Τοπικά

Στην ευρωπαϊκή «Διακήρυξη Κυκλικής Οικονομίας» ο Δήμος Τρικκαίων

trikalavoice.gr

Με το βλέμμα στο μέλλον, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο Δήμος Τρικκαίων, πρώτος σε όλη την Ελλάδα, υπέγραψε τη Διακήρυξη για την Κυκλική Οικονομία. Πενήντα ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν σε μια προσπάθεια να εμφυσήσουν την ιδέα και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας στις ίδιες τις διοικήσεις τους και στους πολίτες.

 

Η πρωτοβουλία «θέτει την έννοια της κυκλικής οικονομίας στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία, όπου η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων και την περιβαλλοντική ζημία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βασικός παράγοντας για την προώθηση αυτής της ιδέας, είναι οι επιπτώσεις της κρίσης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδα, ώστε ο δρόμος προς την ανάκαμψη να οικοδομηθεί με νέο, διαφορετικό τρόπο. Οπότε προκρίνεται μια αλλαγή προς «ένα αναγεννητικό οικονομικό μοντέλο», το οποίο «είναι θεμελιώδες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και τη διατήρηση της κατανάλωσης πόρων εντός των πλανητικών ορίων».
Προϋποθέσεις για αυτό είναι, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση των πόλεων για τη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο και η αλλαγή συμπεριφοράς των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι μια μορφή αυτής της κυκλικής οικονομίας είχε επιχειρηθεί στο πρόγραμμα Biocanteens, στο οποίο μετείχε ο Δήμος Τρικκαίων.

Στους 10 στόχους της Διακήρυξης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

– Καθορισμός σαφών στόχων και στρατηγικών κυκλικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο

– Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις κυκλικές πρακτικές σε ολόκληρη τη διοίκηση των Δήμων και μεταξύ των τοπικών πολιτών και των επιχειρήσεων

– Άμεση συμμετοχή τοπικών φορέων από την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και την ερευνητική κοινότητα στην ανάπτυξη σχεδίων και πρωτοβουλιών κυκλικής οικονομίας,

– Ενσωμάτωση αρχών κυκλικότητας στον πολεοδομικό σχεδιασμό, υποδομές και διαδικασίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων

– Αξιοποίηση δημοσίων συμβάσεων για την προώθηση της αγοράς κυκλικών προϊόντων και υπηρεσιών

– Εφαρμογή οικονομικών κινήτρων και αναζήτηση ευκαιριών για χρήση φορολογικών μέτρων για την ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομικής και κοινωνικής συμπεριφοράς

– Προώθηση ενός τοπικού ρυθμιστικού πλαισίου που επιτρέπει και ενθαρρύνει δευτερογενείς αγορές υλικών, συστήματα επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και κοινής χρήσης.

Στις 50 πόλεις που υπέγραψαν τη Διακήρυξη μετέχουν μεταξύ άλλων οι Πράγα, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Ελσίνκι, Τάμπερε, Γκρενόμπλ, Παρίσι, Λιλ, Φλωρεντία, Γένοβα, Μπουργκάς, Μέχελεν, Τίρανα, Ρότερνταμ, Οσλο, Μπράγκα, Γκιμαράες, Πόρτο, Λιουμπλιάνα, Μάριμπορ, Μούρθια, Σεβίλλη, Βαγιαδολίδ, Μάλμοε, Γλασκόβη κ.α.

Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από επίσημους φορείς της ΕΕ, ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα. Ενδεικτικά:  Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών,  ΟΗΕ (Περιβαλλοντικό πρόγραμμα), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ICLEI Europe, Circular Flanders, ECERA, Ellen MacArthur Foundation, Eurocities.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης