Ροή Τοπικά

“Τεχνητή νοημοσύνη vs καλλιτέχνες”… Η διπλωματική εργασία δυο Τρικαλινών παιδιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν ποια έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινα όντα και ποια από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, λέει πρόσφατη έρευνα.

Οι Γιώργος Βάρρας και Έλενα Μποτίλα, δυο νέοι Τρικαλινοί επιστήμονες εκπόνησαν τη διπλωματική τους εργασία πάνω σε αυτό το ερώτημα, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις.

To in.gr προχώρησε περαιτέρω στην ανάλυση του θέματος που θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικά:

Με αφορμή την πώληση ενός πορτραίτου που είχε δημιουργηθεί από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προς 432.500 δολάρια, μια πρόσφατη μελέτη ανέλαβε να διερευνήσει την νέα αυτή θολή περιοχή που προκύπτει πλέον στην τέχνη.

Ερευνώντας τον τρόπο που οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και τα έργα τέχνης που από ανθρώπινα όντα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειονότητα των ανθρώπων αδυνατεί να τα διακρίνει.

Για την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Empirical Studies in the Arts αφορμή στάθηκε η πώληση του «Edmond de Belamy», ενός πορτραίτου που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης του δημιουργικού στούντιο Obvious.

Το έργο που απέσπασε χαρακτηρισμούς όπως «το μέλλον της τέχνης» δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s το 2018 και συγκέντρωσε τελικά 432.000 δολάρια- δεκαπλάσιο περίπου ποσό σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης έργων τέχνης ανδρών καλλιτεχνών.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Το 2017, στο πλαίσιο διαφορετικής έρευνας, είχε ζητηθεί από ανθρώπους να συγκρίνουν έργα τέχνης που είχαν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη με πραγματικά έργα της Art Basel. Οι περισσότεροι είχαν εκφράσει τότε την προτίμησή τους για τα έργα των προγραμμάτων.

Στην καινούργια έρευνα οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να διακρίνουν τα έργα τέχνης ανθρώπων από αυτά τεχνητής νοημοσύνης. Τα πρώτα είχαν φιλοτεχνήσει οι καλλιτέχνες Tom Bailey και Steve Johnson – ιμπρεσιονιστικά τοπία και γεωμετρικές αφαιρέσεις, αντίστοιχα – ενώ τα έργα δεύτερα ήταν όλα έργα του ίδιου συστήματος.


Μπορείτε να διακρίνετε τα έργα; (Οι σωστές απαντήσεις παρακάτω)

Από τα εκατοντάδες άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειονότητα δεν μπόρεσε να αποδώσει σωστά περισσότερα από ένα στα πέντε τοπία που είχαν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη. Περισσότερο από το 75% μαντέψει λάθος τα υπόλοιπα τέσσερα. Στα αφηρημένα έργα τέχνης οι ερωτηθέντες τα πήγαν ελαφρώς καλύτερα.

Τον ερχόμενο Μάιο η Ai-Da, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ-καλλιτέχνης στον κόσμο, θα παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Ντιζάιν του Λονδίνου.

Σε περίπτωση προσπαθείτε να καταλάβετε εάν οι παραπάνω εικόνες έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους ή τεχνητή νοημοσύνη, η σωστή σειρά είναι: τεχνητή νοημοσύνη, άνθρωπος, άνθρωπος, τεχνητή νοημοσύνη.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης