Τοπικά

Σιδηροπενική αναιμία στην κύηση και διατροφή

Αναιμία ονομάζουμε τη μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή/και της αιμοσφαιρίνης σε σταθερό όγκο αίματος. Με τον όρο  αναιμία, εννοούμε ότι τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα μας τα όργανα.

Στην εγκυμοσύνη η αιμοσφαιρίνη παρέχει το απαραίτητο οξυγόνο στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του πλάσματος στο αίμα αυξάνεται περισσότερο από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να έχουμε αιμοαραίωση, που αντικατοπτρίζεται με πτώση της τιμής του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης από τον τρίτο μήνα της κύησης, ενώ το μέγιστο της μείωσης αυτής παρατηρείται από τον πέμπτο μέχρι τον όγδοο μήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση πιθανώς να εξελιχθεί σε αναιμία, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί προληπτικά με πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην εγκυμοσύνη θεωρούμε πως έχουμε αναιμία όταν η αιμοσφαιρίνη (Hb) είναι κάτω από 11gr/dl  και ο αιματοκρίτης (Ht) κάτω από 33%. Εάν είναι πάνω από αυτά τα όρια τότε θεωρούμε πως είναι φυσιολογική αναιμία της κύησης.

Η αναιμία στην κύηση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, αυτόματες αποβολές, ενδομήτρια καθυστέρηση της  ανάπτυξης του εμβρύου, προεκλαμψία και φλεγμονή, επιπλοκές που είναι ανάλογες του βαθμού της αναιμίας.

Η πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η λεγόμενη «σιδηροπενική», που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, και η οποία επιτείνεται κατά την διάρκεια της κύησης , του τοκετού και του θηλασμού. Οι έγκυες εξ ορισμού έχουν έλλειμμα στις αποθήκες σιδήρου. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  το 90% των γυναικών κατά την έναρξη της κύησης είναι σε λανθάνουσα σιδηροπενία. Η συνιστώμενη δόση σιδήρου φαρμακευτικά κατά την διάρκεια της κύησης και αναλογικά με τις εβδομάδες κύησης είναι 15-200mg στοιχειακού σιδήρου.

Ο σίδηρος που μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά οι έγκυες με τη διατροφή διακρίνεται σε  δύο είδη:

α) στον αιμικό και β) στον μη αιμικό σίδηρο.

Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές τροφές όπως, κόκκινο κρέας, μοσχάρι, κατσίκι, χοιρινό, στα ψάρια και  μαλάκια, καλαμάρια, γαρίδες, στα πουλερικά και στα αυγά.

Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως, όσπρια γενικά, φακές, φασόλια, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως π.χ. σπανάκι, στα κουκιά, αρακά, στο κακάο και σοκολάτα, στη βρώμη και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο μέλι, στα δαμάσκηνα, βερύκοκα και στα αποξηραμένα φρούτα.

Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, αλλά οι πιο πολλές τροφές περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του κρέατος και η βιταμίνη C βελτιώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Οι τανίνες (τσάι) και το ασβέστιο (γαλακτοκομικά), μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Η βιταμίνη C έχει μεγάλη σημασία καθώς ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει την απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι, οι τροφές με σίδηρο πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σγουρό μαρούλι, σαλάτες).

Επειδή οι αποθήκες σιδήρου πολλών γυναικών δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται η λήψη σιδήρου σε συμπλήρωμα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε μεγάλη έλλειψη σιδήρου με πολύ χαμηλό αιματοκρίτη, μπορεί να κριθεί απαραίτητη σε συνεργασία με αιματολόγο και η παρεντερική ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, με νεότερα σκευάσματα που έχουν πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών.

Δρ. Καββαδίας Αλέξιος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Πιστοποιημένος στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση

Κάτοχος διπλώματος ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Συγγρού 28 και Φλέμινγκ , (άνωθεν Euromedica), Τρίκαλα

Τηλ. 2431025190, 6946218134

e-mail: kalamba@otenet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης