Τοπικά

Συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

 

Κύρια θέματα της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ήταν η εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο, επίκαιρα ζητήματα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και η αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19.

Κατ’ αρχάς ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ισορροπία την οποίαν πέτυχε να διατηρήσει η Κυβέρνηση για τον εισερχόμενο τουρισμό.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι ασκείται σωστή πολιτική ελέγχων, με θεαματική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των διενεργούμενων τεστ. Σήμερα γίνονται 16.000 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 8.000 σε συνοριακούς σταθμούς.

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στη νέα πολιτική της προοδευτικής αύξησης των επιτρεπόμενων επισκεπτών από άλλες χώρες, σε πρώτη φάση με 500 ταξιδιώτες ανά εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ροή ταξιδιωτών παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Θεοχάρης κατά την εισήγησή του υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς και αποτελεσματικής ενημέρωσης, ειδικά στο ζήτημα της προέλευσης των κρουσμάτων. Όπως τόνισε ο Υπουργός, τα περισσότερα κρούσματα προκύπτουν από τη μη τήρηση των κανόνων και όχι από τον εισερχόμενο τουρισμό. Γι’ αυτό, κατά τον κ. Χάρη Θεοχάρη, κρίνεται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν όλοι ανεξαιρέτως να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες / Εντεταλμένοι εκπρόσωποι – μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ενημέρωσαν τον κ. Υπουργό για τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι τουριστικοί προορισμοί στις Περιφέρειες της χώρας. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι:

– υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό,

– προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές

– προτιμήθηκαν επίσης προορισμοί οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με ΙΧ αυτοκίνητο

– σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών, παρατηρήθηκε σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.

Η εισήγηση του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Μπουτίνα που συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο θεσμικό αυτό όργανο αφορούσε την όλη κατάσταση της τουριστικής δραστηριότητας στη Θεσσαλία ,την κατάσταση εφαρμογής των πρωτοκόλλων υγείας  και τις προτάσεις ενεργειών και δράσεων για την επόμενη περίοδο .

Συνοπτικά αναφέρονται τα κύρια σημεία της εισήγησης του , η οποία βασίστηκε   :

–              Στο γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Θεσσαλίας ήταν 2 ταχυτήτων, με τα παράλια και τα νησιά που είχαν σε γενικές γραμμές πληρότητες που άγγιζαν ικανοποιητικά επίπεδα και την ενδοχώρα της Θεσσαλίας που ήταν σε πιο απογοητευτικά επίπεδα , με παράδειγμα  1 στα 2 κλειστά ξενοδοχεία στα Μετέωρα και που οφείλονται αυτές οι 2 ταχύτητες και πως πρέπει να συμπράξουν Περιφέρεια και ΕΟΤ με κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων

–              Αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με έτοιμες μελέτες και προμελέτες για το Ταμείο Αξιοποίησης  στο οποίο βέβαια ζητήθηκαν πέρα από έργα υποδομών και μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που αποτελούν τον βασικό πνεύμονα της τουριστικής κίνησης

–              Τα voucher ¨τουρισμός για όλους¨ και ¨κοινωνικός τουρισμός¨ κινήθηκαν πολύ ικανοποιητικά και για δικαιούχους και για επαγγελματίες

–              Επίσης τα πρωτόκολλα υγείας λειτούργησαν άψογα και αυτό επιβεβαιώνεται με τα εισαγόμενα κρούσματα που δεν ξεπερνούν το 10% στο σύνολο της χώρας

–              Τώρα όσον αφορά για την μετέπειτα κατάσταση από την πρώτη στιγμή και τώρα περισσότερο , σημείωσε ο κ. Μπουτίνας , πρέπει να δωθεί μεγάλη βάση στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε τουριστικές επιχειρήσεις και ακόμη να δοθούν κίνητρα και ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις ,¨ σαν περιφέρεια έχουμε καταθέσει πιθανά σχέδια μέτρων και πιέζουμε για την υλοποίηση τους¨ ,ανέφερε στο τέλος

Εκτός από την ενημέρωση, κατά τη Συνεδρίαση γενικότερα αντηλλάγησαν απόψεις περί της, σχετικά θετικής, κατάστασης στην ελληνική τουριστική αγορά κατά το μήνα Αύγουστο. Τα μέλη του Συμβουλίου παρουσίασαν τις σκέψεις τους σχετικά με προτεινόμενες ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την επόμενη περίοδο. Επιπλέον τα μέλη έθεσαν ζητήματα, όπως οι οικονομικές δυσχέρειες των τουριστικών επιχειρήσεων και ο προβληματισμός για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, κυρίως των εποχιακών επιχειρήσεων καταλυμάτων.

Μεταξύ των προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού περιελήφθη και το ενδιαφέρον για δια-περιφερειακές συνεργασίες, με στόχο την ανάδειξη κοινών χαρακτηριστικών.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πιο δυναμικής και ουσιαστικής ενεργοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, εφεξής, σε κάθε Συνεδρίαση θα γίνεται παρουσίαση της προόδου του έργου των ειδικών Επιτροπών τις οποίες έχει δημιουργήσει το Υπουργείο. Θα συζητούνται επίσης οι προτεινόμενες πολιτικές και το σχέδιο δράσεων ώστε να αναδεικνύονται οι εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε κατά τη Συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση του έργου και των προτεινόμενων δράσεων της Επιτροπής Γαστρονομικού Τουρισμού από την συντονίστρια κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου ενώ στην επόμενη Συνεδρίαση θα παρουσιαστεί το υπό εξέλιξη έργο και οι προτάσεις της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού.

Η νέα Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κυρία Βίκυ Λοΐζου, αφού χαιρέτησε τα μέλη και επιβεβαίωσε το δικό της ενδιαφέρον για μία τακτική και στενή συνεργασία, χρησιμοποιώντας την αναφορά μερικών μελών για τις ανάγκες σε υποδομές και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τρία συνολικά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 72 δις: το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επεσήμανε, δε, ότι και για τα τρία χρειάζονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για να ενταχθούν προτεινόμενα έργα και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αναλυτικότερη συζήτηση για τις συνέργειες που απαιτούνται σε επόμενη συνεδρίαση.

Τέλος, τα μέλη ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα «Συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών στη νέα ιστοσελίδα «Visit Greece» (www.visitgreece.gr) του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», η οποία είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούλιο. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Τουρισμού, μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί και έχουν ήδη αποστείλει υλικό προς τον ΕΟΤ οι εξής Περιφέρειες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιπλέον η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Λεβαδέων. Ο Υπουργός παρότρυνε τις Περιφερειακές διοικήσεις να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση προκειμένου το αξιοποιούμενο νεότερο υλικό προβολής που δημιουργείται από την Αυτοδιοίκηση, να παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα «Visit Greece».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης