Τοπικά

Σάκης Παπαδόπουλος: Τα νέα δεδομένα για την πολιτική αλλαγή

Η ψήφιση της πρότασης μομφής κατά της Κυβέρνησης της ΝΔ από όλα τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης τον Γενάρη του 2022, για τη παταγώδη αποτυχία της να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη επάρκεια όλες τις μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα και τον λαό ( υγειονομική κρίση – πανδημία, ενεργειακή κρίση – αισχροκέρδεια – αχαλίνωτη ακρίβεια, φυσικές καταστροφές… ), δημιούργησε αντικειμενικά ένα πεδίο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τα άλλα Κόμματα του ευρύτατου προοδευτικού χώρου. Το σύνολο των προοδευτικών Κομμάτων έθεσε το κεντρικό πολιτικό ζήτημα : η Κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει. Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το διατύπωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο : τι άλλο πρέπει να γίνει για να φύγει αυτή η εγκληματική Κυβέρνηση ;

 

Έγιναν και πολλά άλλα που καθιστούν επιτακτική την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής και κυρίως  :

–        Ο διασυρμός της χώρας για το « Ελληνικό Γουότεργκεϊτ». Για τις παρακολουθήσεις, τη παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών, την υπονόμευση του κράτους δικαίου, τον απολυταρχικό έλεγχο του « επιτελικού» γαλάζιου κράτους, με φανερή ευθύνη του πρωθυπουργού της Κυριάκου Μητσοτάκη. Η θεωρία περί « εσωτερικών εχθρών» και « υπόπτων για την εθνική ασφάλεια» που περιλαμβάνει ακόμη και τον Νίκο Ανδρουλάκη, άλλα πολιτικά πρόσωπα, τους δημοσιογράφους Κουκάκη – Μαλιχούδη…είναι εξωφρενική και επικίνδυνη για τη δημοκρατία. H Κυβέρνηση Νίξον έπεσε κάτω από το βάρος του Σκανδάλου Γουότεργκειτ.

–        Η σκανδαλώδης διαχείριση – λεηλασία του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου πλούτου. Οι κλειστοί διαγωνισμοί και οι απευθείας αναθέσεις ύψους 7,5 δις ευρώ. Η πώληση του Ελληνικού 600 εκατ. ευρώ στη ΛΑΜΔΑ ΝΤΕΒΕΛΟΠΜΕΝΤ, έναντι αντικειμενικής αξίας 15 δις ευρώ. Οι προκλητικές αμοιβές των golden boys της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ μεγάλων ακίνητων περιουσιών. Οι εξυπηρετήσεις πλουσίων οικογενειών με τη κατάργηση του φόρου γονικής παροχής. Η λίστα Πέτσα για τον εκμαυλισμό πολλών ΜΜΕ. Η αδιαφανής και πελατειακή διανομή των 43 δις ευρώ που δόθηκαν  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η αυθαίρετη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλλε πρόταση για σύσταση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας.

–         Ο πληθωρισμός που τρέχει με 4 μονάδες πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό, λόγω των εξοργιστικών ανατιμήσεων. Η τεράστια επιβάρυνση του κόστους ζωής. Η φτωχοποίηση πολύ μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού με όξυνση των ανισοτήτων. Η απελπισία για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν τη μεγάλη αύξηση της δυστυχίας – της φτώχειας – του κοινωνικού αποκλεισμού  για το 1/3 του πληθυσμού και ότι απαιτείται εργασία 181 ημερών τον χρόνο για τη πληρωμή των φόρων και των εισφορών. Ταυτόχρονα, θεριεύουν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη και τον Σεπτέμβρη αρχίζει μαζικός ηλεκτρονικός  πλειστηριασμός πρώτων κατοικιών.

–        Η συνεχιζόμενη ανοχή στην αισχροκέρδεια. Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει επιδοτήσεις για τις εφιαλτικές ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 820% στη 3ετία της, με χρήματα των φορολογημένων πολιτών και ουσιαστικά επιδοτεί το καρτέλ της ενέργειας που αύξησε τα ετήσια κέρδη του κατά 2,2 δις ευρώ. Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ελλάδα ξεπέρασε το 62% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός κινείται στο 39%. Σε 12 μήνες η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχτηκε κατά 180%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65%, των καυσίμων κατά 33%. Εκτίναξη είχαν και τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι προτάσεις των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης για πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, , για μείωση του ΕΦΚ καυσίμων, για μείωση του ΦΠΑ  στα τρόφιμα – στα είδη πρώτης ανάγκης – στην ενέργεια, για επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο, για έγκαιρη χρησιμοποίηση των λιγνιτωρυχείων, για ριζικές αλλαγές στο χρηματιστήριο ενέργειας… αγνοήθηκαν.

 

– οι αυταρχικές, αντιδημοκρατικές, υπονομευτικές διατάξεις για τα Πανεπιστήμια – ΣΔΙΤ στον νόμο Κεραμέως

– η προκλητική απαξίωση του ΕΣΥ, τα εκρηκτικά κενά στα Νοσοκομεία – στις δομές ΠΦΥ – στο ΕΚΑΒ, οι μεθοδεύσεις για τη πλήρη ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

– η δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών ακόμη και στις  προστατευόμενες περιοχές χωρίς να έχει προχωρήσει ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός ανάπτυξης ΑΠΕ. Στον νομό Τρικάλων, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις,  δόθηκε πρόσφατα άδεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη προστατευόμενη πανέμορφη δασική περιοχή του Ασπροποτάμου ( θέση Σίφυλα ) και κατατέθηκαν άλλες 6 ΜΠΕ – καρμπόν. Ίδιες μεθοδεύσεις γίνονται σε όλη τη περιοχή της Πίνδου και των Αγράφων.

– η Δικαιοσύνη κατέληξε ότι η υπόθεση ΝΟΒΑΡΤΙΣ δεν ήταν σκευωρία. Ήταν και στην Ελλάδα ένα πελώριο σκάνδαλο διαφθοράς – αθέμιτου ανταγωνισμού – εκμαυλισμού συνειδήσεων.

 

Τα νέα δεδομένα τεκμηριώνουν τη διαπίστωση ότι αυτή η καθεστωτική και καταστροφική Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν είναι πλέον ανεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, πρέπει να φύγει και να αντικατασταθεί από τη μοναδική κυβερνητική λύση που δεν έχει δοκιμαστεί στην χώρα : μια συμμαχική Κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων ( αριστερών, σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών, οικολογικών, βαθιά δημοκρατικών ) πάνω σε ένα Κοινό Κυβερνητικό Πρόγραμμα με σαφείς προωθητικές δεσμεύσεις για όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα, με βαθύ εκδημοκρατισμό των αρμών της εξουσίας…

Η συμμετοχή στη Κυβέρνηση ή και η ψήφος ανοχής όσων προοδευτικών Κομμάτων θέλουν « να βάλλουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», μπορούν να διασφαλίσουν τον διαρκή έλεγχο για τη τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της προοδευτικής Κυβέρνησης και την αρμονική συνύπαρξη για όσο χρονικό διάστημα αυτές υλοποιούνται με ενότητα διακηρύξεων και πράξης.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης