Τοπικά

Σε απόγνωση κάτοικοι των χωριών της Καλαμπάκας. Τι ζητούν για τη γέφυρα της Διάβας

Μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων και των επαγγελματιών της Διάβας, πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, στο Κοινοτικό Γραφείο του χωριού, ανοικτή συζήτηση με θέμα την καθίζηση της γέφυρας της Διάβας και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Σε δελτίο τύπου τους οι κάτοικοι της περιοχής επαναλαμβάνουν πως βρίσκονται σε απόγνωση. Αναλυτικά:

“Στη συζήτηση αυτή είχαν προσκληθεί οι :

Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης

Μαρίνα Κοντοτόλη, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ

Θανάσης Λιούτας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας

Παπακώστα Κατερίνα, Βουλεύτρια Νέας Δημοκρατίας

Δημήτρης  Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Χρύσα Ντιντή, Ανιπεριφερειάρχης Ν.Τρικάλων

Χρήστος Μιχαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος

Λευτέρης Αβραμόπουλος, Δήμαρχος Μετεώρων

Σωτήρης Παπαχρήστος, Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Μετεώρων

Λεωνίδας Κεραμίδας, Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Μετεώρων

Πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Αηδόνας, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Γλυκομηλιάς, Διάβας, Ελαφίου, Καλομοίρας, Καλογριανής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Κρύας Βρύσης, Ματονερίου, Παλαιοχωρίου, Χρυσομηλιάς

Πέρυ Χαρτοπούλου, εκπρόσωπος Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Πούλιου, εκπρόσωπος   Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ

Βασίλης Γιαγιάκος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων

Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκαν:

Ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας, έστειλε μία συνεργάτης του επιστολή.

Η Βουλεύτρια της ΝΔ, κυρία Παπακώστα, παρευρέθηκε μία συνεργάτης της.

Ο κ. Κουρέτας, τον εκπροσώπησε ο κ. Τσιάρας,

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Μιχαλάκης, ήρθε ο κ. Μπαρδας και κατόπιν επιθυμίας της παρευρέθηκε η κυρία Χατζηγάκη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου μας γνωστοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί και ήρθε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με επαγγελματίες της περιοχής. Στην συζήτηση τον εκπροσώπησε ο κ. Τσιόλας.

Επίσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Ντιντή,  παρευρέθηκαν και όλοι οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ομάδας του Κ. Κουρέτα στο Νομό Τρικάλων.

 

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, γνωστοποιήθηκαν εγγράφως τα αιτήματά μας τα οποία και επισυνάπτουμε και ζητήσαμε απαντήσεις εγγράφως ως τις 31/01/2024.

Αυτές τις μέρες που μεσολάβησαν οι ενέργειες που γίνανε είναι οι εξής:

  1. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επικοινώνησε μαζί μας και του ξαναστείλαμε τα στοιχεία των επιχειρήσεων, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υπουργό κ. Σκρέκα, με σκοπό να δοθεί κάποιου είδους βοήθεια στις επιχειρήσεις.
  2. Η Βουλεύτρια του Σύριζα, κυρία Κοντοτόλη, πραγματοποίησε ερώτηση στη Βουλή, σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, με το σύνολο των αιτημάτων που της αποστείλαμε. Φυσικά δεν απάντησε κανείς.
  3. Ο κ. Κεραμίδας, εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, του Δήμου Μετεώρων, πραγματοποίησε ερώτηση σχετικά με τα λύματα της Διάβας που πέφτουν στον Πηνειό κι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όλων μας.
  4. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φρόντισε για τη διαγράμμιση του μεγαλύτερου τμήματος του επαρχιακού δρόμου που χρησιμοποιούμε. Επίσης περιμένουν αίτημά μας προκειμένου να μεριμνήσουν για κάποια εξτρά δρομολόγια που θα βοηθήσουν στη μεταφορά μαθητών και κατοίκων.

 

Για όλα τα υπόλοιπα αιτήματα μας δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση. Πέντε μήνες μετά παραμένουμε στην απομόνωση και στο σκοτάδι.

Με εκτίμηση,

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Διάβας.

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 20/01/2024 ΔΙΑΒΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Αναφορικά με τις ανάγκες των πολιτών

  • Άμεση αποκατάσταση της γέφυρας και συνεχή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του έργου.
  • Βελτίωση του δρόμου που διανύουν τώρα οι δημότες για την ασφαλή διέλευσής τους (διαγράμμιση, διαπλάτυνση κλπ)
  • Να χορηγηθούν και να επιτραπούν εκτάκτως από το ΚΤΕΛ απογευματινά δρομολόγια και το Σάββατο για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών.
  • Να δοθεί οικονομική ενίσχυση και βοήθεια χρηματικού ποσού 2.000,00e ανά οικογένεια στους πολίτες λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που έχουν υποστεί το τελευταίο πεντάμηνο λόγω της πτώσης της γέφυρας.
  • Προσωρινή διάβαση μέσα από την κοίτη του ποταμού σε περίπτωση που δεν δύναται να επιδιορθωθεί προσωρινά η υπάρχουσα γέφυρα έτσι ώστε να συνδεθεί άμεσα ο μισός Δήμος με τον άλλο μισό.
  • Ενημέρωση πολιτών για την απόφαση της εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη για την πτώση της γέφυρας το 2016.

Αναφορικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων

  • Αναστολή οφειλών έναντι δημοσίου και τραπεζών και αναστολή κατάθεσης δόσεων οποιαδήποτε οφειλής μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας.
  • Μείωση κατά 50% της τιμής της κιλοβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα και να αποτραπεί η διακοπή ρεύματος για κάθε επιχείρηση.
  • Να δοθεί οικονομική βοήθεια χρηματικού ποσού 5.000,00e προς τις επιχειρήσεις, χωρίς να είναι επιστρεπτέα, για τη ζημιά που έχουν υποστεί το τελευταίο πεντάμηνο.
  • Να δοθούν δωρεάν ζωοτροφές σε κάθε κτηνοτρόφο και σε κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση.
  • Να δοθούν στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί βάσει των αιτήσεων που κατάθεσαν στην «αρωγή»

Ζητάμε την άμεση και ολοσχερή ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας προς εξυπηρέτηση και ενίσχυση των δημοτών του Δήμου Μετεώρων που επλήγησαν από το καιρικό φαινόμενο Daniel και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας ως τις 31 01 2024.

Με εκτίμηση,

Οι κάτοικοι και oι επαγγελματίες των Τοπικών Κοινοτήτων Αηδόνας, Αμαράντου, Αμπελοχωρίου, Γλυκομηλιάς, Διάβας, Ελαφίου, Καλομοίρας, Καλογριανής, Καστανιάς, Κλεινοβού, Κρύας Βρύσης, Ματονερίου, Παλαιοχωρίου, Χρυσομηλιάς.”

 

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης