Τοπικά

Σε ισόβια καταδικάστηκε 56χρονος Τρικαλινός για τη δολοφονία της γυναίκας του στο Μεγαλοχώρι

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) Λάρισας έναν 56χρονο Τρικαλινό για τη δολοφονία της γυναίκας του σε χωριό των Τρικάλων τον Μάιο του 2021.

Το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία όλα τα ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου και του επέβαλε ισόβια κάθειρξη για την πράξη της  ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και ποινή φυλάκισης τριών ετών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Θυμίζουμε ότι ο 57χρονος, σύμφωνα και με το κατηγορητήριο, μαχαίρωσε θανάσιμα με μαχαίρι κοπής κρεάτων την επί 25 χρόνια σύζυγο του, νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και μητέρα τριών παιδιών, στον θώρακα και στην κοιλιακή χώρα στις 21 Μαϊου του 2018. Γι’ αυτή την πράξη καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας σε ισόβια κάθειρξη χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Σήμερα, στο ΜΟΕ, η ακροαματική διαδικασία, ξεκίνησε με την αγόρευση της υπεράσπισης, η οποία ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι ο κατηγορούμενος διέπραξε το έγκλημα εν βρασμώ ψυχικής ορμής και όχι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.  Τόνισαν επίσης ότι ο κατηγορούμενος έπασχε από «ψυχωσική ζήλια» και επεσήμαναν το αίτημα που υπέβαλλαν στο δικαστήριο κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία  για διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης σχετικά με την ψυχιατρική κατάσταση του κατηγορούμενου, ένα αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο όπως είπαν και το οποίο σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή θα μπορούσε να ρίξει «φως» στην ψυχολογική κατάσταση του κατηγορούμενου τη στιγμή της δολοφονίας.

Το δικαστήριο εν τέλει απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί τέλεσης της πράξης εν βρασμώ ψυχικής ορμής και μειωμένου καταλογισμού και κήρυξε ομόφωνα τον κατηγορούμενο ένοχο.

Στη συνέχεια η υπεράσπιση πρότεινε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών περιστάσεων και συγκεκριμένα του πρότερου έντιμου  βίου, την ομολογία της πράξης μετά τον φόνο (άρθρ. 85 παρ.2), την ανάρμοστη συμπεριφορά της παθούσας πριν την πράξη, την καλή συμπεριφορά μετά την πράξη – συγκεκριμένα ανέφεραν την συμπεριφορά του κατηγορουμένου στις φυλακές-  και τέλος το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος, πρότεινε να απορριφθούν όλες οι ελαφρυντικές περιστάσεις ως αβάσιμες καθώς όπως επεσήμανε, είχε τεκμηριωθεί ο βίαιος χαρακτήρας του κατηγορούμενου από τις καταθέσεις τόσο της πεθεράς του όσο και της κόρης του, η δολοφονία έγινε αντιληπτή από τα παιδιά που ήταν στο σπίτι και ειδοποίησαν τους γείτονες, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του θύματος πριν το φόνο και τέλος, η συμπεριφορά του κατηγορούμενου στη φυλακή δεν σχετίζεται με τη συμπεριφορά του πριν τον εγκλεισμό του ενώ και ο χρόνος των πέντε ετών στη φυλακή δεν είναι επαρκές χρονικό δείγμα για το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Το δικαστήριο με τη σειρά του αφού συσκέφθηκε απέρριψε κατά πλειοψηφία τα ελαφρυντικά και επέβαλλε, όπως και πρωτόδικα, ισόβια κάθειρξη στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία της γυναίκας του.

LARISSANET.GR

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης