Ροή Τοπικά

Τα Εμβόλια, η Ελευθερία και η Κανονικότητα

Πόσα και πόσα έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για τους εμβολιασμούς, τις θεωρίες συνομωσίας που τα ακολουθούν, την υποχρεωτικότητα ή μη, τις παρενέργειες, την χρησιμότητά τους και άλλα πολλά. Ένας δημόσιος διάλογος που, αν εξαιρέσεις κάποιες ψύχραιμες φωνές που ασκούν το καθήκον τους να ενημερώνουν το κόσμο και προσπαθούν να πείσουν για την ασφάλεια των εμβολίων, γίνεται με όρους μεταφυσικούς και παράλογους. Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται με την σειρά.

 

Εμβόλια. Εδώ η συζήτηση πραγματικά έχει εκτροχιαστεί. Θεωρίες συνομωσίας, τα τσιπάκια, οι αυτοάνοσες αρρώστιες που προκαλούν, ο αυτισμός, ο καρκίνος, το 666, ο Μπιλ Γκέιτς, έλεγχος μυαλού, πειραματόζωα και άλλα πολλά τέτοια αισχρά επιχειρήματα που δηλητηριάζουν τους ανθρώπους που ίσως εμφανίζουν κάποια διστακτικότητα δικαιολογημένη κάποιες φορές. Εδώ συμβαίνουν 2 πράγματα . Από την μία, μέρος των ανθρώπων που τα διαδίδουν είναι άτομα που από την αρχή της πανδημίας έβλεπαν ηθοποιούς που υποδύοταν τους νεκρούς,  που δεν πίστευαν ότι υπάρχει, που τα ΜΜΕ κάνουν πλύση εγκεφάλου κλπ. Από την άλλη, μέρος αυτών των ατόμων πιστεύουν πως αυτό έγινε επίτηδες για να σκοτώσει η νέα τάξη πραγμάτων τους συνταξιούχους και να επιβάλλει περιορισμούς στις ελευθερίες των κοινωνιών και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Αυτό το σύνολο των δύο κατηγοριών προσθέτοντας και εκείνους που είναι για κάποιο λόγο δύσπιστοι ή εύλογα ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες συγκροτούν το ποσοστό του περίπου 30% που εμφανίζεται να μην θέλει να εμβολιαστεί. Συμπονώντας και κατανοώντας όσους έχουν κάποιες ανησυχίες και αμφιβολίες αλλά μη κατανοώντας τους αρνητές και τους «πανέξυπνους» συνομωσιολόγους που τα ξέρουν όλα πριν καν συμβούν, η απάντηση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και βροντερή: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε.

Και προφανώς δεν γίνεται από την μία να λέει κάποιος: «θέλω περισσότερη ενημέρωση για τα εμβόλια», να βγαίνουν οι γιατροί να εξηγούν και μετά να λέει «θα κλείσω την τηλεόραση γιατί μιλάνε μόνο για τα εμβόλια και τον κορονοιό και πανικοβάλλομαι». Δηλαδή ψύχραιμη παρακολούθηση των γεγονότων με φιλτράρισμα και πλουραρισμό δεν μπορεί να γίνει; Ή προτιμούμε να ενημερωνόμαστε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ο καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του και δεν προτιμούμε τον γιατρό μας ή την επιστροπή των λοιμωξιολόγων; Ο καθένας με τις επιλογές του. Όσα στατιστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την μείωση κρουσμάτων και θανάτων να παρουσιαστούν, δεν πρόκειται να πεισθούν όσοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Ας ακούσουμε επομένως τους γιατρούς τους και την Επιτροπή.

Ελευθερία. Εδώ έρχεται η έννοια της Ελευθερίας που συνοδεύει τον εμβολιασμό. Ας γίνει ξεκάθαρο. Χωρίς εμβολιασμό δεν υπάρχει ελευθερία, προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, επαγγελματική, πολιτική. Ή κάποιος νομίζει πως χωρίς εμβολίασμό μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς περιορισμούς;  Όχι βέβαια. Οι περιορισμοί θα μείνουν για όσο καιρό παραμένει σε μεγάλη έκταση ο Ιός και οι μεταλλάξεις του. Δεν γίνεται ταυτόχρονα να θέλουμε να μην φοβόμαστε και να είμαστε ελεύεθροι να κάνουμε ότι ό,τι θέλουμε για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο αλλά παράλληλα να μην εμβολιαζόμαστε. Επομένως, εδώ έρχεται το δίλλημα. Ελευθερία ή ανησυχία και περιορισμοί. Ο καθένας ας αποφασίσει αλλά να ξέρει τι αποφασίζει.

Κανονικότητα. Κάπου εδώ προστίθεται και η έννοια κανονικότητα. Επιστροφή στην κανονικότητα με μάσκες δεν νοείται. Επιστροφή στην κανονικότητα με κλειστά μαγαζιά δεν νοείται. Επιστροφή στην κανονικότητα με αποστάσεις,  χωρίς χειραψίες και αγκαλιές δεν νοείται. Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς υγεία δεν νοείται. Επιστροφή στην κανονικότητα με όριο ατόμων στους γάμους και τα πανηγύρια δεν νοείται. Επιστροφή στην κανονικότητα με φόβο για τον διπλανό δεν νοείται.

Προφανώς, εδώ θα πρέπει να στιγματιστεί και η απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς ΕΕ, μέσων ενημέρωσης και αρμοδίων παραγόντων, του ζητήματος των παρενεργειών που εμφανίζονται κατά την διάρκεια των εμβολιασμών που είτε λόγω οικονομικών συμφερόντων,είτε για μεγαλύτερη τηλεθέαση, είτε λόγω ασχετοσύνης και είτε λόγω υπέμετρου αδικαιολόγητου φόβου έχουν δημιουργήσει μια κάποια σκιά για συγκεκριμένα εμβόλια. Γεγονός βέβαια που δεν δικαιολογεί απολύτως την όποια έξαρση της άρνησης του εμβολιασμού.

Είναι καιρός να επιλέξουμε φίλες και φίλοι.

Ας μην αφήσουμε τους κερδοσκόπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μας παρασύρουν στο βόθρο και την στέρηση της ελευθερίας μας και της κανονικότητάς μας. Ας συνεχίσουμε να πιστεύουμε στην δύναμη της Επιστήμης.

Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τις ζωές μας πίσω. Μόνο έτσι θα μας βρεί δυνατούς  και αισιόδοξους η αυγή της μεταπανδημιακής εποχής και οι προκλήσεις που θα εμφανιστούν.

Νίκος Μουστάκας, Απόφοιτος του τμήμ. Δημ. Διοικ. Παντείου Παν. – Μεταπτυχιακός Φοιτ. Διεθ. Διαπραγματεύσεων του ΟΠΑ 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης