Τοπικά

Στελέχη του ΚΙΝΑΛ στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών

Στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων του Κινήματος Αλλαγής μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων πραγματοποίησαν χθες, επίσκεψη στο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών  Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία λειτουργίας του και την δραστηριότητα του Κέντρου.

 

Στην συνάντηση, στην οποία παρέστη ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Τρικκαίων  κ. Νίκος Σακκάς και υπηρεσιακά στελέχη, έγινε πλήρης ενημέρωση για την λειτουργία του Κέντρου, το οποίο  δημιουργήθηκε το 2013 και συγχρηματοδοτείται μέσω  προγράμματος  της ΕΕ, ανταλλάχθηκαν  απόψεις ωφέλιμες ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Τονίστηκε από όλους η  σημασία της ύπαρξης αντίστοιχων δομών σε όλη την επικράτεια, ιδίως κατά την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης την περίοδο του κορωνοϊού, οπότε και σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει ιδιαίτερα για την δημιουργία δομών σε κάθε πόλη της χώρας, καθώς και να ενισχύσει με κάθε πρόσφορο – οικονομικό και υλικοτεχνικό – μέσο τα υφιστάμενα κέντρα, ώστε να ενισχυθούν οι δράσεις τους, καθώς η κακοποίηση των γυναικών λαμβάνει και διαφορετικές μορφές – με πλέον πρόσφατη αυτή της ανακοίνωσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικών προσώπων.

Διότι ναι μεν οι γυναίκες θύματα βίας, οι οποίες απευθύνονται στις συγκεκριμένες δομές, μπορούν ήδη να ωφεληθούν από τις, σ’ αυτά παρεχόμενες, υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών, κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, νομικής βοήθειας και παραπομπής και συνοδείας σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, στις αρμόδιες κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ., , αλλά κρίνεται ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις των Κέντρων για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην έμφυλη βία κατά των γυναικών.

Το Κίνημα Αλλαγής, παράταξη που διαχρονικά μάχεται για την ισότητα, την καταπολέμηση της βίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα προτεραιοποιεί :

– Την ενίσχυση της πρόληψης μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις, την ένταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ανάλυσης του κοινωνιολογικού φαινομένου της βίας σε οποιαδήποτε έκφανση αυτής, την υλοποίηση ειδικών σεμιναρίων και την ενημέρωση για το ζήτημα της παρενόχλησης.

– Την διεύρυνση της ενασχόλησης των κέντρων και με ανήλικα θύματα βίας, καθώς και θυμάτων βίας εν γένει.

-Την διασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης των κέντρων υποστήριξης αλλά και την δημιουργία περισσότερων ξενώνων φιλοξενίας.

– Την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης στις υποθέσεις έμφυλης βίας, αλλά και την θέσπιση ειδικότερου νομικού πλαισίου για την περαιτέρω προστασία των θυμάτων, αλλά και των μαρτύρων των εν λόγω υποθέσεων

– Την διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των νέων μορφών βίας, όπως για  παράδειγμα στον κυβερνοχώρο, η οποία φτάνει από τον εκφοβισμό και τον διασυρμό έως την σεξουαλική παρενόχληση και τις απειλές βιασμού.

– Την ενθάρρυνση των γυναικών – θυμάτων έμφυλης βίας, καθώς και όλων των θυμάτων βίας, να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας που βιώνουν.

– Την αποθάρρυνση και αποδοκιμασία περιστατικών εξουσιαστικής βίας, ώστε να είναι ευρέως γνωστό ότι τα περιστατικά βίας έχουν συνέπειες και είναι τιμωρητέα.

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης