Τοπικά

Τιμήθηκε ο Άγιος Εφραίμ στο Ναό που βαπτίστηκε στα Τρίκαλα (εικόνες)

Με Βυζαντινή λαμπρότητα και μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Χαράς τιμήθηκε και φέτος στα Τρίκαλα η μνήμη του Αγίου Εφραίμ, ενός εκ των σπουδαίων Αγίων που ανέδειξε η Αγιοτόκος γη της επαρχίας μας.

 

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr το απόγευμα της Τετάρτης στον Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, εκεί που ο ίδιος ο Άγιος βαπτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσοστόμου. Ο ίδιος ο Επίσκοπος προεξήρχε αμέσως μετά της Πανηγυρικής Αγρυπνίας επί τη μνήμη του Αγίου μας του οποίου τη μνήμη τιμά η Εκκλησία μας την 5η Μαϊου καθ’ έτος.

Ο βίος του Αγίου Εφραίμ

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σε ηλικία 14 ετών για να αποφύγει το παιδομάζωμα έγινε μοναχός σε Μοναστήρι της Αττικής, στη σημερινή Νέα Μάκρη. Το 1424 οι Τούρκοι, μετά από μια σειρά βιαιοτήτων και λεηλασιών έφτασαν και στη Νέα Μάκρη. Ανέβηκαν στο Όρος των Αμώμων, πιστεύοντας ότι οι Χριστιανοί κρύβουν τους πολύτιμους θησαυρούς τους στα Μοναστήρια.  Λεηλάτησαν και σκότωσαν όλους τους Πατέρες της Μονής Ευαγγελισμού τους οποίους βρήκε και κήδεψε ο Άγιος επιστρέφοντας από το βουνό όπου κατέφευγε για προσευχή. Ένα χρόνο αργότερα, το 1825 οι Τούρκοι επέστρεψαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον Άγιο Εφραίμ για πολλούς μήνες, έως ότου Αυτός παραδώσει την Αγιασμένη του ψυχή στον Κύριο στις 5 Μαϊου του 1826.

Τα Λείψανά του βρέθηκαν αιώνες μετά, μόλις το 1950 μετά από θαυματουργές εμφανίσεις και υποδείξεις του ιδίου και φυλάσσονται στο Μοναστήρι του, στη Νέα Μάκρη.

(φωτογραφίες Δημήτρης Καραγιάννης)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης