Ροή Τοπικά

Στήριξη των σεισμοπαθών ζητά η Ομοσπονδία ΕΒΕ ν. Τρικάλων

Το παρακάτω υπόμνημα εστάλη στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών από την Ομοσπονδία ΕΒΕ ν. Τρικάλων.

Αναλυτικά:

«Κύριοι,

Τα πρόσφατα ισχυρά σεισμικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας με επίκεντρο χωριά της Ελασσόνας και του Δήμου Φαρκαδόνας δημιουργούν προβλήματα στην τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις σε μια συγκυρία που συμπίπτει με την κρίση της πανδημίας .

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διασφαλίσει την ομαλή προσαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και την επίλυση προβλημάτων ώστε να επανέλθει σύντομα σε συνθήκες κανονικότητας.

Είναι σαφές ότι αντίστοιχα φαινόμενα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών, ενώ δυσχεραίνουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Τονίζουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική ζωή σε ομαλούς ρυθμούς θεωρώντας ότι αποτελεί δεδομένη ευθύνη της πολιτείας και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν. Τρικάλων καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Επισημαίνουμε την ανάγκη να προωθηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές της περιοχής μας και κάποιες από αυτές να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις.

Άμεση καταγραφή και αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ.

 Παράταση των ασφαλιστικών και φορολογικών  υποχρεώσεων για όσο χρειασθεί. ΕΦΟΡΙΑ – ΕΦΚΑ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για όσο χρειασθεί.

ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.

Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε όσες περιπτώσεις καταγράφηκαν ζημιές.

Ειδική ρύθμιση – παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές για όσο χρειασθεί.

Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων για αποκατάσταση των ζημιών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ.

 Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για χρονικό διάστημα ενός έτους. Η άμεση αποκατάσταση των υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης