Ροή Τοπικά

Σιμορέλης: “Η Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους”

Νόμο του Κράτους αποτελεί από την περασμένη Τετάρτη το εργασιακό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ξεκάθαρα  αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, στο πλαίσιο και μιας συμφωνίας που φαίνεται ότι έχει κάνει με τον ΣΕΒ να νομοθετεί με βάση τις επιδιώξεις του.

 

 

Πυρήνας του νέου εργασιακού είναι η προσπάθεια να γίνει πιο φτηνή η εργασία στην Ελλάδα, να μειωθούν οι μισθοί και αυτό γίνεται πρώτα απ’ όλα μέσα από την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, μέσα από τα απλήρωτα 10ωρα, αλλά και μέσα από τη διάλυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Είναι αδιανόητο, τον 21ο αιώνα, να γυρίζει η χώρα μας σε σκοτεινές εποχές, που οι εργαζόμενοι δούλευαν από ήλιο σε ήλιο, χωρίς δικαιώματα και χωρίς να αμείβονται ανάλογα με το μόχθο και τη δουλειά τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας με μείωση των μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ευημερίας χωρίς κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Με το νέο εργασιακό η Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, μείωσης των εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας. Στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων με τιμωρητικές διατάξεις για την αποτροπή της συμμετοχής τους στη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Η Κυβέρνηση με το νέο εργασιακό έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, βασισμένη σε μια αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή, που βρίσκεται σε παραφωνία με τη στροφή στην Ευρώπη και στην Αμερική, εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και ένα χρόνο πανδημίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές όλων, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να πλήξει τους νέους, καταδικάζοντας τους σε ένα μέλλον επισφάλειας, φθηνής, ελαστικής εργασίας χωρίς προστασία και χωρίς δικαιώματα.

Και το κάνει αυτό, διότι μέσα από τη νεοφιλελεύθερη επιλογή και στρατηγική της εντατικοποίησης της φθηνής εργασίας, θα μειωθούν οι νέες θέσεις απασχόλησης.

Το μόνο που θέλει (σ.σ. ο Υπουργός Εργασίας) είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Όπως γίνεται στις τράπεζες,  στις οποίες η ΝΔ χρωστάει 340 εκ.

Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ που εκτιμά ότι το εργασιακό νομοσχέδιο θα  σημάνει ένα κόστος 40.000 νέων θέσεων εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας της φθηνής αυτής εντατικοποίησης, ενώ πλήττονται οι μικρομεσαίοι, καθώς – όπως οι ίδιοι  δηλώνουν- ότι όταν μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων, μειώνετε η ζήτηση και την κατανάλωση που κατεξοχήν κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων, ώστε να ακυρωθεί αυτό το αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό νομοσχέδιο, στην πράξη και να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική.

Ο πρώτος νόμος που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς ψήφιση στη Βουλή, όταν γίνει Κυβέρνηση θα είναι η κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηγάκη που γυρνάει τους εργαζόμενους και τη χώρα αιώνες πίσω.

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης