Ροή Τοπικά

Σιαφαρίκας-Παπαευθυμίου: «8.550 € ο μισθός του Λάππα» (video)

Αποκαλύψεις για την αμοιβή του προέδρου της Τράπεζας Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. και σοβαρές καταγγελίες για την προμήθεια μηχανογραφικού συστήματος. Τι απάντησε ο ίδιος.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr  το απόγευμα της Τρίτης επικράτησε πρωτοφανής ένταση κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Μετά την τυπική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων (η Τράπεζα δεν τα απέστειλε ποτέ στο trikalavoice.gr, οπότε δεν μπορούμε δυστυχώς να τα παρουσιάσουμε) από τον πρόεδρο Αναστάσιο Λάππα και τον διευθυντή εργασιών Δημήτριο Γάτο, ζήτησαν και έλαβαν το λόγο τα μέλη του Δ.Σ., Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου, Δημήτρης Σιαφαρίκας και Σπύρος Μπαλατσός.

Ο Δημήτρης Σιαφαρίκας κατήγγειλε τον τρόπο λειτουργίας του επί σειρά ετών προέδρου Αναστάσιου Λάππα, μίλησε για τον «πλήρη ευτελισμό του Δ.Σ.» και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι «είναι Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης ενεργητικού και παθητικού alco να είναι για παράδειγμα ο σύμβουλος με τον μεγαλύτερο δανεισμό από όλους και ότι Πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης κινδύνων να είναι για παράδειγμα κάποιος που δεν πληρώνει τόκους εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα». Αποκάλυψε ότι πρακτικά δεν τηρούνται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και ότι όταν ο ίδιος το απαίτησε η απάντηση που πήρε ήταν ότι «θα πρέπει να αποστέλλονται τότε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και τι έγινε; Έχουμε να κρύψουμε κάτι; Φοβόμαστε κάτι;».

Ο Δημήτρης Σιαφαρίκας αποκάλυψε επίσης ότι σε δύσκολους καιρούς «προτείνεται από τον Γραμματέα του ΔΣ και πρόεδρο της επιτροπής ενεργητικού και παθητικού που σας ανέφερα πιο πριν μην το ξεχνάτε, να πάρει μισθό ο Κος Λάππας 50€ παραπάνω από τον πιο υψηλά αμειβόμενο στέλεχος δηλαδή 8550€. Ακούσατε το νούμερο 8. 550€ όχι 550 €»!!!

Ο Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική την απόφαση μισθοδοσίας του Αναστάσιου Λάππα με το συγκεκριμένο ποσό, καθώς “η όποια αμοιβή αποφασίζεται με τις ψήφους των μη εκτελεστικών μελών και ο κ. Λάππας την εξασφάλισε με την ψήφο του κ. Γάτου, που είναι εκτελεστικό μέλος». «Επειδή πολλά ακούγονται και πολλά λέγονται» συνέχισε «γιατί πρόεδρε δεν κάναμε αυτό που έκαναν και οι άλλες Τράπεζες? Είναι κακό να ενημερωθούν οι συνεταίροι για τις αποδοχές μας? Έχουμε κάτι να κρύψουμε ή να φοβηθούμε? Γιατί ξέρετε τι ακούμε έξω. Γιατί να λέγονται διάφορα και να γίνεται σπέκουλα; Γιατί να μην προστατεύονται τα μέλη του ΔΣ που είναι άμισθοι; Άλλωστε την άποψη μου την κατέθεσα και γραπτώς στην αλήστου μνήμης ψηφοφορία του 5 – 4». Σε εκείνο το σημείο παρέθεσε την ετήσια μισθοδοσία του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα η οποία ανέρχεται στις 100.000 €, «πολύ λιγότερες του Αν. Λάππα» όπως είπε.

Ο Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου έθεσε θέμα ασυμβίβαστου για την διπλή ιδιότητα του Προέδρου και του εκτελεστικού μέλους που έχει ο Αναστάσιος Λάππας, κάνοντας λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

Μίλησε για τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη σημειώνοντας ότι αυτές έγιναν εν κρυπτώ «φθάσαμε σε επίπεδο 11.500 συνεταίρων με δικαίωμα ψήφου να ψηφίσουν περίπου 3.500 χιλ. Προέκυψε λοιπόν ένα ΔΣ με την ψήφο του 25% του εκλογικού σώματος. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί το 75% απείχε; Με όλο το σεβασμό αυτές οι πρακτικές παραπέμπουν σε άλλες εποχές όπου ο υποφαινόμενος ήταν αγέννητος».

Τέλος έκανε μια πολύ σοβαρή καταγγελία για την προμήθεια του νέου Μηχανογραφικού Συστήματος. Είπε επακριβώς: «Προ 15 ημερών προχωρήσαμε στην αγορά νέου μηχανογραφικού συστήματος. Δεν ήταν κάτι καινούριο. Στις  14/3/2017 ήρθε στο ΔΣ πρόταση του Προέδρου για αγορά μηχανογραφικού συστήματος. Υπήρχε μόνο μια προσφορά της εταιρείας NATECH από τα Ιωάννινα.  Ο Πρόεδρος ζήτησε να προχωρήσει η Τράπεζα στην αγορά του εν λόγω συστήματος γιατί έχουμε ήδη καθυστερήσει. Στην συγκεκριμένη πρόταση τόσο εγώ όσο και άλλα μέλη του ΔΣ διαφωνήσαμε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε προμήθεια ύψους 500.000€ χωρίς να έχουμε τουλάχιστον άλλες δύο προσφορές. Αυτή ήταν και η απόφαση που ελήφθη. Στο ΔΣ της 13/6/2017

ξαναήρθε το θέμα φέρνοντας ο κ. Πρόεδρος ένα χαρτί Α4 με δύο παραγράφους. Η μία είχε την προσφορά της NATECH και η άλλη μια προσφορά της INTRASOFT. Το κόστος 500 με 700. Θα πει κανείς κ γιατί δεν πήρατε το φθηνότερο;  Τσίωνας, Σιαφαρίκας και Παπαευθυμίου έκαναν την εξής πρόταση: Είναι δεδομένο ότι καινούριο σύστημα χρειαζόμασταν χθες. Επειδή λοιπόν είναι ένα ζήτημα κορυφαίας σπουδαιότητας για τον Οργανισμό προτείναμε το εξής: Να γίνει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες μια καταγραφή των αναγκών της Τράπεζας, να γίνει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος στις εταιρείες του είδους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δεν είναι και πολλές 6-7, να δοθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, να μας στείλουν demo των προϊόντων τους. Αυτά η υπηρεσία ή μια επιτροπή που θα συσταθεί από το ΔΣ (ζήτησα να μην είμαι γιατί δεν έχω τις ειδικές γνώσεις για να αξιολογήσω τις προσφορές) να αξιολογήσει τις προσφορές και κατόπιν να προχωρήσει σε οικονομική διαπραγμάτευση  με τις εταιρείες που θα προκριθούν από τη διαδικασία. Αντ’ αυτού τι έγινε; Κατηγορηθήκαμε ότι πουλάμε μυαλό και κάνουμε τους εισαγγελείς».

Η απάντηση Αν. Λάππα

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Αναστάσιος Λάππας απάντησε όσον αφορά τον μισθό των 8.550 € (ο οποίος εγκρίθηκε με 5-4 στο Δ.Σ., με τους Καλογερομήτρο, Αλιάγα, Δημοβέλη, Πλεσιώτη και Γάτο να ψηφίζουν υπέρ, όπως αναφέρθηκε) ότι «το Δ.Σ. ενέκρινε αυτό το ποσό κρίνοντας την αξιοσύνη μου» και συμπλήρωσε ότι «ωστόσο με τις κρατήσεις και τα χρήματα που χάνω από τη σύνταξή μου το καθαρό ποσό που λαμβάνω φτάνει τις 2.200 €». Για το αν επιτρέπεται να είναι και πρόεδρος και εκτελεστικό μέλος είπε ότι έχει «προφορική έγκριση» από την Τράπεζα της Ελλάδος και για το μηχανογραφικό σύστημα ότι ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά και ότι η προσφορά ήταν η καλύτερη που μπορούσαν να έχουν.

Σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές για τα μέλη του Δ.Σ. όσον αφορά τα δάνειά τους λέγοντας ότι «οι μόνοι που δεν έχουμε επιβαρύνσεις είμαι εγώ, ο Αναστάσιος Λάππας, ο Δημοβέλης και ο Γάτος». Υπήρξε αντίδραση από το μέλος του Δ.Σ. Γιάννη Τσιώνα ότι ο ίδιος δεν έχει καν δάνειο, ο Αναστάσιος Λάππας αναγνώρισε το λάθος, ωστόσο όταν στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα για τη δευτερολογία τους οι Κωνσταντίνος Παπευθυμίου και Δημήτρης Σιαφαρίκας και ρώτησαν υπηρεσιακούς παράγοντες για το αν υπάρχει θέμα με τα δάνειά τους η απάντηση ήταν… αρνητική!…

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του Αναστάσιου Λάππα έκανε και το μέλος του Δ.Σ. Σπύρος Μπαλατσός, ο οποίος αναρωτήθηκε που πήγαν και ποιοι από το Δ.Σ. πήραν τα 3 εκ. € από την “Πανελλήνια Τράπεζα”.

Ιστορικές αποφάσεις

Μετά από πρόταση των Δημήτρη Σιαφαρίκα-Κωνσταντίνου Παπαευθυμίου και εν κατακλείδι η Γενική Συνέλευση έλαβε μια ιστορική απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές εφεξής όσοι είναι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ή δεν εξυπηρετούν δάνεια άνω του 1 εκ. €.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης