Ροή Τοπικά

Ταξίδι στην ιστορία από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων

Τη μικρή γραφική πόλη Tryavna και την επαρχία του Gabrovo, στη Βουλγαρία επισκέφθηκε από τις 14-20 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ ΚΑ2: “BRINGING UP NEW ECO-SCIENTISTS (BEECOS)”-«Ανατρέφοντας νέους επιστήμονες με οικολογικό προσανατολισμό» ομάδα του 1ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Τρικάλων αποτελούμενη από 6 μαθητές και 3 καθηγητές. Το σχολείο υποδοχής, Petko Slaveykov Secondary School, ξεπέρασε τον εαυτό του οργανώνοντας άψογα τις εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις που σχετίζονται με τους επιμέρους στόχους του προγράμματος όπως η ανταλλαγή καλών πρακτικών στους τομείς της ανακύκλωσης, των ΑΠΕ και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας με τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος και της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων.

Ακολουθώντας τη διαδρομή της κινητικής ενέργειας στο χρόνο οι συμμετέχοντες από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία επισκέφτηκαν το υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο “Etar” 8 χλμ. Νότια του Gabrovo, ένα από τα πιο πλούσια μουσεία του είδους του στην Ευρώπη, όπου βρίσκεται η μοναδική συλλογή μηχανημάτων υδροκίνησης σε λειτουργία. Η επίσκεψη στο αιολικό πάρκο του Kazanlak, στη Stara Zagora, και η ενημέρωση για τον τρόπο που παράγεται και αξιοποιείται η ενέργεια του ανέμου συμπλήρωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Αποκορύφωμα υπήρξαν οι παρουσιάσεις καθηγητών του πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, αφού οι μαθητές έλαβαν μέρος σε σχετικά εργαστήρια κινητικής ενέργειας που έγιναν στο σχολείο.

Πέρα όμως από τις εκπαιδευτικές δράσεις μυηθήκαμε με τις μοναδικές ξεναγήσεις των Βουλγάρων εταίρων μας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Tryavna με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιόδου που ονομάζεται Βουλγαρική Αναγέννηση. Ξεχωριστοί σταθμοί υπήρξαν η θερμή υποδοχή του δημάρχου της πόλης , το μουσείο του παλιού σχολείου, από τα πρώτα λαϊκά  σχολεία της Βουλγαρίας, το μουσείο Δασκάλοβ με τα περιβόητα ξυλόγλυπτα ταβάνια,  το μοναδικό Μουσείο ξυλογλυπτικής τέχνης για την ανάπτυξη της οποίας φημίζεται η περιοχή, το μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής Kazakov, το μουσείο της σχολής εικονογραφίας όπου στεγάζονται πάνω από 1660 εικόνες της ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης.

Τέλος, το μεγαλείο της ιστορικής πρωτεύουσας της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, Βελίκο Τίρνοβο (Велѝко Тъ̀рново,), γνωστή και ως η Πόλη των Τσάρων ζωντάνεψε στην είσοδο της παλιάς πόλης και του κάστρου της μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση του ξεναγού μας.

Ο καιρός ήταν με το μέρος μας και οι δεσμοί που δημιουργούνται φέρνουν όλους τους συμμετέχοντες όλο και πιο κοντά. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Kaloyan Uzunov για τη διοργάνωση της συνάντησης και στην Simona Mentova που στόλισε με τις παραστατικές αφηγήσεις της την περιήγηση στην πόλη της Tryavna. Και φυσικά σε όλους τους μαθητές, πρωτίστως της χώρας υποδοχής αλλά και όλους τους υπόλοιπους για την ενεργό συμμετοχή τους.

 

Χαρά Ρουσουλιώτη

Για το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης