Τοπικά

Στις 7 ανοίγουν οι κάλπες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες όπου καλούνται να προσέλθουν οι 9.810.040 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκ των οποίων 4.760.042 άνδρες και 5.049.998 γυναίκες.

 

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν το 2006.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός της «Κ» για τη διαδικασία.

«Μάθε που ψηφίζεις» – Η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν και για το εκλογικό τους διαμέρισμα μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», εισάγοντας τα στοιχεία που απαιτούνται. Ειδικότερα, αρκούν είτε τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης), είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο τους.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα αναζήτησης επιστρέψει πολλαπλές εγγραφές με ίδιο εκλογικό αριθμό (περίπτωση διπλοεγγραφής εκλογέα), ο εκλογέας επιτρέπεται να ψηφίσει σε ένα εκ των δύο εκλογικών τμημάτων. Κατά την παρουσία του στο εκλογικό τμήμα, θα του ζητηθεί να υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσουν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Οσον αφορά τους ετεροδημότες, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11/04/2023 και περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023.

Σημειώνεται ότι από τις 28 Φεβρουαρίου δεν γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις από ετεροδημότες, ενώ αδύνατη είναι και η ανάκληση της αίτησης, η οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Οι ετεροδημότες μπορούν να δουν που ψηφίζουν στην ίδια πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών συμπληρώνοντας το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά τους, καθώς και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρα τους και τη χρονολογία γέννησής τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, διευκρίνισε ότι ακόμα 31.250 πολίτες – που έκαναν αίτηση αφού έκλεισαν οι εκλογικοί κατάλογοι – θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις επόμενες εκλογές εφόσον αυτές γίνουν στις αρχές Ιουλίου.

Ειδικός Εκλογικός Αριθμός: Πώς και πού τον βρίσκετε

Σε αυτή την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς μπορούν να βρουν τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό τους, αρκεί να συμπληρώσουν τα παρακάτω προσωπικά στοιχεία: Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας και Έτος Γέννησης. Κατόπιν, πατώντας αναζήτηση, εμφανίζεται ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός του ενδιαφερόμενου πολίτη.

«Πού ψηφίζω» μέσω gov.gr

Οι πολίτες (Ελληνες και Ευρωπαίοι) που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν μέσω της παρακάτω διεύθυνση του Gov.gr (https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/stoikheia-polite-kai-tautopoietika-eggrapha/mathe-pou-psephizeis ), η οποία θα τους παραπέμψει στην ειδική πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν

1) ΣΥΡΙΖΑ
2) ΚΚΕ (μ-λ)
3) ΟΚΔΕ
4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ
5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
7)  ΚΙΝΗΜΑ 21
8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
9) ΝΙΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
13) ΟΑΚΚΕ
14) Μ-Λ ΚΚΕ
15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
17) ΤΟΛΜΑ
18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ
20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
21) ΚΟΤΕΣ
22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
23) SOCIAL
24)  ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
26) ΕΑΝ
27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Εκλογές 2023: Συνασπισμοί κομμάτων

1)  ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
2)  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
3)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
4)  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
5)  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
6)  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
7)  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
8)  ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι  υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΠΡΟΪΤΣΗΣ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης