Τοπικά

Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Γράφει η φιλόλογος Μαρία Αγναντή

 

Το σχολείο που θέλει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά των μαθητών του πρέπει να στρέψει προγράμματα, βιβλία, μεθόδους διδασκαλίας, διδάσκοντες και διδασκομένους προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα, η σχολική ζωή στο δημιουργικό σχολείο θα μπορούσε να οργανωθεί με τρόπους που να ευνοούν τις πρωτοβουλίες, τις επιλογές, τις εργασίας των μαθητών σε θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων επιβεβαίωσε τον δημιουργικό   ρόλο του μέσω του προγράμματος

” Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”

φιλοξενώντας τη Γιορτή της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2022, υλοποιώντας μία ακόμη ποιοτική εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους συμμετέχοντες  μαθητές στο πρόγραμμα

“Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”

(EPAS)

που στόχο έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων που προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες της Πολιτικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη καθώς και το ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου οι ιθύνοντες της πρωτοβουλίας εκλεκτοί συνάδελφοι, η Ειρήνη Μπεϊνά, μουσικός και ο Γιώργος Σιούτας, φιλόλογος, ως συντονιστές του προγράμματος EPAS,  καλωσόρισαν -παρουσία της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών του σχολείου, των μαθητών μας, των  μαθητών των  Γενικών Λυκείων της πόλης καθώς και μαθητών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ΑΘΗΝΆ,

σε διαδικτυακή σύνδεση την Ευρωβουλευτή  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι Junior Abbasadors Ειρήνη Γραδούλα και Νίκος κολοβελώνης.

Την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρουσίασαν η Χριστίνα Αγορίτσα και ο Θανάσης Παπαβασιλείου.

Κατόπιν, οι μαθήτριες Μαρία Κοφίνα,  Μαρίνα Κανάτα, Δήμητρα Κολοκυθά και ο μαθητής Παναγιώτης Νταλούκας έθεσαν με παρρησία γόνιμους και εύστοχους προβληματισμούς στην Ευρωβουλευτή.

Την εκδήλωση πλαισίωσε το κουαρτέτο έγχορδων του σχολείου μας με έργα W.A.Mozart,

  1. Pachelbel, και A. Dvorak, αποτελούμενο από τους καταξιωμένους συναδέλφους μουσικούς, Πρόδρομο Κούκο,  Τάνια Παύλοβιτς,  Στέφανο Σεκέρογλου στο βιολί και από την ταλαντούχο μαθήτρια Φοίβη Μουτσίκα στο βιολοντσέλο.

Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία ο  κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου όχι μόνο με την ιδιότητα του Δημάρχου, αλλά και από τη σκοπιά του γονέα που εμπιστεύεται το σχολείο μας.

Στον φροντισμένο αύλειο χώρο του Μουσικού Σχολείου το e-trikala ψυχαγώγησε τους μαθητές με διαδραστικά παιχνίδια εμπλουτίζοντας την εμπειρία τους με info point υλικό ενημέρωσης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Θα ήμασταν επιλήσμονες, αν παραλείπαμε να αναφερθούμε στην άξια λόγου, διακριτική, αθόρυβη άμεση και αποτελεσματική μα όχι και αυτονόητη παρουσία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, διότι η οργάνωση μεγάλου μέρους της εκδήλωσης θα ήταν ανέφικτη χωρίς την πολύτιμη αρωγή των μελών του!

Χάρη στην ακαταπόνητη διάθεση, την οργανωτική ικανότητα και το αστείρευτο μεράκι του Συλλόγου Γονέων απολαύσαμε πλούσιο  μπουφέ με ποικιλία χειροποίητων εδεσμάτων, αντιπροσωπευτικών από διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Για μία ακόμη φορά το Μουσικό Σχολείο καθορίζοντας την εσωτερική του “εξεταστέα ύλη” έκλεισε επιτυχώς έναν ακόμη κύκλο δημιουργικότητας ανάμεσα στους αμέτρητους ομόκεντρους κύκλους δραστήριας παρουσίας στα 25 συναπτά έτη λειτουργίας του αφήνοντας έντονο το αποτύπωμά του,

‘κτήμα ες αεί” στις πνευματικές ανησυχίες της μικρής έξυπνης πόλης μας.

Για πολλοστή επίσης φορά μας έγινε “μάθημα” ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι διδασκαλίας και τα προκύπτοντα οφέλη τους  είναι το καλύτερο μάθημα, το οποίο εντέλει δύναται να υλοποιηθεί και εκτός σχολικής τάξης!

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης