Τοπικά

Συνέντευξη Λιούτα στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” παραχώρησε ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Λιούτας. Μέσα από αυτή υπεραμύνεται των πολιτικών που ασκεί η Κυβέρνηση, μιλάει για τις επερχόμενες εκλογές και τον στόχο της αυτοδυναμίας και αναφέρεται ιδιαίτερα στην εκλογική του περιφέρεια, τα Τρίκαλα.

 

Αναλυτικά:

Είναι γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται η ακρίβεια ως το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών. Πιστεύετε πως οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ικανές για να ανακόψουν το κύμα ανατιμήσεων;

Κατ’ αρχάς το κύμα των ανατιμήσεων οφείλεται στην ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, ως συνέπεια της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό από όλους. Η δική μας Κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία στάθηκε πολύ κοντά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική, η οποία είχε πολλές δεκαετίες να υλοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία. Στάθηκε και στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους, στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, παρέχοντας ισχυρές επιδοτήσεις στην ενέργεια συνολικά, με στήριξη που άγγιξε τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης κατά τη διάρκεια της Πανδημίας, η κρατική βοήθεια ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή εισπράττει συνολικά το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια ενός έτους από φόρους.

Με όλες τις δράσεις, οι οποίες έχουν εφαρμοστεί το τελευταίο διάστημα, έχει ανακοπεί η αύξηση του πληθωρισμού και μάλιστα βρισκόμαστε περίπου τρεις μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δείχνει ότι η Πολιτεία λειτούργησε και λειτουργεί ορθά. Όλη αυτή η δυνατότητα στο να παρέχουμε αυτό το δίχτυ προστασίας κατά τα τρία τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής μας το πετύχαμε από την αξιοπιστία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή, ώστε οι Ευρωπαίοι και γενικά η Δύση, να εμπιστευτούν ξανά τη χώρα μας και να την αναγνωρίσουν ως μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, με κανόνες και Κράτος Δικαίου.

 

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη, κατά την γνώμη σας η ΝΔ θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο ή να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;

Κα. Καραβοκύρη, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε με επιτυχία να ανταποκριθεί στις μείζονες προκλήσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, επειδή αυτοδύναμα και ταχύτατα, δρούσε, θεσπίζοντας νομοθεσία, που μπορεί άμεσα να λύνει τα προβλήματα.

Αυτό έγινε και κατά τη διάρκεια της Πανδημίας και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Σκεφτείτε την καθυστέρηση που θα υπήρχε στη λήψη των αποφάσεων, σε κρίσιμες μάλιστα στιγμές, εάν στην Κυβέρνηση συμμετείχαν περισσότερα κόμματα και ας αναλογιστούμε την αργοπορία και τη δυστοκία που υπήρξε στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε περιπτώσεις συγκυβερνήσεων στο πρόσφατο παρελθόν.

Προσωπικά πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία στις εκλογές θα ψηφίσει σε πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας την αυτοδυναμία και δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό της χώρας, στην πολιτική και στο όραμά του.

Αναμφισβήτητα η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπάει στα Τρίκαλα. Πόσους επισκέπτες έχετε κάθε χρόνο;

Η καρδιά των Χριστουγέννων χτυπάει δυνατά και με λαμπρότητα στα Τρίκαλα. Οι τουριστικές ροές ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες και φέτος πιστεύω ότι με τη δυναμική που ήδη έχει διαφανεί θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ.

Τι έχουν ετοιμάσει φέτος τα εορταστικά Τρίκαλα για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους;

Τα γιορτινά Τρίκαλα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τουρίστες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο! Ήδη από τις πρώτες ημέρες έχουμε επισκέπτες και από τα Βαλκάνια σε μεγάλο ποσοστό. Πρόκειται για γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα σε Νομό της χερσαίας Ελλάδας.

Το θεματικό Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του Μύλου των Ξωτικών στην πόλη των Τρικάλων, καθώς και η γιορτινή ατμόσφαιρα στο σύνολο του Νομού μας, αναμένουν τους τουρίστες στον τόπο μας.

Τι συνεισφέρει στις τοπικές κοινωνίες ο Χριστουγεννιάτικος τουρισμός;

Η σημαντική αύξηση της δημοφιλίας του Μύλου των Ξωτικών, του ορεινού μας όγκου και των Μετεώρων, δημιουργεί ένα πολλαπλασιαστικό όφελος για τις τοπικές μας κοινωνίες. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και οι πολύ μεγάλες τουριστικές ροές στηρίζουν την πολύ ποιοτική μας εστίαση και τον πολύ φιλόξενο ξενοδοχειακό μας κλάδο. Ακολούθως ενισχύεται και το αγροτικό και το κτηνοτροφικό εισόδημα, εξαιτίας της τόνωσης των υπηρεσιών της εστίασης και των ξενοδοχείων, ενώ σημαντικά οφέλη υπάρχουν και για τον εμπορικό τομέα.

Ας περάσουμε τώρα στην προσωπική σας διαδρομή. Είστε από «πολιτικό τζάκι», η οικογένεια σας ήταν πολιτικοποιημένη;

Οι Τρικαλινοί πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν προέρχομαι από «πολιτικό τζάκι». Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια, η οποία άνηκε και ανήκει στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζοντας τις αξίες και τις πολιτικές επιλογές της, που οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Αμέσως μόλις αποφοίτησα από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, επέστρεψα στα Τρίκαλα και αμέσως μπήκα στην ελεύθερη αγορά.  Ασχολήθηκα με τον εμπορικό τομέα, με τη μεταποίηση, καθώς και με την πρωτογενή παραγωγή, διατηρώντας μια επιχείρηση μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και μια επιχείρηση παραγωγής κηπευτικών θερμοκηπίου. Η ενασχόλησή μου με την αγορά ήταν στενή και μάλιστα από το 2005 έως το 2016 ήμουν και εκλεγμένο μέλος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, ενώ μάλιστα διετέλεσα και Γενικός Γραμματέας.

Παρ’ ότι μέλος της ΝΔ, από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, η αλήθεια είναι ότι τη δική μου ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν την καν φανταστεί. Θα έβαζα μάλιστα και στοίχημα λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές του 2014.

Στις Ευρωεκλογές όμως του 2014 όλα άλλαξαν. Ένα τηλεφώνημα από τον τότε Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και μια πρόταση να κατέλθω ως Υποψήφιος Ευρωβουλευτής, άλλαξε τον ρου πραγματικά της ζωής μου. Μπήκα στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, έδωσα τον μεγάλο εκλογικό αγώνα, γυρίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, και τελικά κατόρθωσα μέσα σε ένα περιορισμένο διάστημα, 30 ημερών προεκλογικού αγώνα, να συγκεντρώσω σχεδόν 53.000 ψήφους από πολίτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με κατέταξαν στην 19η θέση εκλογής. Οι άνθρωποι αυτοί που με στήριξαν ήταν φίλοι, συνεργάτες και άνθρωποι με τους οποίους είχα συμπορευτεί και συνεργαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας.

Έκτοτε, μπορώ να ομολογήσω ότι ασχολήθηκα έντονα και ενεργά με την πολιτική, έχοντας μοναδικό στόχο, να στηρίξω τους συμπολίτες μου στον Νομό Τρικάλων και να δώσω λύσεις σε ζητήματα, τα οποία για χρόνια απασχολούσαν τους πολίτες και τα οποία τα διαπίστωνα και εγώ κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Άλλωστε δεν είναι και λίγα τα 22 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας. Στις εκλογές του 2019, οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους, με εξέλεξαν και μου έδωσαν ουσιαστικά τη δύναμη και την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω, όντας ένας από αυτούς.

 Αυτά τα τρία χρόνια που είστε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητα σας;

Η καθημερινότητά μου πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες του κοινοβουλευτικού μας έργου. Είμαι διαρκώς σε κίνηση, ανάμεσα στα Τρίκαλα και στην Αθήνα. Στην καθημερινότητά μου, συναντώ πάντα συμπολίτες μου και εκπροσώπους από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες των Τρικάλων, ενώ συγχρόνως βρίσκομαι συνεχώς σε επαφή με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον τόπο μας.

Συνεπώς, πρακτικά σε έναν μεγάλο βαθμό η καθημερινότητά μου άλλαξε. Ωστόσο, μερικά πράγματα παραμένουν πεισματικά ίδια. Προσπαθώ πάντα να ξεκλέβω χρόνο και να τον αφιερώνω στην οικογένειά μου.

Άξιζε τον κόπο η ενασχόληση σας με την πολιτική;

Το αποτέλεσμα της επίλυσης ενός δίκαιου αιτήματος, και όταν για αυτή τη λύση έχεις προσπαθήσει πολύ και ειλικρινά, δίνει από μόνο του την απάντηση, ότι ναι,  αξίζει και με το παραπάνω η ενασχόληση με την πολιτική. Αρκεί ο αγώνας που κάνεις να είναι δίκαιος, στοχευμένος και αποτελεσματικός θα έλεγα.

Κάνοντας έναν απολογισμό, αυτά τα τρία χρόνια που είστε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας ήταν περισσότερες οι αγωνίες ή οι χαρές που είχατε;

Υπήρχαν και χαρές και αγωνίες. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια, ήταν χρόνια με πρωτόγνωρες και δύσκολες κρίσεις. Εάν πάντως θα χρησιμοποιούσα μια άλλη έκφραση για το τι συναίσθημα επικράτησε, αυτή θα ήταν, ότι πάντα ένιωθα το βάρος της ευθύνης από την ιδιότητα του βουλευτή και ασφαλώς τη μεγάλη τιμή για την πολύτιμη εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και συνεχίζουν να μου δείχνουν οι συμπολίτες μου.

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος στο πρόγραμμα σας; Στον ελεύθερο σας χρόνο τι κάνετε;

Εάν και δύσκολο να βρεθεί πλέον ελεύθερος χρόνος, είναι δεδομένο ότι θα βρω πάντα χρόνο για τα παιδιά μου και την οικογένειά μου. Κάνουμε αρκετούς περιπάτους και ποδηλατάδα στην πόλη μας, αλλά και πολύ συχνά επισκεπτόμαστε κάθε άκρη του τόπου μας. Ο ορεινός μας όγκος και τα Μετέωρα είναι απίστευτου και μοναδικού κάλους.

Η οικογένεια σας, η σύζυγος σας, σας στηρίζει στον κοινοβουλευτικό βίο;

Η οικογένειά μου είναι η δύναμή μου. Η σύζυγός μου, η Νίκη, με στηρίζει πάντα σε όλες μου τις επιλογές. Το ίδιο κάνω και εγώ. Έτσι προχωρούμε στη ζωή, αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλον και φυσικά από τα παιδιά μας, την ψυχή της οικογένειάς μας.

Ποια Χριστούγεννα σας έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη σας;

Θυμάμαι πάντα με νοσταλγία τα πρώτα Χριστούγεννα και των τριών παιδιών μας. Το πώς βλέπουν και αισθάνονται τα παιδιά τα πρώτα τους Χριστούγεννα, είναι πάντα μια εικόνα μαγική.

Τα φετινά Χριστούγεννα σκοπεύετε να τα περάσετε οικογενειακά ή προεκλογικά;

Σαφώς με την οικογένειά μου. Σαφώς μαζί με τους συμπολίτες μου. Σαφώς σε κάθε άκρη του τόπου μας. Όπως κάθε χρόνο δηλαδή.

Κλείνοντας την συνέντευξη μας, τι εύχεστε να φέρει το νέο έτος;

Εύχομαι από καρδιάς, υγεία σε όλους τους ανθρώπους. Υγεία και χαρά μέσα σε κάθε σπίτι. Εύχομαι να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, να αφήνουμε το φως να μπαίνει στις ζωές μας και  πάντα να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.

 

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης