Τοπικά

Σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο Τρικαλινός Δρ Περικλής Στοφόρος

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συνάντηση σύσσωμου του ΔΣ της ΕΚΑΕ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του κου Υπουργού και πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Από την πλευρά της ΕΚΑΕ ο πρόεδρος κος Βιρβίλης αφού ανάλυσε τη βάναυση μεταχείριση που είχε η ιδιωτική πρωτοβουλία και στον χώρο της Υγείας από το Υπουργείο αλλά και τους εποπτευόμενους φορείς του τα τελευταία χρόνια, κατέθεσε υπόμνημα με τα σημαντικότερα θέματα των Κέντρων Αποκατάστασης της χώρας μας (βλ. σελ.2) και τόνισε το σημαντικό ρόλο που τα Κέντρα Αποκατάστασης μπορούν να διαδραματίσουν στον Ιατρικό Τουρισμό. Ο κος Υπουργός εστίασε στη δίκαια και ίση μεταχείριση των παρόχων και  τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων αφού πρώτα θεραπευτούν οι παθογένειες του συστήματος με την βοήθεια ιδιαίτερα των σύγχρονων τεχνολογιών. Στη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του Υπουργείο έλαβε μέρος Δρ. Π. Στοφόρος, μέλος του ΔΣ της ΕΚΑΕ, εκπροσωπώντας την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α.Ε.

Η ΕΚΑΕ

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό εκπρόσωπο των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα (ΚΑΑ). Τα είκοσι πέντε (25) μέλη της (Κλειστής και Ημερήσιας Νοσηλείας) δυναμικότητας 2030 κλινών συνιστούν ένα ευρύ δίκτυο, σύγχρονων και άρτια εξοπλισμένων ΚΑΑ, με σημαντική συμβολή τόσο στην εθνική, όσο και στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της ΕΚΑΕ είναι η προαγωγή της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΦΙΑπ) στην Ελλάδα και η διαρκής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Τα ΚΑΑ στην Ελλάδα

Καλύπτοντας το συντριπτικό ποσοστό των εθνικών αναγκών σε υπηρεσίες Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας συνεισφέρουν ουσιαστικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η ισότιμη επανένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας, η αποσυμφόρηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, η αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό και η συντήρηση 4.600 θέσεων εργασίας, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη της λειτουργίας τους.

 

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2019

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

«ΘΕΜΑΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ»

  1. ΜΕΙΩΣΗ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ στις υπηρεσίες Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας

Η ΑΑΔΕ έχει λάβει τεκμηριωμένη εισήγηση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι, μοναδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΦΠΑ των υπηρεσιών μας περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό, ενώ στην πραγματικότητα, ως ανήκοντα στην Πρόνοια, τα νομίμως λειτουργούντα Κέντρα Αποκατάστασης στην Ελλάδα, αυτά δηλαδή που διέπονται αποκλειστικά και μόνον από τον Ν. 2072/1992, το ΠΔ 395/1992 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για κλειστή και ημερήσια  νοσηλεία, θα έπρεπε να παρέχουν υπηρεσίες με μηδενικό ΦΠΑ!

 

  1. Τροποποίηση του υφιστάμενου πρόσφατα ψηφισμένου ΕΚΠΥ

 

Η προσπάθεια ερμηνείας και εφαρμογής του πρόχειρου και σε πολλά σημεία λανθασμένου ΕΚΠΥ (ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας) είναι αδύνατη, δημιουργώντας πλήρη ανεπάρκεια στον ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει και να εκκαθαρίσει δαπάνες. Αποτέλεσμα η τεράστια καθυστέρηση πληρωμών και μεγάλες και άδικες περικοπές.

Ο ΕΚΠΥ οφείλει να θέτει τους κατευθυντήριους άξονες του ΕΟΠΥΥ για τις παροχές

στους ασφαλισμένους και οι συμβάσεις με τους παρόχους να οριοθετούν κάθε

λεπτομέρεια.

 

  1. Αύξηση προϋπολογισμού για την Αποκατάσταση.

 

Ο κλάδος με το μεγαλύτερο Claw back (2βάθμια περίθαλψη). Σταθερές ετήσιες

υποβολές (95 εκ/έτος) από το 2012 και Claw back >40%.

          

 

  1. Υπογραφή νέας επικαιροποιημένης σύμβασης για τα ΚΑΑ ΚΝ

 

        Η υφιστάμενη έχει υπογραφεί από το 2012 και έχει καταστεί ανενεργή

ουσιαστικά από το νέο ΕΚΠΥ.

 

 

  1. Εκσυγχρονισμός και εξομάλυνση λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

Η φράση – δόγμα «Ιδιώτης = κλέφτης» τα τελευταία χρόνια βρήκε τους απόλυτους υπερασπιστές στον Οργανισμό, ο οποίος διέλυσε μεταξύ άλλων την Αποκατάσταση στην χώρα μας. Για παράδειγμα αναφέρουμε μόνο αυτό: « ασθενής-ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ καλύπτεται από τον Οργανισμό για Αποκατάσταση μόνο για μία πάθηση στη ζωή του». Με άλλα λόγια αν μετά από ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό πάθεις ένα σοβαρό τροχαίο καλύτερα να «χαιρετίσεις» νωρίς…

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης