Τοπικά

Σύσκεψη στο ΤΕΕ Τρικάλων με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας

Στα γραφεία του ΤΕΕ Τρικάλων του τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, συνάντηση μεταξύ μελών της Ν.Ε. ΤΕΕ Τρικάλων και συναδέλφων μηχανικών, οι οποίοι απαρτίζουν το μητρώο Μηχανικών για την αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας και Συντονιστή Κρατικής Αρωγής της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Στέφανο Φωλίνα.

 

Στα πλαίσια της συνάντησης και αφού ο κ. Φωλίνας έκανε μια γενική ενημέρωση για τον συντονισμό των διαδικασιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και συμβάντων, συζητήθηκε η αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων, με δεδομένο ότι οι θεομηνίες και οι έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας προκύπτουν όλο και συχνότερα, έχοντας πολλές φορές μεγάλη ένταση, με δυσμενείς συνέπειες για τους πολίτες.

Ο κ. Φωλίνας από τη θέση του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας και Συντονιστή Κρατικής Αρωγής επισήμανε ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα της ΠΕ Τρικάλων, βάσει του νομοθετικού πλαισίου, δρα προληπτικά και συντονίζει τους εμπλεκομένους φορείς σε περιπτώσεις που αξιολογεί ότι υπάρχει επικινδυνότητα πολιτικής προστασίας και τρωτότητα. Ταυτόχρονα, μετέχει στην αποκατάσταση των πληγέντων και συντονίζει τις διαδικασίες αρωγής προς τους πολίτες, βάσει αρμοδιοτήτων.

Βάσει νομοθεσίας στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στην διαδικασία λήψης αποφάσεων μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ως εκ τούτου σημαντική είναι και η συμμετοχή των επαγγελματικών-επιστημονικών φορέων όπως το ΤΕΕ, ώστε να μπορούν να έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαδικασία αποκατάστασης από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Τρικάλων τονίστηκε ότι το ΤΕΕ αποτελεί έναν επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα που μπορεί να συνδράμει επιστημονικά και επαγγελματικά σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της.  Για τον σκοπό αυτόν συμφωνήθηκε η άμεση συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Τρικάλων με μέλη του ΤΕΕ συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με εμπειρία τόσο στις φυσικές όσο και στις τεχνολογικές καταστροφές, καθώς και στις διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η κατάρτιση ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων και θα μπορεί να ενεργοποιείται άμεσα όταν αυτό θα κρίνεται αναγκαίο.

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Τρικάλων στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, Απόστολος Μπαταβάνης, η Γραμματέας, Έφη Χατζούλη και το μέλος Ευάγγελος Ζαφείρης, καθώς και τα μέλη του μητρώου Μηχανικών για την αντιμετώπιση εκτάκτων φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, Νικόλαος Λιάκος, Δήμητρα Σκανδάλη, Αθανάσιος Κωστόπουλος και Βασιλική Γαλάνη.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης