Τοπικά

Σ.Π.ΟΡ.Τ – Ανάβαση στη Μαρόσα

Ο μύθος λέει πως ζούσαν κάποτε στο Νεραϊδοχώρι δυο πλούσια κορίτσια, η Μαρία και η Νεράιδα. Όταν οι κλέφτες μπήκαν στο χωριό για να τις αιχμαλωτίσουν, αυτές ξέφυγαν και κατέφυγαν στις δυο κορυφές που πήραν το όνομά τους: Μαρόσα και Νεράϊδα. Εκεί στέκονται αντίκρυ και αγναντεύουν ακόμα το χωριό, πότε ντυμένες με ολόλευκη χιονάτη φορεσιά, πότε στεφανωμένες με τα αγριολούλουδα της Άνοιξης.

 

 

Η Μαρόσα είναι η κορυφή που βλέπουμε πάνω ακριβώς από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας καθώς οδεύουμε από το Νεραϊδοχώρι  προς την Πύρρα. Ανήκει στον ορεινό σχηματισμό του Αυγού και είναι η πιο απόκρημνη της πέτρινης δαντέλας που ξεκινά πάνω από τα Στουρναρέικα με τη Λουπάτα και σβήνει στην κοιλάδα του Ασπροποτάμου με την Τσούκα, πάνω από το Δροσοχώρι.

Από το κέντρο του Νεραϊδοχωρίου συνεχίζουμε σε χωματόδρομο κατεβαίνοντας στο Περτουλιώτικο ρέμα. Λίγο μετά τη γέφυρα στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τον φαρδύ χωματόδρομο. Στην πρώτη δεξιά διακλάδωση ξεκινά ο δασικός δρόμος που φτάνει ως τις κεραίες. Είμαστε μέσα σε πυκνό δάσος που ξυλεύεται τακτικά όπως μαρτυρούν οι κορμοί των δέντρων που βρίσκονται στο πλάι του δρόμου, ξεφλουδισμένοι και μαρκαρισμένοι, έτοιμοι για φόρτωμα.

Φτάνοντας στο μαντρί μπορούμε να συνεχίσουμε στον χωματόδρομο ως την κεραία και από εκεί να ανεβούμε στο πρώτο διάσελο, ή να ανεβούμε απότομα μέχρι εκεί και στη συνέχεια να προσεγγίσουμε την κορυφή από αριστερά.

Φτάνοντας στο τριγωνομετρικό (σπασμένο και ρημαγμένο από τις καιρικές συνθήκες) έχουμε αντίκρυ την ψηλότερη κορφή της Μαρόσας, το Όρνιο (υψ. 2022 μ.) μια απόκρημνη λίθινη κολώνα το σκαρφάλωμα της οποίας απαιτεί αναρρίχηση. Βορειότερα απλώνονται εκτεταμένα βοσκοτόπια που ανεβαίνουν μέχρι τις πλαγιές του Αυγού, της ψηλότερης κορυφής του συγκροτήματος .  Αριστερά η Λουπάτα (υψ. 2066 μ.), δεξιά το Αυγό (υψ. 2146 μ). Είναι οι τρεις σημαντικότερες κορυφές του ορεινού σχηματισμού του Αυγού, γνωστές και σαν “Μπασιάρικα”, ονομασία που δηλώνει ότι η περιοχή ανήκε στην εκκλησία. Σήμερα οι ανατολικές πλαγιές της Λουπάτας, το Καλογερομάντρι όπως λέγεται, ανήκουν στη μονή Δουσίκου.

Η ανάβαση αυτή είναι και η τελευταία του προγράμματός μας για το 2022. Σύντομα θα έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα της νέας χρονιάς με ενδιαφέρουσες πορείες όπου θα περιλάβουμε παλιές και νέες διαδρομές με ιδιαίτερο ορειβατικό ενδιαφέρον.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης