Ροή Τοπικά

Συνεργασία Δ. Τρικκαίων – Special Olympic Hellas. Συνέντευξη του προέδρου Δ. Κοδέλλα στο trikalavoice.gr

Τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και του σωματείου Special Olympic Hellas, επισημοποίησε η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 στο Μουσείο Τσιτσάνη, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, συνυπέγραψε με τον πρόεδρο των Special Olympic Hellas, Πρέσβυ ε.τ., κ. Διονύσιο Κοδέλλα, το εν λόγω Σύμφωνο. Αυτό, αφορά στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του σωματείου Special Olympic Hellas στον Δήμο Τρικκαίων, μέσω δύο χωριστών δράσεων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος των Special Olympic Hellas Διονύσιος Κοδέλλας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο trikalavoice.gr μιλώντας για τους στόχους και τη νέα εποχή συνεργασίας που ξεκινά ο φορέας με το Δήμο μας. Αναλυτικά:

 

  1. Κύριε Πρόεδρε, τα Special Olympics είναι ένα διεθνές κίνημα που αναπτύσσεται από το 1968. Πείτε μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται και πώς αναπτύσσονται στην Ελλάδα;

SOH: Τα Special Olympics είναι όντως ένα διεθνές κίνημα που ιδρύθηκε το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver, αδελφή του Προέδρου των Η.Π.Α, John F. Kennedy, ορμώμενη από τη ζωή της αδελφής τους με νοητική αναπηρία, Rosemary Kennedy. Από τότε μέχρι σήμερα, δίνουν την ευκαιρία σε περίπου 6.000.000 άτομα με νοητική αναπηρία, σε παραπάνω από 190 χώρες, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους και να ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους, μέσα από τον αθλητισμό.

Τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1988 και είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός, εκπαιδευτικός, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για άτομα με νοητική αναπηρία στην Ελλάδα και στηρίζονται κατά βάση στον εθελοντισμό.

Έχουμε δημιουργήσει 82 προπονητικά προγράμματα σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα (22 θερινά και 4 χειμερινά), σε 35 πόλεις της Ελλάδας. Παρέχουμε δωρεάν δυνατότητες συμμετοχής σε αγώνες και διοργανώνουμε Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες. Συμμετέχουμε με οργανωμένη αποστολή στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics κάθε 4 χρόνια, ενώ παράλληλα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα διοργανώνουμε κάθε φορά την Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας στην Ελλάδα. Επίσης, δηλώνουμε δυναμικά το παρών και στον Μαραθώνιο Αθήνας, τον Αυθεντικό.

Παράλληλα, εκπονούμε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα για την ενεργοποίηση και εξέλιξη των αθλητών και των οικογενειών τους, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ανάδειξη του εθελοντισμού. Τα δύο βασικά προγράμματά μας είναι το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.» και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, που αμφότερα υλοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε και τα παρακάτω: Πρόγραμμα Νεαρών Αθλητών, Πρόγραμμα Υγιείς Αθλητές, Πρόγραμμα Μεικτών Ομάδων Κοινωνικής Ένταξης (Unified Sports), Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κινητικών Δεξιοτήτων (M.A.T.P.), Πρόγραμμα Αθλητές Ηγέτες, Πρόγραμμα Οικογενειών.

Οι αθλητές, μέσω της προπόνησης και της συμμετοχής τους σε αγώνες, αναπτύσσονται σωματικά και νοητικά, κοινωνικοποιούνται και συμμετέχουν στη χαρά του αθλητισμού, σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και ένταξης. Στα 33 χρόνια λειτουργίας μας, οι συμμετοχές των αθλητών μας σε αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεπερνούν τις 14.000, με 900 πιστοποιημένους από τη Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics προπονητές και 5.000 αφοσιωμένους εθελοντές.

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει, τα Special Olympics Hellas είναι κάτι πολύ περισσότερο από αγώνες: Παρέχουν κίνητρα για ενεργοποίηση, ωθούν τους αθλητές να θέτουν στόχους, να ασχολούνται με αυτά που αγαπούν, να εξελίσσονται σωματικά και πνευματικά, να αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους και να διαπρέπουν με τη θέληση και την προσπάθειά τους. Παράλληλα δίνουν την απαραίτητη κατεύθυνση και συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειές τους, για να μπορούν να βοηθούν και αυτοί με τη σειρά τους τα παιδιά τους με τον πιο σωστό και εποικοδομητικό τρόπο.

  1. Παρακολουθώντας το πολύτιμο έργο σας, διαπιστώνουμε ότι στοχεύετε κυρίως στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων και στο να καταδείξετε ότι και τα άτομα με αναπηρία… μπορούν! Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση στη χώρα μας;

SOH: Στα Special Olympics Hellas έχουμε αφιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο να αναδείξουμε την πραγματική δύναμη και αποφασιστικότητα που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία, παρά τη «διαφορετικότητά» τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η εμπειρία μας μάς έδειξε πως όσο περισσότερο ενημερώνουμε και αφυπνίζουμε την κοινωνία, όσο επιμένουμε να υλοποιούμε αθλητικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όσο ενθαρρύνουμε την από κοινού  συμμετοχή ανθρώπων με και χωρίς νοητική αναπηρία σε προπονήσεις και αγώνες, όσο μεγαλύτερη υποστήριξη ζητάμε, τόσο πιο θετική ανταπόκριση εισπράττουμε ειδικά από τους νεότερους ανθρώπους.

Χάρη στις προσπάθειές μας, έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό δίκτυο εθελοντών και υποστηρικτών, ανθρώπων αφοσιωμένων στο όραμά μας, που αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο και ενέργεια, για να βοηθήσουν ουσιαστικά τα άτομα με νοητική αναπηρία. Αυτή τη στιγμή η μεγάλη «Οικογένεια» των Special Olympics Hellas, όπως την αποκαλούμε, αριθμεί εκατοντάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, χάρη στους οποίους και καταφέρνουμε να στηρίζουμε ολιστικά τους αθλητές μας.

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα συγκινητική και η ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τους μαθητές, τους δασκάλους και καθηγητές των εκπαιδευτικών φορέων, στο πολύ αγαπημένο μας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο, εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα, που υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε 14 χώρες και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Παρέχουμε τη δυνατότητα σε μαθητές και αθλητές µε και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν μαζί σε αθλητικές δράσεις, προσπερνώντας τη διαφορετικότητα. Μέχρι και σήμερα, περίπου 4.272 αθλητές και μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και έχουν λάβει μέρος σε 175 μεικτούς αγώνες, με περισσότερους από 10.000 μαθητές να έχουν ενημερωθεί και να έχουν συμμετάσχει σε ενταξιακές δράσεις.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, για να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας και να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Τα μηνύματα που φτάνουν σε εμάς είναι ιδιαίτερα δυναμικά και αισιόδοξα!

  1. Είναι ώριμη και ευαίσθητη η τοπική κοινωνία; Μπορεί να δεχθεί και να αγκαλιάσει τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία;

SOH: Είναι σε ικανοποιητικό βαθμό, με μεγάλα όμως περιθώρια βελτίωσης. Και επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω γιατί:

Τη δεδομένη περίοδο, οι τοπικές κοινότητες ανά την Ελλάδα έχουν αρχίσει να ανοίγονται στον τομέα της νοητικής αναπηρίας και να γίνονται περισσότερο εξωστρεφείς. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις καταρρίπτονται, τα κακώς κείμενα του παρελθόντος διορθώνονται και δομές πρόνοιας και υποστήριξης αναπτύσσονται, με τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία να ενημερώνονται και να αποκτούν πρόσβαση σε εξειδικευμένη εκπαίδευση και σε ευκαιρίες δημιουργικής ενασχόλησης.

Στα Special Olympics Hellas, όμως, δεν εφησυχάζουμε. Τώρα είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να γίνει το επόμενο βήμα: Η ένταξη των ανθρώπων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία. Μία ένταξη που θα επιτυγχάνεται μέσα από την καλλιέργεια της αυτονομίας τους και της δυνατότητας να εργάζονται και να έχουν την ευθύνη και τη φροντίδα του εαυτού τους στο μέγιστο δυνατό.

Το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο που διακρίνουμε στις τοπικές κοινωνίες είναι ότι δείχνουν έτοιμες να κάνουν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, εμπλέκοντας τους ανθρώπους τους ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Αναγνωρίζουν την αξία των νέων ευκαιριών και αγκαλιάζουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό κάθε καινούργια δράση, η οποία μετατρέπεται στο προσωπικό τους στοίχημα.

Για αυτό τον λόγο και εμείς στα Special Olympics Hellas, αφουγκραζόμενοι την αλλαγή, δημιουργήσαμε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ένα 3ετές μεγάλο πρόγραμμα, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που στοχεύει στη δημιουργία νέων αθλητικών προγραμμάτων σε 21 επιπλέον πόλεις της Ελλάδας. Μέχρι και σήμερα έχουμε ταξιδέψει στις περιοχές: Σύρος, Κως, Καστοριά, Λευκάδα, Άρτα, Καλαμάτα, Σκιάθος, Κάλυμνος, στις οποίες έχουμε αναπτύξει 12 αθλήματα και 37 προπονητικά προγράμματα, σε συνεργασία με 72 ειδικά σχολεία.

Και τώρα, σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε στα Τρίκαλα, όντας σίγουροι ότι θα κάνουμε πολύ όμορφα πράγματα με την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία σας!

 

  1. Υλοποιούνται αθλητικά προγράμματα στη χώρα μας για άτομα με νοητική αναπηρία; Κι αν ναι, είναι αρκετά;

SOH: Ναι, αλλά δεν είναι αρκετά. Υπάρχουν σε κάποιες περιοχές αθλητικά σωματεία που διοργανώνουν προπονήσεις για άτομα με νοητική αναπηρία, σε 1 ή 2 αθλήματα, αλλά δυστυχώς,  η τεχνογνωσία και οι οικονομικοί πόροι τους δεν αποδεικνύονται επαρκείς, για να επεκτείνουν τις προπονήσεις τους και σε άλλα αθλήματα, να διοργανώνουν αγώνες, να συμμετέχουν με δικές τους αποστολές σε αγώνες εθνικής ή διεθνούς εμβέλειας ή να υλοποιούν παράλληλα προγράμματα, για την καθολική υποστήριξη των αθλητών τους.

Τα Special Olympics Hellas αποτελούν τον μοναδικό αθλητικό Οργανισμό στην Ελλάδα που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και παρέχει ταυτόχρονα δωρεάν προπονήσεις, αγωνιστικές ευκαιρίες και δυνατότητες συμμετοχής σε εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά προγράμματα, σε ανθρώπους με νοητική αναπηρία, σε όλη την Ελλάδα. Χάρη στα Special Olympics Hellas, οι αθλητές γνωρίζουν και επωφελούνται συνολικά από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο αθλητισμός: Έχουν την ευκαιρία να αναπτύσσονται σωματικά και πνευματικά, να εκτονώνονται, να διασκεδάζουν, να βάζουν στόχους, να βγαίνουν από την μονότονη καθημερινότητα και να ανακαλύπτουν τη δύναμή τους.

Στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τις υπηρεσίες και να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο, επιδιώκουμε πάντα να συνεργαζόμαστε στενά με τους τοπικούς φορείς, τα αθλητικά σωματεία, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και τις δομές υποστήριξης. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και το μοίρασμα καλών πρακτικών είναι τα στοιχεία – καταλύτες, για να κάνουμε πράξη το όραμά μας: Τη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους!

 

  1. Έχετε δεχθεί κρούσεις, υπάρχει διάθεση για ίδρυση Τοπικού Προγράμματος Special Olympics στα Τρίκαλα;

SOH: Μέσα από τις επαφές μας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις δομές υποστήριξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτό που προσφέρουμε στα Special Olympics Hellas καθώς και ιδιαίτερα θετική διάθεση, για να χτίσουμε μία εξαιρετική συνεργασία και να δουλέψουμε μαζί για τη στήριξη των ανθρώπων με νοητική αναπηρία στην περιοχή.

Όπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ήταν φυσικό επακόλουθο για εμάς να εντάξουμε τον Δήμο Τρικκαίων στους σταθμούς του Αναπτυξιακού Προγράμματος και να ιδρύσουμε ένα Τοπικό Πρόγραμμα, όπου οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία θα μπορούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό, να προπονούνται και να συμμετέχουν σε αγώνες και άλλες αθλητικές και εκπαιδευτικές δράσεις των Special Olympics.

Αυτό το τριήμερο είμαστε εδώ, για να γνωρίσουμε από κοντά τους φορείς και να θέσουμε τις βάσεις της σύμπραξής μας. Ξεκινάμε αμέσως τη δουλειά, «σηκώνουμε τα μανίκια», ώστε οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία στα Τρίκαλα να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα τη διέξοδο  και τις ευκαιρίες που τους αξίζουν και που τόσο πολύ χρειάζονται!

 

  1. Έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας φιλοξενούμε στα Τρίκαλα, στο διάστημα 14 με 16 Ιουνίου. Τι ακριβώς να περιμένουμε να δούμε;

SOH: Πολλά και όμορφα πράγματα, στο μέτρο βέβαια που αυτό είναι εφικτό, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ακόμα υφίστανται για την προστασία μας από την πανδημία!

Κατ’ αρχάς θα συναντήσουμε Εκπροσώπους του Δήμου Τρικκαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αστυνομίας, των τοπικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και Αθλητικών Σωματείων, για να συζητήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση του Τοπικού Προγράμματος στα Τρίκαλα.

Είχα τη χαρά και υπέγραψα και επίσημα, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, το Συμφωνητικό Συνεργασίας των Special Olympics Hellas με τον Δήμο σας, σε μία πολύ όμορφη τελετή, στο Κέντρο Έρευνας και Δημιουργίας Μουσείο Τσιτσάνη.

Σε κανονικά πλαίσια, αυτή η εκδήλωση θα ήταν ανοιχτή προς την τοπική κοινότητα: Θα μπορούσε να παρευρεθεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, για να μας γνωρίσει από κοντά. Δυστυχώς, όμως, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά μας, η εκδήλωση παρέμεινε κλειστή, με προσκεκλημένους μόνο τους αρμόδιους φορείς. Δεσμευόμαστε, όμως, να επισκεφτούμε ξανά τα Τρίκαλα για περισσότερες ανοιχτές εκδηλώσεις στο μέλλον!

Παράλληλα, εγώ με την Ομάδα μου θα επισκεφτούμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου θα γίνονται οι προπονήσεις και θα γνωριστούμε με προπονητές σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).

Και κάτι ακόμα, που δεν γνωρίζετε και θα χαρώ πολύ να μοιραστώ μαζί σας για πρώτη φορά: Τα πρώτα μας προπονητικά προγράμματα στα Τρίκαλα θα αφορούν στα αθλήματα του Στίβου και του Ποδοσφαίρου!

Εργαζόμαστε πυρετωδώς, για να είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να αναπτύξουμε προπονήσεις και σε άλλα αγαπημένα αθλήματα, όπως η Ποδηλασία, που, όπως αντιληφθήκαμε, αγαπούν να κάνουν οι κάτοικοι της πόλης σας! Παράλληλα σχεδιάζουμε ήδη τους πρώτους τοπικούς και περιφερειακούς αγώνες στην περιοχή σας.

Μείνετε συντονισμένοι και θα μάθετε πολύ σύντομα περισσότερα! Διαδώστε το μήνυμά μας και ενθαρρύνετε τους ενδιαφερόμενους στα Τρίκαλα και στις γύρω περιοχές να επικοινωνήσουν μαζί μας και να δηλώσουν συμμετοχή στις προπονήσεις και στις πολύ ωραίες δράσεις που ετοιμάζουμε!

 

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης