Τοπικά

Τιμήθηκε στο χωριό του, την Πιαλεία, ο πρώτος Έλληνας πεσόντας του 1940 Β. Τσιαβαλιάρης

Με λαμπρότητα και ξεχωριστή επισημότητα εορτάστηκαν και φέτος τα 21α «ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ»  την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 11π. μ. στην Πιαλεία, προς τιμή του  πρώτου πεσόντα ‘Έλληνα  στρατιώτη τα ξημερώματα της  28ης Οκτωβρίου 1940 Βασίλη Τσιαβαλιάρη καταγόμενος από την Πιαλεία.

 

Την εκδήλωση οργάνωσε ό Δήμος Πύλης με την συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας και τους τοπικούς Συλλόγους.

Η αυλαία της εκδήλωσης άρχισε με την θεία λειτουργία και στην συνέχεια την δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πιαλείας, Χοροστατούντος  του  Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης , Γαρδικίου και Πύλης κ. κ. Χρυσοστόμου συνεπικουρούμενος από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης και της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθησε επιμνημόσυνος Δέηση στο Μνημείου του Ανδριάντα Βασίλη Τσιαβαλιάρη στην πλατεία της Πιαλείας, που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης ,Γαρδικίου και Πύλης κ. κ. Χρυσόστομος.

Στην συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και η παρουσίαση του 1ου Πολεμικού Ανακοινωθέντος  Έπους 1940 από τoν  εκπρόσωπο  του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων    και ακολούθησαν  σύντομοι χαιρετισμοί πρώτα από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κωνσταντίνο Μαράβα ο οποίος ανέφερε τα εξής….

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Τρίκκης ,Γαρδικίου και Πύλης κ. κ. Χρυσόστομε, Σεβαστοί Πατέρες της Εκκλησίας, αγαπητέ Πρόεδρε της Κοινότητας Κώστα Πατσιούρα, εκλεκτοί καλεσμένοι ,κυρίες και κύριοι , μετά την περσινή άχαρι εμπειρία μαζευτήκαμε πάλι εδώ στον χώρο του Μνημείου.

Ξαναπαίρνουμε τις ζωές μας πίσω. Βέβαια με προσοχή και μέτρα με Εμβολιασμό.

Είμαστε εδώ  για να τιμήσουμε την μνήμη του συμπατριώτη μας Βασίλη Τσιαβαλιάρη που έπεσε για την Πατρίδα στον πόλεμο του 1940.

Πέρασαν 81 χρόνια από εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τότε η μικρή Ελλάδα όρθωσε το ανάστημα της στην πανίσχυρη Αυτοκρατορία του Άξονα της Γερμανίας και της Ιταλίας. Της αυτοκρατορίας που ήθελε να κάνει την Μεσόγειο Θάλασσα «Ρωμαϊκή Λίμνη».

Ήταν η «νέα τάξη» πραγμάτων τότε.  Ήταν η καινούργια Ευρώπη, με τα όπλα και την βία ενωμένη το Τρίτο Ράιχ που επιβαλλόταν στην ζωή και στις συνειδήσεις μας.

Τότε η Γαλλία κατέρρευσε  σαν χάρτινος πύργος μέσα σε μερικές ημέρες και οι άλλες χώρες (Αγγλία, Σοβιετική Ένωση),.  Τότε  ο Τσώρτσιλ σε κάποια φάση του πολέμου είπε..  «Δύο μόνο Έθνη σήκωναν το βάρος της αντίστασης στην Ευρώπη.. Η Μεγάλη Βρετανία και η μικρή Ελλάδα». Με τους μικρούς ήρωες.

Ένας από αυτούς  τους ήρωες ήταν ο Βασίλης Τσιαβαλιάρης.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, συνδημότες και συνδημότισσες .  Στις μεγάλες κρίσεις που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα η Ελλάδα υπερασπίστηκε πάντα το δίκαιο.

Και σήμερα η Χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε πολέμους, στον πόλεμο κατά της πανδημίας,

Στον πόλεμο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης  και της φτώχειας. Όμως ενωμένοι θα νικήσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου που αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να γίνει πραγματικότητα ο θεσμός των Τσιαβαλιαρείων.

Ένας από αυτούς είναι ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Γιώργος Παπαβασιλείου δάσκαλος αγαπητός φίλος.

Να ευχαριστήσω το Σύλλογο Ιεροψαλτών και  τον Πρόεδρο  κ. Αθανάσιο Δημητρίου και τα μέλη του.

Το ίδιο ευχαριστώ και τα μέλη του Σωματείου ΥΨΩΜΑ 731 που είναι για δεύτερη φορά κοντά μας.  Πρέπει να θυμηθούμε τον αείμνηστο Βασίλη Κάρλο παιδίατρο, γλύπτη και ζωγράφο που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Βασίλη Τσιαβαλιάρη.

Τέλος δηλώνω Πιαλειώτης και αύριο και πάντα..  Σας ευχαριστώ πολύ.

Χαιρετισμό έκαναν η Βουλευτής Τρικάλων κ. Κατερίνα Παπακώστα, η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων  Π.Σ. κ. Δήμητρα Νάτσινα και ο πρώην βουλευτής κ. Χρήστος Σιμορέλης.

Ακολούθησε η ομιλία του Γεωργίου Παπαβασιλείου που αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της εποχής και τα συμβάντα και φυσικά εξήρε την γενναιότητα του ήρωα Βασίλη Τσιαβαλιάρη πρώτου πεσόντα.

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας απήγγειλαν ποιήματα σύμφωνα με το πνεύμα της γιορτής.

Στην συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού με απαγγελία  από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών.  Τιμητικές πλακέτες  που απεικόνιζαν τον ανδριάντα του Βασίλη Τσιαβαλιάρη έδωσε ο Δήμαρχος Κώστας Μαράβας στον Γεώργιο Παπαβασιλείου και στον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων κ. Αθανάσιο Δημητρίου.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Πιαλείας κ. Κων/νος Πατσιούρας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.  Πύλης κ. Χρήστος Νάκος και ο Πρόεδρος των Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Τρικάλων Βασίλειος Ζιώζιας ,  ο Εκπρόσωπος του Α.Τ. Πύλης Υπαστυνόμος κ. Αλέξανδρος Πελτέκης , ο Προϊστάμενος   του Π.Κ. Πύλης κ. Δημήτριος Τσίρκας, ο  Εγγονός του Βασίλη Τσιαβαλιάρη Αθανάσιος Τσιαβαλιάρης  και πολλοί δημοτικοί Σύμβουλοι.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης