Ροή Τοπικά

Συλλυπητήρια μηνύματα για την κοίμηση του Μητροπολίτου πρ. Τρίκκης Αλεξίου

Συλλυπητήρια μηνύματα φτάνουν από το πρωί και μετά την κοίμηση του Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών Κυρού Αλεξίου.

Ο Μητροπολίτης πρ. Αυλώνος Χριστόδουλος αναφέρει:

Σήμερα ο Ιερός και Πρώην Ποιμένας της Μητροπόλεώς μας Κυρός Αλέξιος εκπλήρωσε το κοινό χρέος κάθε ανθρώπου παραδίνοντας στον Κύριο και Θεό μας την ευθύνη της Αρχιερατείας με την οποία τον κόσμησαι. Εύχομαι να είναι ευλογημένη η οδός την οποία πορεύτηκε και μέσω αυτής η κατάταξή του στο χώρο των Ιεραρχών του παραδείσου. Ας έχουμε όλοι την ευχή του από τον ουρανό. Συλλυπητήρια στο Μητροπολίτη μας, τους επιτελείς του, τον Ιερό Κλήρο και το λαό που ποίμανε και στους οικείους του.

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα:

Έφυγε σήμερα ένας υπέροχος πνευματικός ηγέτης της τρικαλινής Εκκλησίας. Έφυγε ο Μητροπολίτης Αλέξιος. Ο Ποιμενάρχης που από τις πρώτες ημέρες που τοποθετήθηκε στην Εκκλησία των Τρικάλων βρισκόταν κοντά στο ποίμνιό του. Κοντά στον απλό άνθρωπο. Ιδίως, κοντά στον πονεμένο άνθρωπο, αυτόν που υπέφερε, πεινούσε, ζητούσε και ήξερε ότι κοντά στον Αλέξιο θα έβρισκε. Από το υστέρημά του και από το περίσσευμα της καλοσύνης του. Και βέβαια, θα έβρισκε από το περίσσευμα της διακριτικότητάς του, γιατί ο Αλέξιος ήταν άνθρωπος ήπιος και χαμηλών τόνων, επιεικής στα σφάλματα των άλλων και αυστηρός στα ατομικά του.Ήταν ένας άνθρωπος ευγενής και γλυκομίλητος. Ένας αληθινός ηγέτης της προσφοράς. Είθε ο Θεός την Αγία του ψυχή να έχει μαζί Του.

 

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Βουλευτή Τρικάλων Θανάση Λιούτα για την εκδημία του Μητροπολίτη πρ .Τρίκκης και Σταγών, κυρού Αλέξιου

«Σήμερα εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών, κυρός Αλέξιος. Η πνευματική και εκκλησιαστική πορεία του Μητροπολίτη χαρακτηρίστηκε από αγάπη και βαθιά στήριξη τόσο προς την Εκκλησία των Τρικάλων, όσο και προς την τρικαλινή κοινωνία. Ο ίδιος, με αίσθημα αγάπης, ανιδιοτέλειας, σεβασμού και συμπόνοιας, βρέθηκε πάντα στο πλευρό όλων των ανθρώπων. Στο πλευρό του πιο αδύναμου συμπολίτη μας, παράσχοντας την ευλογία και τη βοήθειά του.

Ευλόγησε, βοήθησε και τίμησε την Εκκλησία μας και τον τόπο μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν ευγενή, πράο, οξυδερκή και φιλεύσπλαχνο πνευματικό ηγέτη και άνθρωπο. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλη την εκκλησιαστική κοινωνία του τόπου μας, καθώς και σε όλη την τρικαλινή κοινωνία, που θρηνεί σήμερα την εκδημία του».

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού

Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος και η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών θρηνεί την απώλεια ενός σεβαστού ιεράρχη, του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Αλεξίου. Υπήρξε πρότυπο ιεράρχη με πολύπλευρη και πολυδιάστατη προσφορά. Σεμνός, προσιτός και φιλάνθρωπος, ήταν μια ανοιχτή αγκαλιά για τα Τρίκαλα και μια εξαίρετη προσωπικότητα, που κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Άφησε δε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη με  αρχές και αξίες αυθεντικές, τις οποίες υπηρέτησε με πίστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Το μαρτυρεί το πλούσιο και πολυσχιδές πνευματικό και κοινωνικό του έργο, που ξεδιπλώνεται παντού. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη

Η είδηση της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου, φέρνει θλίψη σε όλους μας. Υπήρξε μία ιδιαίτερα σημαντική φυσιογνωμία όχι μόνο για την τοπική μας εκκλησία και κοινωνία, αλλά και για την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ένας Άνθρωπος που διακρινόταν για την αξιοπρέπεια και την καλοσύνη του, ένας Ιεράρχης που δίδαξε σε όλους μας ταπεινότητα και μεγαλοψυχία, αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη το διαχρονικό και ιδιαίτερα πλούσιο ποιμαντικό του έργο.

Για πάνω από 30 χρόνια υπηρέτησε με σεμνότητα το χριστεπώνυμο πλήρωμα της περιοχής μας, μας αγκάλιασε, με ένα πολύπλευρο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Αθόρυβα, με σεμνότητα, διακόνησε το λόγο του Θεού, αλλά στάθηκε και στο πλευρό της κοινωνίας, βοηθώντας όσους είχαν ανάγκη, αναπτύσσοντας πλούσια φιλανθρωπική δράση. Ο Θεός να  τον αναπαύει. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

 

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος τη ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Μητροπολίτη πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου.
Σε μήνυμά του τονίζει ότι «η σημερινή ημέρα επεφύλαξε μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση για την τρικαλινή κοινωνία. Η απώλεια του Μητροπολίτη πρ. Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου μας θλίβει όλους/ες.
Όμως παραμένει ενεργή, η ανάμνηση του έργου και της προσωπικότητας του Ποιμενάρχη στον λαό των Τρικάλων. Συνετός, σώφρων, πράος, επί 34 χρόνια διετέλεσε οδηγός και ηγέτης του εκκλησιάσματος. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του, η ανέγερση, βελτίωση, ανακαίνιση, δημιουργία, κτηριακών και άλλων κοινωνικών υποδομών, η αθόρυβη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες/ισσες, αποτελούν στοιχεία που αναδεικνύουν την ουσία της ποιμαντορίας του».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει ότι τον μακαριστό Αλέξιο χαρακτήριζαν «η αξιοπρέπεια και η ωριμότητά του, η συμπόρευση και η στήριξη στην κοινωνία».
Και συνεχίζει:
«Συμπαραστάτης, αρωγός και μαχητικά παρών στη διεκδίκηση για ίδρυση του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, ήταν πνεύμα με σύγχρονη ματιά και σταθερή οπτική. Η και με υλικά μέσα στήριξη τη Μητρόπολης, στο παντρικαλινό αίτημα για την πρώτη πανεπιστημιακή Σχολή, ήταν το επιστέγασμα μιας μάχης ουσίας.
Για τον λόγο αυτόν, με την ευκαιρία και των 15 χρόνων συνεχούς ποιμαντορίας, τον Μάρτιο του 1996 το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, την ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση, στον πνευματικό ηγέτη.
Ο μακαριστός Αλέξιος σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή για τον Δήμο Τρικκαίων και συνολικά για τον νομό Τρικάλων, συνέχισε το έργο πανάξιων εκκλησιαστικών ηγετών και μένει στη μνήμη μας για την Αγάπη που απλόχερα προσέφερε».

Συλλυπητήριο μήνυμα δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα

 

Εκφράζω τη βαθιά  θλίψη μου για την κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Αλεξίου,    Πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών. Υπήρξε άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, με σπουδαίο και πολυσχιδές, πνευματικό και κοινωνικό έργο. Η απώλεια του Ποιμενάρχη είναι οδυνηρή απώλεια για τον τόπο, ιδιαίτερα στις    Ημέρες που διανύουμε. Θερμά συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Τρικκαίων, στον Ιερό Κλήρο, στην Πνευματική του οικογένεια και στους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου του Επιμελητηρίου Βασίλη Γιαγιάκου

Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Τρικάλων εκφράζει τη βαθιά θλίψη και συγκίνησή της για την κοίμηση του πρ. Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου.

Ο μακαριστός ιεράρχης υπήρξε άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας και υπηρέτησε με αφοσίωση και σεμνότητα την ιεροσύνη. Άφησε σπουδαίο έργο με σημαντική προσφορά στην κοινωνία των Τρικάλων μέσα από το ενεργό ενδιαφέρον του για την πρόοδο και προκοπή του τόπου που είναι συνυφασμένη με την επιχειρηματικότητα.

Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας. Η ψυχή του ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

 

Συλλυπητήρια Μ. Χατζηγάκη για την απώλεια του γέροντα Αλέξιου

Σήμερα έφυγε ένας σπουδαίος πνευματικός πατέρας της κοινωνίας των Τρικάλων, και όχι μόνο. Ο Μακαριστός ιεράρχης έδωσε αγάπη και αγκάλιασε την Τρικαλινή κοινωνία, όπως άλλωστε, και η Τρικαλινή κοινωνία αγκάλιασε αυτόν. Παράλληλα, είχε πλήρη αντίληψη της σπουδαιότητας του ρόλου του και με την σοβαρότητα και την πνευματικότητα του υπήρξε ένας κορυφαίος ταγός της τοπικής μας κοινωνίας. Καθόλη τη διάρκεια της πορείας του στήριζε τους φτωχούς, τους αδύναμους, αυτούς που το είχαν πραγματικά ανάγκη.

Τον γνώρισα όταν ήμουν μικρό παιδί και μου είχε κάνει εντύπωση ότι ήταν άνθρωπος σεμνός, ευγενής, ηπίων τόνων αλλά και δυναμικός παράλληλα. Θυμάμαι τα θερμά λόγια με τα οποία μιλούσε η γιαγιά μου, Μπέττυ, η οποία είχε άριστη σχέση μαζί του και συχνά τον στήριζε στο έργο του.

Θα είναι πάντα στις καρδιές μας. Καλό ταξίδι, Σεβασμιώτατε.

O Σωτήρης Χατζηγάκης αποχαιρετά τον γέροντα Αλέξιο

Με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον αποδημήσαντα εις Κύριον σεπτό μας ιεράρχη Αλέξιο. Ο Μακαριστός μας γέροντας υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου και ιερωμένου.

Με το παράδειγμά του, μας δίδαξε την αγάπη και τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε στον συνάνθρωπό μας. Ο Αλέξιος, απέφυγε επιμελώς και συστηματικά να αναμειχθεί στις μικρότητες και τους ανταγωνισμούς του μικρόκοσμού μας. Αντιμετώπισε με την ίδια αγάπη και σεβασμό όλους τους συμπολίτες μας, πλούσιους και φτωχούς. Κοντά του, με την πραότητα και την σοφία του, μας έκανε να νοιώθουμε πως επικοινωνούμε με το θείον. Θα τον θυμόμαστε πάντα και θα τον ευγνωμονούμε για όσα μας προσέφερε με την διδαχή του.
Προσωπικά, έχω έναν πρόσθετο λόγο να αισθάνομαι θλίψη και να μνημονεύω τον Μακαριστό ιεράρχη. Γιατί έτρεφε απέναντι στην οικογένειά μου ανυπόκριτη αγάπη και ιδίως στην αείμνηστη μητέρα μου Μπέττυ της οποίας μάλιστα εκφώνησε τον εγκωμιαστικό του επικήδειο.

Μακαριστέ γέροντα εύχομαι “καλό παράδεισο”.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστου Μπλουγούρα

 

 Ο Εμπορικός κόσμος των Τρικάλων με θλίψη και πόνο καρδίας αποχαιρετά έναν εμπνευσμένο Ιεράρχη, έναν σπουδαίο εκκλησιαστικό άνδρα, έναν αξιαγάπητο άνθρωπο, έναν στοργικό πατέρα. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Τρίκκης και Σταγών κυρός Αλέξιος στα χρόνια της λαμπρής Αρχιερατείας του στάθηκε δίπλα μας, αλληλέγγυος στα προβλήματά μας, δυναμικός στην διεκδίκηση των δικαίων μας. Θα τον ευγνωμονούμε και θα τον μνημονεύουμε πάντα με πολλή αγάπη και σεβασμό. Αιωνία αυτού η μνήμη.

 

Συλλυπητήρια από τον π. βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη

Έφυγε απ τη ζωή – “εκοιμήθη” κατά την Εκκλησιαστική ορολογία και παράδοση – ο Μητροπολίτης πρ. Τρίκκης και Σταγών ΑΛΕΞΙΟΣ
Ο εκδημήσας Μητροπολίτης υπήρξε μία κορυφαία προσωπικότητα της Εκκλησίας  μας.  Με τις πατρικές συμβουλές του, τον μετριοπαθή λόγο του,  τον λιτό και απέριττο βίο του,υπήρξε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.
Αισθάνομαι τον εαυτό μου τυχερό, που με περιέβαλε  με εκτίμηση καθ όλη τη διάρκεια της στενής μας συνεργασίας, σαν Νομάρχη και Βουλευτή…
Στις ημέρες χαράς, ο νους του ήταν στους αδύναμους και ανήμπορους…. Μου τηλεφωνούσε από την προηγουμένη για τον προγραμματισμό των επισκέψεών μας σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Γηροκομείο, Χρονίων Παθήσεων, Ειδικό Σχολείο, Στέγη Αρωγής κλπ, για να προσφέρουμε λίγη χαρά τους συνανθρώπους μας….
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον του για τα Ιδρύματα της Εκκλησίας,  την συντήρηση και   ενίσχυσή τους προς όφελος των φιλοξενουμένων  σ αυτά.
Πάντα συνεπής στην ώρα του και στο λόγο του. Μετά από κάθε ομιλία του σε δημόσιες τελετές , μου “έγνεφε” διακριτικά , μήπως και τυχόν…. “μακρυγόρησε” και “κούρασε” …..
Σε μια επίσκεψη στο Επισκοπείο με το Δήμαρχο Μιχάλη Ταμήλο και τις συζύγους μας, μας ξενάγησε στην υπό ολοκλήρωση Βιβλιοθήκη της Μητρόπολης, όπου με συγκίνηση και περηφάνια, μας παρουσίασε τα πολλά και σπάνια συγγράμματα που περιελάμβανε.
Η απώλειά του, μεγάλη. Όπως μεγάλος ήταν και ο σεβασμός του ευσεβούς Τρικαλινού λαού, στο πρόσωπό του….
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Τρικαλινής γης που θα τον σκεπάσει….
Καλό ταξίδι, Σεβασμιώτατε….

 

Ο πρώην Βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής έκανε την παρακάτω δήλωση:

Έφυγε σήμερα από κοντά μας ,σε προχωρημένη ηλικία , ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος,  αλλά η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή μέσα μας.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων διακρίνονταν για την μεγάλη του  ευαισθησία , την ευγένεια και την πραότητα του χαρακτήρα του, χαρακτηριστικά που κυριάρχησαν όλα τα χρόνια που τον γνωρίσαμε ως Μητροπολίτη.

Με σεβασμό πάντα στις απόψεις των συνομιλητών του ,οι προσωπικές συζητήσεις μαζί του είχαν  έντονο ενδιαφέρον.

Όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον του για τις αγωνίες και τα  βάσανα  των απλών ανθρώπων της δουλειάς και αντιλαμβάνονταν την κοινωνική διάσταση αυτών των προβλημάτων.

Με ανησυχία παρακολουθούσε τις διεθνείς εξελίξεις και εξέφραζε την αντίθεση του στις επιδρομές κατά των λαών της περιοχής  Γιουγκοσλαβία, Ιρακ. Αφγανιστάν .

Αξέχαστα θα μείνουν στην θύμηση μας τα θερμά  λόγια  που απηύθυνε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών  Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ)  για «… τα αδέλφια , τους απαγχονισθέντες Επονίτες που μας δείχνουν τον δρόμο του χρέους και της τιμής». Ήταν για τους πέντε Επονίτες που κρέμασαν οι Γερμανοί στις 18 Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα..

Συνέβαλε και προσωπικά για την αποκάτασταση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ από την πλημμύρα του 1994.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Καλό σου ταξίδι « Σεβασμιότατε» Αλέξιε.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Οικονομικού Επόπτη της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θεσσαλίας Αχιλλέα Γκουγκομάτη

Σήμερα η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών έχασε τον πνευματικό της πατέρα και καθοδηγητή. Έναν σπουδαίο εκκλησιαστικό άνδρα, έναν άνθρωπο του Θεού με όλη τη σημασία της λέξεως, έναν στοργικό και νηφάλιο Λειτουργό του Υψίστου. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κυρός Αλέξιος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και το έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ο πόνος για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά αβάσταχτος, αλλά μας παρηγορεί ότι τώρα θα Λειτουργεί στις Αυλές του Κυρίου.

 

 

 

Συλλυπητήριο μήνυμα της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλίας Μαντζανά

Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων εκφράζουμε τη βαθιά μας συγκίνηση και θλίψη για την εκδημία του σεπτού ποιμενάρχη μας, πρ. Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κυρού Αλεξίου. Ο μακαριστός Αλέξιος υπήρξε φωτεινή προσωπικότητα ιεράρχη για την Εκκλησία της Ελλάδος και των Τρικάλων, με ακέραιο εκκλησιαστικό ήθος, καθώς και πλούσιο ποιμαντικό και άλλο έργο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, από την ίδρυσή της, το 2007, έως και τις τελευταίες μέρες πριν από την παραίτησή του από τον μητροπολιτικό θώκο, διατηρούσε συνεχή και γόνιμη συνεργασία με τον σεπτό ιεράρχη για την ανάδειξη μονών ναών και κειμηλίων. Με το μειλίχιο και πράο ύφος του ο κυρός Αλέξιος γαλήνευε τις συζητήσεις μας και πάντα καταλήγαμε σε θετικά αποτελέσματα.

Αιωνία σου η μνήμη και καλό Παράδεισο, κυρέ Αλέξιε.

 

Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας

Αρχαιοτήτων Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης