Τοπικά

Στον Γράμο, στην κορυφή Σούφλικα, με τον Σ.Π.ΟΡ.Τ.

Ποιά είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος τον Γράμο; Χωρίς αμφιβολία η άνοιξη. Μόνο που η άνοιξη στα ορεινά ξεκινά από τα μέσα Μαΐου και φτάνει μέχρι τα τέλη του Ιουνίου. Η σύντομη άνοιξη των μεγάλων ορεινών συγκροτημάτων του βορρά. Γράμος, Βαρνούντας, Καϊμάκτσαλαν. Γιγάντια χωματοβούνια με δεκάδες κορυφές πάνω από τα δυο χιλιάδες μέτρα που οριοθετούν τα σύνορα της χώρας. Μικρή σχέση έχουν με τον πέτρινο όγκο της Πίνδου, τόσο στη μορφολογία όσο και στα είδη της ζωής που φιλοξενούν, αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες που αναπτύχθηκαν γύρω τους.

 

Βουνά των συνόρων συνδεμένα με ιστορικές μνήμες. Τα σύννεφα του πολέμου σταμάτησαν πάνω σε αυτά και σκόρπισαν τους ανθρώπους. Χωριά και οικισμοί που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, δάση που κάηκαν, γη που ερημώθηκε.  Με αποκορύφωμα τον Γράμο που συνδέθηκε με τον εμφύλιο όσο κανένα άλλο βουνό και ερημώθηκε και σβήστηκε για χρόνια από τον χάρτη.

Το σημαντικότερο τμήμα του βουνού είναι αυτό που απλώνεται γύρω από τη Γράμμουστα. Ο ευρύτερος οικισμός εικάζεται πως δημιουργήθηκε από συνένωση μικρότερων κατά τον 17ο αιώνα. Οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την νομαδική κτηνοτροφία και τη βιοτεχνία. Επίσης διέθετε αρκετούς τεχνίτες, ενώ κατά τον 17ο αιώνα η Γράμμουστα ήταν ονομαστή για τους αγιογράφους της.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της οδήγησε στον υπερπληθυσμό κοπαδιών και ανθρώπων στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα. Από το 1756 λειτουργούσε ελληνικό σχολείο. Το χωριό δέχτηκε επίθεση τον Δεκαπενταύγουστο του 1760 κι έτσι οι κάτοικοι έφυγαν καταφεύγοντας σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, όπως στα Λιβάδια Κιλκίς. Το χωριό δεν ερημώθηκε, αλλά αντιμετώπισε και την επίθεση του Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε ξανά ρεύμα μετακίνησης κατοίκων προς άλλες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου ζούσαν εδώ 300 περίπου Βλάχοι. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, Η Γράμμουστα ήταν εντελώς κατεστραμμένη αναφερόμενη στους χάρτες σαν «Ερείπια Γράμμου». Τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοικοδομείται με πέτρινες εντυπωσιακές κατοικίες. (πηγή πληροφοριών Wikipedia.org)

Με βάση το χωριό επιχειρήσαμε την περασμένη Κυριακή ανάβαση στον Σούφλικα (υψ. 2180 μ.) -μια από τις λίγες πετρώδεις κορυφές του Γράμου. Μακριά πορεία κατά μήκος του δασόδρομου που ενώνει τη Γράμμουστα με την Αετομηλίτσα μας φέρενει ως τη «στάνη του Λάμπρου», καταμεσής οροπεδίου που δέχεται τα νερά από τα χιόνια των γύρω κορυφών. Είναι ένας τόπος απαράμιλλης ομορφιάς που τονίζεται από τις ανοιξιάτικες συνθήκες. Το βουητό των ρεμάτων, το πράσινο χορτάρι που συναντά το λευκό του χιονιού, το κίτρινο των κρόκων, η πανδαισία των μενεξέδων στο γλυκό πρωινό φως. Ποια τύχη μας έφερε εδώ αυτή τη μοναδική στιγμή;

Απέναντί μας ακριβώς το κάστρο του Σούφλικα. Ο μοναδικός τρόπος προσπέλασης είναι από δυτικά. Ακολουθούμε την πορεία του ρέματος που τροφοδοτείται από μεγάλη μάζα χιονιού. Μια από τις πλέον εντυπωσιακές διαδρομές που έχουμε κάνει στο βουνό αυτό μας οδηγεί στη βάση της κορυφής και από εκεί στο υψηλότερο σημείο της. Γύρω μας όλες οι κορυφές του Γράμου. Χιόνια και υδάτινες λωρίδες που οργώνουν τις πλαγιές για να καταλήξουν σε φαράγγια και από εκεί στον μέγα Αλιάκμονα. Μια πρόσκαιρη λίμνη γαλανή πάνω από το οροπέδιο. Πόση ομορφιά, πόσους παραδείσους φιλοξενεί αυτό το βουνό;

Δείτε περισσότερες εικόνες ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή 13 Ιουνίου θα ανεβούμε στο Ντελιδήμη (υψ. 2163 μ.) των Αγράφων ξεκινώντας από το Φουντωτό (υψ. 1260 μ.)

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας στα γραφεία του συλλόγου μας – Μ. Μπότσαρη 2 (απέναντι από τον ΟΤΕ), κάθε Παρασκευή από 9 -10  μμ. Επιπλέον μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας www.trikalasport.gr και τη σελίδα μας στο facebook ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης