Ροή Τοπικά

Ρυπογόνα 1 στα 4 αυτοκίνητα στα Τρίκαλα!!!

Για 2η συνεχόμενη χρονιά, ο Σύνδεσμός μας πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 28 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία Τρικάλων. Ο έλεγχος εκπομπών καυσαερίων πραγματοποιήθηκε σε 80 οχήματα, αριθμό μειωμένο συγκριτικά με πέρυσι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την ημέρα της εκδήλωσης. Από τα οχήματα που ελέγχθηκαν, η πλειοψηφία ήταν βενζινοκίνητα, 72 στον αριθμό, έναντι των πετρελαιοκίνητων που ήταν μόλις 8, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από τις περσινές μετρήσεις.

Η τεχνολογία διαχείρισης ρύπων στα βενζινοκίνητα διαμορφώνεται ως εξής:
– Με καταλύτη πριν το 2002: 43
– Με καταλύτη μετά το 2002: 29
Στα πετρελαιοκίνητα είχαμε την παρακάτω κατηγοριοποίηση:
– Με ατμοσφαιρικό κινητήρα: 1
– Με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα: 3
– Με κινητήρα τεχνολογίας EURO 4/5: 4
90%
10%

Από το σύνολο των οχημάτων τα 60 πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ενώ τα 20 είναι εκτός των ορίων. Συγκεκριμένα τα βενζινοκίνητα που πετυχαίνουν σωστές εκπομπές είναι 55 και τα πετρελαιοκίνητα 5 έναντι των ρυπογόνων 17 και 3 αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω αποτελέσματα και σε συσχέτιση με τις περσινές μετρήσεις η κατάσταση των οχημάτων κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, παρά το μικρότερο δείγμα των οχημάτων της φετινής εκδήλωσης. Μικρή αύξηση παρατηρείται μόνο στον αριθμό των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που δεν πετυχαίνουν σωστές εκπομπές.
Δυστυχώς η εικόνα του 1/4 των οχημάτων να αποτυγχάνει στον έλεγχο των εκπομπών καυσαερίων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αναδεικνύει την αδυναμία των πολιτών να προβούν σε συστηματικό έλεγχο και συντήρηση των οχημάτων τους.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συναδέλφους και τους φίλους του Συνδέσμου για την συμμετοχή τους, τους ευγενικούς χορηγούς μας καθώς και τους πολίτες που στήριξαν για ακόμα μια χρονιά την πρωτοβουλία αυτή. Ελπίζουμε σαν Σύνδεσμος να πραγματοποιείται κάθε χρόνο η συγκεκριμένη δράση προκειμένου να αφυπνίσουμε την οικολογική συνείδηση των πολιτών και να συλλέξουμε ουσιαστικά στατιστικά στοιχεία για την ποιότητα των εκπομπών ρύπων του Τρικαλινού αυτοκινητιστικού στόλου.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης