Ροή Τοπικά

Σίμωνος Πέτρα. Το Μοναστήρι των Τρικαλινών στο Άγιο Όρος (εικόνες)

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας είναι μια από τις Μονές του Αγίου Όρους, ίσως η πιο επιβλητική και σίγουρα μοναδική αρχιτεκτονικά, όπου χτυπά η καρδιά πολλών Τρικαλινών. Οφείλεται στο γεγονός ότι το 1973 μια αδελφότητα νέων παιδιών τότε-παιδιά που μέσα στη φτώχεια της εποχής κατέβηκαν στην πόλη για τις γυμνασιακές τους σπουδές-με δίψα για την αλήθεια του Κυρίου και πολλή αγάπη για τον Χριστό αναχώρησαν από τα Μετέωρα ακολουθώντας τον πνευματικό τους καθοδηγητή, Μακαριστό γέροντα Αιμιλιανό.

 

Εγκαταστάθηκαν στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, η οποία ομοίαζε με τους Ιερούς βράχους των Μετεώρων και έκτοτε εργάζονται σε αυτή με συνέπεια και ακολουθώντας τα διδάγματά του Μακαριστού γέροντά τους, ο οποίος είχε την πνευματική καθοδήγηση των πατέρων μέχρι του έτους 2000, οπότε και αναδείχθηκε διάδοχός του και Ηγούμενος ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Ράπτης, εκ Μυροφύλλου καταγόμενος).

Ο γέροντας Ελισσαίος, όπως και ο προκάτοχός του, έχει συμβάλει καίρια στα αγιορείτικα πράγματα και στη διευθέτηση πολλών ζητημάτων της Ιεράς Κοινότητος σε αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία. Η ίδρυση της Μονής οφείλεται στον Όσιο Σίμωνα, που ασκήτεψε στα μέσα του 13ου αιώνα σε σπήλαιο απέναντι από τον βράχο, ο οποίος σε όραμα διείδε τη μελλοντική της ανοικοδόμηση. Το Μοναστήρι ξεκίνησε να χτίζεται  το έτος 1257, το οποίο μετά από την υπόδειξη της Παναγίας ονομάστηκε Νέα Βηθλεέμ, προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού, γι’ αυτό και εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου.

Στη Μονή φυλάσσεται και το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, σε θερμοκρασία ανθρωπίνου σώματος (!), τη μνήμη της οποίας τιμά σήμερα η Εκκλησία μας και γι’ αυτό αποτελεί αφορμή για το μικρό αφιέρωμά μας. Δείτε εικόνες του trikalavoice.gr από το Μοναστήρι, από πρόσφατο προσκύνημα:

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης