Τοπικά

Συζητώντας στα… Αγγλικά, στα Μετέωρα (φωτό)

Μέσα Αυγούστου, τα σχολεία όλα κλειστά, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια επίσης… όμως κάτι αρχίζει να συμβαίνει στα social networks κάθε ξενόγλωσσης καθηγήτριας…. Κάτι σιγοβράζει, κάτι δεν μας αφήνει να ηρεμίσουμε!

Ο τουρισμός μέσα Αυγούστου ανεβασμένος,παρά την οικονομική κρίση ακόμα μας προτιμούν….. οι Έλληνες όμως; Πουθενά ;; 6-7 χρόνια Αγγλικά σε ιδιωτική εκπαίδευση, 12 χρόνια δημόσιας εκπαίδευσης και κανένας δε μιλάει τη γλώσσα; Λίγοι οι τολμηροί που δίνουν από καμιά οδηγία στον ανυποψίαστο τουρίστα, λίγα σπασμένα Αγγλικά για να νιώθουν ότι κάποτε πήραν ένα lower…

Και κάπου εκεί οι συζητήσεις φουντώνουν ….Τί διδάσκουμε τόσα χρόνια;

Πρέπει να ήταν μια συνάντηση στο Κάλαμο η αφορμή, όταν συναντήθηκαν κάποιοι ανήσυχοι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών για να μοιραστούν μερικές ιδέες… τότε έπεσε στο τραπέζι και η ιδέα της Ειρήνης Ξανθέα-Στρούμπα από την Αθήνα!

#your_thoughts_on_Greece θα λεγόταν….. το πρώτο πανελλήνιο project βιωματικής διδασκαλίας με συνεργασία πολλών σχολείων (50 ξεκίνησαν …. ξεπέρασαν τα 130 έπειτα) από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και χώρες όπως η Αργεντινή και η Αυστραλία- και όλοι είχαν ένα κοινό σκοπό: οι μαθητές πρέπει επιτέλους να μιλήσουν όχι μόνο να δίνουν εξετάσεις!

Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε, ένα ερωτηματολόγιο, κάποιο quiz… λίγες κλισέ φράσεις στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά που πάντα ηχούν αστείες! Δεν ήθελαν και πολύ οι μαθητές μας, αγκάλιασαν το project και ξαναγνωρίστηκαν με τα Αγγλικά (αυτά τα άγνωστα που χρησιμοποιεί τόσος κόσμος σε κάθε γωνιά της γης!)

Την Κυριακή που πέρασε κάναμε την πρώτη μας εξόρμηση, που αλλού; Στα Μετέωρα, που με την απαράμιλλη ομορφιά τους είναι πόλος έλξης κάθε λογής τουρίστα! Εκεί συναντήσαμε αναρριχητές από κάθε μέρος του πλανήτη που διάλεξαν το φυσικό τοπίο ως τόπο εναλλακτικού τουρισμού, όπως επίσης και τουρίστες συνεπαρμένους από τη γοητεία των Μονών και των πρώτων αναρριχητών….

Και όλα όσα εκείνοι είπαν, οι μαθητές τα ρουφούσαν αχόρταγα και κρατούσαν σημειώσεις, πιο μεγάλης αξίας από κάθε στατιστική μελέτη που έχει γίνει για τον τουρισμό! Τα παιδιά μιλούσαν και χρησιμοποιούσαν μια κοινή Γλώσσα επικοινωνίας, δεχόμενοι τόσο εύρος  γλωσσικών ερεθισμάτων, χρησιμοποίησαν κάθε στρατηγική αφήγησης και επικοινωνίας σε αγγλόφωνο πλαίσιο

Και εμείς – εγώ, η Πέννυ η Κωνσταντίνα – (οι δασκάλες τους) απλοί παρατηρητές, μα σαν να είχαμε ψηλώσει λιγάκι παραπάνω από περηφάνια! Ήταν δικοί μας οι πρώτοι μαθητές – μαθητές τριών διαφορετικών σχολείων – που με άψογη συνεργασία ξεκίνησαν και αποδέχτηκαν το κάλεσμα για συμμετοχή στη νέα εκπαιδευτική πρόκληση σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα!

Μάθαμε και εμείς κάτι… οι ομάδες κερδίζουν! Κάναμε στην άκρη μικροσυμφέροντα και ανταγωνιστικές σκέψεις, αυτά δε χωράνε σε όμορφες παρέες!

Τρία σχολεία λοιπόν, ξεκινήσαμε  τη δράση και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προφέρουμε το πιο μεγάλο αγαθό στους μαθητές μας, αυτό της γνώσης και το κάνουμε βιώνοντας κάθε στιγμή που θα βρεθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε Αγγλικά!

Γνωρίζουμε πως η μάθηση είναι αποτελεσματική μόνο όταν ο μαθητής αποκτά την επιθυμία να απορροφήσει τη γνώση. Υποστηρίζουμε ότι τα εργαλεία της γλωσσικής ευχέρειας του σήμερα θα χτίσουν τις γέφυρες της διαπολιτισμικής κατανόησης τους αύριο. Don’t just speak English, feel it! (Πέννυ Καλογήρου-Λαγούδη)

Ευχαριστούμε τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρώτο σκέλος του project, την εμπνεύστρια τους εγχειρήματος, Ειρήνη Στρούμπα-Ξανθέα, τα κέντρα ξένων γλωσσών «Welcome to knowledge – Πέννυ Καλογήρου-Λαγούδη» και «HELLO – Κωνσταντίνα Μπαμπάνη» για την άψογη συνεργασία και το Visit Meteora για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών μας.

Η παρουσίαση του project και των αποτελεσμάτων θα γίνει το Σάββατο στις 4 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης, πλέον για το σχολείο μας, εκδήλωσης με θέμα το HALLOWEEN.

Το πάρτι του  HALLOWEEN αποτελεί ακόμα μία ευκαιρία βιωματικής και διαπολιτισμικής εκμάθησης και το γιορτάζουμε κάθε χρόνο με ιδιαίτερη χαρά δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να αγκαλιάσουν πολιτιστικά στοιχεία της γλώσσας που μαθαίνουν!

Την ίδια μέρα θα γίνει και η απονομή των πιστοποιητικών στους επιτυχόντες μαθητές για τη χρονιά 2016-2017

 

Τάχου Μαρίτα

Περσεφόνης 9, Τρίκαλα

Τηλ.  2431021889

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης