Τοπικά

“Στον απόηχo της πρωθυπουργικής επίσκεψης”

                Του Αποστόλη Β.Παππά

                                                                                         Δημοτικού Συμβούλου

                                                                                          Δήμου Τρικκαίων. 

Είμαι λίγο επιρρεπής στους πολιτικούς σχολιασμούς. Είναι πειρασμός. Έτσι λοιπόν υποκύπτω άλλη μια φορά, για να κάνω μερικά σχόλια όσον αφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην πόλη μας. Το κάνω αυτό, επειδή έχω την αίσθηση ότι υπερτονίσθηκαν τα ελλάσονα και αποσιωπήθηκαν τα μείζονα. Ας αρχίσουνε με τα πρώτα.

1ον Χαρακτηρίσθηκε ως προεκλογική φιέστα. Καλώς η κακώς, κατά την προσωπική μου άποψη κακώς,  οι επαρχιακές επισκέψεις ενός πρωθυπουργού είτε διανύουμε προεκλογική περίοδο είτε όχι προσλαμβάνουν και τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Δεν θυμάμαι επίσκεψη πρωθυπουργού στη πόλη μας, που να μην είχε εκλογικό ή προεκλογικό άρωμα. Συνωστισμός, τρεχαλητά, διαγκωνισμοί, δηλώσεις, ανακοινώσεις κλπ. Είναι μια διαχρονική παθογένεια που κάποτε πρέπει να εκλείψει.  Όμως απορώ, που εκπλήσσει το φαινόμενο. Λες και ήταν κάτι το πρωτόφαντο. Ανασκαλίστε λίγο τη μνήμη σας. Θα έρθουν στην επιφάνεια εικόνες πανηγυρικού χαρακτήρα πολύ πιο έντονες από την προχθεσινή. Ζήσαμε ‘’ένδοξες’’ στιγμές κατά το παρελθόν. Ας μην τα ξεχνάμε.

2ον Παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Και σε αυτό θα συμφωνήσω. Ενδεχομένως κάποιες στιγμές ο συνωστισμός μπορεί να ήταν τέτοιος, που παραβίαζε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να  παραδειγματίζουμε θετικά. Λίγο κράτει δεν βλάπτει. Ωφελεί. Για μια σέλφινγκ μπορεί να γίνει η ζημιά. Τι να κάνουμε. Τάχουν αυτά οι πρωθυπουργικές επισκέψεις.

3ον ΤΕΡΝΑ. Κι εμένα με ξύνισε το γεγονός, ότι στο αναλόγιο που μιλούσε ο Πρωθυπουργός υπήρχε το λογότυπο της ΤΕΡΝΑ. Δεν νομίζω όμως η ΤΕΡΝΑ να χρειάζεται διαφήμιση. Δεν πουλάει ούτε γαλατάκια ούτε μπισκοτάκια. Μεγάλη τεχνική εταιρεία είναι και όσα έργα παίρνει, τα παίρνει κατόπιν διαγωνισμών. Εικάζω, ότι ήταν μια αβλεψία των διοργανωτών της εκδήλωσης. Πάντως θα συμφωνήσω, ότι είναι άκομψο στο αναλόγιο όπου  μιλάει Πρωθυπουργός να υπάρχει το λογότυπο κάποιας επιχείρησης. Εν πάση περιπτώσει όλα αυτά συνιστούν τη μικρή εικόνα της επίσκεψης. Όμως είναι άδικο να εξαντλούμαστε μόνον σ’αυτά, και να τηρούμε σιγή ασυρμάτου επί της ουσίας της επίσκεψης. Ο Πρωθυπουργός ήρθε στην πόλη μας για να κάνει δύο σημαντικές ανακοινώσεις.

1η Ε65. Για το συγκεκριμένο έργο η αλήθεια είναι, ότι από τη σύλληψη του μέχρι τα σήμερα έβαλαν πλάτη κατά το μάλλον η ήττον όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι Περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Δυτ. Μακεδονίας, της Ηπείρου, οι Δήμοι των περιοχών, το ΤΕΕ κα. Είναι έργο καθολικής προσπάθειας.

Ο πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να ιδιοποιηθεί όλο το έργο αλλά ανακοίνωσε κάτι το  συγκεκριμένο, το οποίο ο κάθε καλοπροαίρετος οφείλει να του το πιστώσει. Το Βόρειο κομμάτι παρέμενε μπλοκαρισμένο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ξαφνικά ξεμπλοκαρίσθηκε. Προφανώς αυτό δεν έγινε από μόνο του, ούτε τη βοηθεία κάποιου αυτόματου πιλότου. Ήταν η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που πίεσαν. Η μάχη που δόθηκε πρέπει να ήταν σκληρή, καθώς εγείρονταν σοβαρές ενστάσεις από τη μεριά της ΕΕ πέρι της σκοπιμότητας, της αναγκαιότητας και της ωφελιμότητας του έργου. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να καμφθεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση τα κατάφερε. Ο Πρωθυπουργός ήρθε να ανακοινώσει την ολοκλήρωση ενός έργου που θα αλλάξει καταλυτικά τα πράγματα στην περιοχή μας. Ο Ε65 είναι το αναπτυξιακότερο έργο για το νομό μας. Ίσως σήμερα, δεν μπορούμε να συλλάβουμε όλες του τις προεκτάσεις.

2η Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη νέας ΑΕΠΟ, στη τροποποίηση του χωροταξικού και ό,τι άλλο χρειασθεί προκειμένου να είναι συμβατά με τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Όταν ένας Πρωθυπουργός έρχεται στο νομό όπου χωροταξικά ανήκει ένα έργο και το ανακοινώνει, αυτό υποδηλώνει την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του ιδίου να ολοκληρωθεί το έργο.  Όλοι γνωρίζουμε, ότι όταν κάτι γίνει προσωπική υπόθεση Πρωθυπουργού, αυτό προχωράει. Τα όποια προσκόμματα παρακάπτονται. Η σημαντική όμως αυτή πρωθυπουργική εξαγγελία για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας, που κατά πρώτον θα αλλάξει το ενεργειακό μείγμα της χώρας επί το φιλικότερον προς τη φύση και κατά δεύτερον θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, μάλλον πέρασε στα ψιλά. Κι όμως αυτά τα δύο είναι η μεγάλη εικόνα της επισκέψεως. Αυτές οι δύο ανακοινώσεις αποτελούν την πεμπτουσία της επίσκεψης  Μητσοτάκη στα Τρίκαλα. Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Όταν όμως χανόμαστε στις λεπτομέρειες, χάνουμε το δάσος.

 

Υ.Γ.

Εδώ δεν ισχύει η γνωστή ρήση,

ότι ό διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Εν προκειμένω, ο ‘’διάβολος’’ κρύβεται στην ουσία.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης