Τοπικά

Σ.Π.ΟΡ.Τ. H 9η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση στην Καλλιπεύκη Ολύμπου

Μετά από διακοπή δυο χρόνων εξ αιτίας της πανδημίας, επαναδραστηριοποιήθηκε ο θεσμός των ετήσιων συγκεντρώσεων των ορειβατικών συλλόγων της Θεσσαλίας. Διοργανωτής σύλλογος ήταν η «Υπαίθρια Ζωή» της Λάρισας που εφέτος συμπλήρωσε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Τόπος συνάντησης η Καλλιπεύκη στον Κάτω Όλυμπο και διαμονή στο προσκοπικό κατασκηνωτικό πάρκο «Ελευθερία».

 

Η Καλλιπεύκη βρίσκεται στον Κάτω Όλυμπο και στα Β.Α. του Ν. Λάρισας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μ. και περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Στα ωραία πευκοδάση οφείλεται και το όνομά της. Ανήκει στο Δήμο Γόννων.

Μέχρι το 1911 το χωριό καθρεφτίζονταν στα νερά της λίμνης Ασκυρίδoς. Τη χρονιά αυτή αποξηράνθηκε η λίμνη και έδωσε για καλλιέργεια 5.000 στρέμματα γης. Την τελευταία δεκαετία συζητείται έντονα η επαναλειτουργία της λίμνης για λόγους οικολογικής ισορροπίας, περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης του Κάτω Ολύμπου.

Από αρχαιοτάτων χρόνων η Καλλιπεύκη αποτελούσε πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Από εδώ ο Ξέρξης πέρασε τα πολυάριθμα στρατεύματά του (480 π.Χ.) και ο ρωμαϊκός στρατός (169 π.Χ. Μάρκιος Φίλιππος). Επί τουρκοκρατίας είχε περίπου έξι χιλιάδες κατοίκους και ήταν έδρα επισκόπου.

Οι επισκέπτες που θα έρθουν στην Καλλιπεύκη, θα βρεθούν μπροστά σε ένα θαυμάσιο τοπίο. Το δάσος της αποτελεί τεράστιο πάρκο με μονοπάτια, δασικούς δρόμους, γάργαρα νερά και διάσπαρτα εξωκλήσια στις πλαγιές και στα ξέφωτα. Χώροι αναψυχής όπως η Αγία Τριάδα και η Πατωμένη (αναψυκτήριο) θα ευχαριστήσουν κάθε επισκέπτη.

Περίπου 120 άτομα έστησαν τις σκηνές τους στο πάρκο, ανάμεσα στα πεύκα και συμμετείχαν στο γλέντι που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι ομάδες των πεζοπόρων ξεκίνησαν την πορεία προς την κορυφή Μεταμόρφωση (υψ. 1585 μ.) από τη θέση «Πατωμένη Βρύση» ακολουθώντας το πυκνά σηματοδοτημένο μονοπάτι. Αρχικά σε δάσος πεύκων και κατόπιν σε πυκνότατο δάσος οξιάς όπου με δυσκολία τρυπώνει το πρωινό φως. Εύκολη πορεία διάρκειας περίπου 1.30’ μας οδήγησε στο πλάτωμα της κορυφής που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Καλλιπεύκη και αντίκρυ στις ψηλές κορυφές της νότιας πλευρά του Ολύμπου που είναι γυμνές από βλάστηση, αντίθετα από τον πυκνότατα δασωμένο Κάτω Όλυμπο.

Σύντομα ο χώρος γέμισε από τις πολύχρωμες παρουσίες διακοσίων πενήντα περίπου συμμετεχόντων. Ήταν κατά γενική ομολογία μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές στους οποίους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα σχέδιά τους.

 

Πηγή Πληροφοριών http://www.kallipefki.gr/

 

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την Κυριακή  2/10 θα ανεβούμε στην Κορυφή Χατζή )υψ. 2038 μ.) ξεκινώντας από τον οικισμό «Σπίτια Μεσοχώρας». Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες του συλλόγου στα γραφεία μας – Μπότσαρη 2, 2ος όροφος (δίπλα στον ΟΤΕ) κάθε Παρασκευή 9-10 μ.μ. στην ιστοσελίδα μας trikalasport.gr, καθώς και στη σελίδα μας στο Facebook.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης