ίδρυση Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, πολύ σύντομα αποκαλύφθηκε η πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τις μεγαλοστομίες περί τέλους στην ανοχή της παραβατικότητας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εργαλειοποίηση της Αστυνομίας, μέσω της ανοχής περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως απάντηση σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα, εντείνει και ενισχύει  την εφιαλτική εικόνα της χώρας που συγκροτούν τα απανωτά ειδεχθή εγκλήματα. Η αστυνόμευση, υπό τη μορφή αυτή και όχι στην υπηρεσία του πολίτη,  αφανίζει  κάθε αίσθημα ασφάλειας της κοινωνίας και εξανεμίζει το πολιτικό αφήγημα της Κυβέρνησης.

Ξεκάθαρα ο ρόλος της Αστυνομίας είναι καταλυτικός παράγοντας προστασίας και ασφάλειας. Μια Αστυνομία, όμως, όπου σε κάθε ευνομούμενη χώρα οφείλει να αποτελεί μέρος της κοινωνίας και διακριτός πυλώνας δημοκρατίας και  κοινωνικής ειρήνης.

Ο κύριος Χρυσοχοϊδης όφειλε ήδη να έχει παραιτηθεί, ως ελάχιστη ένδειξη της αναποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθεί και θωράκιση των θεσμών που διαφυλάττουν την ασφάλεια της χώρας.

Αλλά, βεβαίως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Υπουργούς της ΝΔ.

ΥΓ: Κατά τα έτη 2015-2019 η εγκληματικότητα μειώθηκε και βρισκόταν κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης